ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Τέρενς Κουίκ από το Ναύπλιο: Το Brexit πρέπει να είναι η αφετηρία για να προβληματιστούμε...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:25:00 μ.μ. | |
Τέρενς Κουίκ από το Ναύπλιο: Το Brexit πρέπει να είναι η αφετηρία για να προβληματιστούμε...
 «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είμαστε ευτυχείς που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κρατάμε αυτό που είπε η πρωθυπουργός Μέι, ότι η Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι από την Ευρώπη» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ κατά την παρέμβασή του στο διήμερο συμπόσιο που διοργάνωσε στο Ναύπλιο η βρετανική πρεσβεία με θέμα το Brexit.

Ο κ. Κουίκ επισήμανε πως η απόφαση των Βρετανών είναι σεβαστή, σημείωσε πως η απόφαση της αποχώρησης από την ΕΕ είναι ανεπίστρεπτη και προσέθεσε πως μπορεί οι διαπραγματεύσεις, κυρίως σε οικονομικά ζητήματα, να έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά έχει αποφασιστεί ότι θα προχωρήσουν όσο γίνεται το γρηγορότερο.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε την ανάγκη να αναρωτηθούμε για το αποτέλεσμα του δημοψήφισματος στη Βρετανία και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα:

«Γιατί οι νέοι ψήφισαν "όχι" και οι γηραιότεροι είπαν "ναι" στην αποχώρηση από την ΕΕ.; Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι νέοι έχουν προσδοκίες από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, Θέλουν εκεί να χτίσουν διαφορετικά το μέλλον τους και τους το στερούμε;

Είναι το όχι των Βρετανών αποτέλεσμα ενός θυμού για πολλούς λόγους; Όπως για παράδειγμα το ότι έβλεπαν τη Μεγάλη Βρετανία να μην μπορεί να αντιπαλέψει άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία;

Μήπως έβλεπαν αυτό που βλέπουν πολλοί λαοί ότι – τυχαίο το παράδειγμα – έχουμε απέναντί μας, όχι τη Γερμανία της Ευρώπης, αλλά την Ευρώπη της Γερμανίας; Γιατί αναμφισβήτητά αυτά τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει παίξει τον δικό της ειδικό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Εξάλλου είναι γνωστή η επιρροή Σόιμπλε σε ασφυκτικό βαθμό στο χώρο του Eurogroup.

Είναι ο θυμός που έβλεπαν μία Ευρώπη να έχει φύγει από τις αξίες της ιδρυτικής της Διακήρυξης; Μία Ευρώπη η οποία δεν είναι πια των εθνών – κρατών, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ισότητας; Μία Ευρώπη που κάποτε την οικονομία της την κατηύθυναν οι πολιτικοί με την πολιτική τους, ενώ τώρα οι πολιτικοί και η πολιτική τους κατευθύνονται από την οικονομία, από τους οικονομικούς παράγοντες και του τραπεζίτες;».

Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε πως η Ευρώπη που δεν μπορεί να είναι των πολλαπλών ταχυτήτων, αλλά οφείλει να είναι των πολλαπλών επιλογών. «Το Brexit και τις επιπτώσεις του θα τις διαχειριστούν οι Βρετανοί, φαντάζομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά για όλους εμάς τους υπόλοιπους 27, θα πρέπει να είναι η αφετηρία για να προβληματιστούμε επάνω στο προφίλ που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο κ. Κουίκ.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, σημείωσε πως ανεξάρτητα με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι στην Ε.Ε., οι παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία δεν θα διαταραχθούν. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι θα παραμείνουν σταθερές και θα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο επ’ ωφελεία όλων των κοινών δράσεων και συμφερόντων στον οικονομικό τομέα, στον πολιτιστικό, στον διπλωματικό κ.λπ. Εξάλλου, παρατήρησε, αγγίζουν τους 100.000 Έλληνες αυτοί που ζουν στην Βρετανία και κοντά στους 50.000 Βρετανούς που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «φροντίζουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα και το status διαβίωσης των Ελλήνων που επιχειρούν στη Βρετανία ή των φοιτητών μας που σπουδάζουν εκεί».

Τέλος, όπως σημείωνεται στην ανακοίνωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους πάνω από 2 εκατομμύρια Βρετανούς, όπως είπε, που έρχονται για διακοπές στην πατρίδα μας. Επίσης, έκανε μνεία σε προσωπικότητες όπως Λόρδος Βύρωνας, ο οποίος «έσπευσε στην Ελλάδα, στο πλευρό των Ελλήνων στον αγώνα τους κατά των Τούρκων, όπως και ότι με βάση τη συνθήκη της Λισαβώνας έχει ξεκινήσει νέα μεγάλη συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα». Όσον αφορά το τελευταίο, τόνισε πως «σχετικές πρωτοβουλίες καταγράφονται από οργανωμένες ομάδας πολιτών με διακεκριμένους νομικούς, τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και οπουδήποτε υπάρχει οργανωμένη ομογένεια, όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Νότιο Αφρική, αλλά και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες».

Φώτο ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ