V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Συνέντευξη Μανιάτη στο "THE CALLER": Προφανής η αναγκαιότητα αλλαγής ηγεσίας - Θα ανατρέψω τη στασιμότητα του 7%

Συνέντευξη Μανιάτη στο "THE CALLER": Προφανής η αναγκαιότητα αλλαγής ηγεσίας - Θα ανατρέψω τη στασιμότητα του 7%
Συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του TheCaller Κωστή Μοσχολιό

Το στίγμα της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά δίνει με συνέντευξή του στο TheCaller ο καθηγητής και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, αναφέροντας πως «στην πολιτική μετρούν η καινοτομία της σκέψης, η αποτελεσματικότητα και το έργο».

Ο κ. Μανιάτης καταθέτει παράλληλα τις εντυπώσεις του τόσο από το χθεσινό ντιμπέιτ, λέγοντας πως «πάμε σε μια εκλογική διαδικασία ανοιχτή, που επιφυλάσσει εκπλήξεις και ανατροπές», όσο και από τις κατά τόπους περιοδείες του και τις «ζυμώσεις» με τους πολίτες, εκφράζοντας την άποψη πως «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το εγχείρημα αλλά και διάθεση ανατροπής, ουσιαστικής αλλαγής για να προχωρήσει μπροστά η παράταξη».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επαναλαμβάνει πως Γεννηματά και Θεοδωράκης «ό, τι είχαν να δώσουν το έδωσαν» και ξεκαθαρίζει: «Δεν λέω, ότι δεν προσέφεραν αλλά είχαν την ευκαιρία τους, δοκιμάστηκαν…».

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης υποστηρίζει πως «η δυναμική απαιτεί πολιτικούς, που έχουν προσφέρει με έργο στην πατρίδα, πολιτικούς που διαθέτουν γνώση, εμπειρία, ένσημα και πάνω απ’ όλα αξιοπιστία», ενώ στέλνει το μήνυμά του στους συνυποψήφιους του: «Η προεδρία ενός Κινήματος δεν είναι μερική απογευματινή απασχόληση, αλλά ολοκληρωτική αφοσίωση».

Εξάλλου, υπερτονίζει την αναγκαιότητα της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ και της ανάδειξης της εναλλακτικής προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης του νέου προοδευτικού Κινήματος για να ανακτήσουμε την ηγεμονεύουσα θέση μας στο χώρο». Παράλληλα, αναδεικνύει την αναγκαιότητα αποτροπής της κυβερνητικής αυτοδυναμίας της νεοφιλελεύθερης Ν.Δ. Καταλήγει, απαντώντας και στα περί διάλυσης των κομμάτων, ισχυριζόμενος πως «το νέο Κίνημα πρέπει να είναι ενιαίο και πολυτασικό κι όχι πολυκομματικό».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Μανιάτη στο TheCaller:

Πως είδατε το χθεσινό ντιμπέιτ; Πιστεύετε, ότι βοήθησε τον κόσμο που θα πάει στην κάλπη ν’ αποκτήσει καλύτερη εικόνα για τους υποψηφίους κι ενίσχυσε το ενδιαφέρον για μεγαλύτερη προσέλευση στην κάλπη;


«Εκτιμώ ότι ήταν μια πολιτικά ενδιαφέρουσα, αλλά και αποκαλυπτική τηλεμαχία. Πολιτικά ενδιαφέρουσα, διότι ανέδειξε τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων και ταυτόχρονα είχε αιχμές και πολιτική αντιπαράθεση, που έκανε διακριτές τις διαφορές και τις συγκλίσεις μας.

Αποκαλυπτική, διότι έδειξε ότι τα εκλογικά δεδομένα δεν είναι όπως διακινούνται και προβάλλονται μέχρι σήμερα. Πάμε σε μια εκλογική διαδικασία ανοιχτή, που επιφυλάσσει εκπλήξεις και ανατροπές.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική αλλά και επικίνδυνη για την πορεία του εγχειρήματός μας, ήταν η πρωτοφανής δήλωση του Στ. Θεοδωράκη και η επιβεβαίωση της Φώφης Γεννηματά, ότι υπάρχει προκαταβολική συμφωνία για τη μη ενοποίηση των Κ.Ο. της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού και μετά την εκλογή νέας ηγεσίας.

Επειδή είμαι από τους πρώτους που έθεσα θέμα άμεσης ενοποίησης των Κ.Ο. την επομένη της εκλογής, θέλω να δηλώσω ότι αυτή η «συμφωνία» βρίσκεται έξω από κάθε πολιτική και παραταξιακή δεοντολογία. Παραβιάζει την πλειοψηφικά διατυπωμένη θέληση για ενιαία ηγεσία, ενιαία παράταξη, ενιαία κοινοβουλευτική έκφραση του Νέου Προοδευτικού Κινήματος.

Τέλος, αποδείχτηκε γι άλλη μια φορά, ότι μόνο ο ζωντανός διάλογος δίνει πνοή και περιεχόμενο στις εκλογικές διαδικασίες. Δικαιώνει εμάς που επιμείναμε σε περισσότερες τηλεμαχίες. Εκτιμώ ότι η χθεσινή διαδικασία αλλά και η επόμενη, θα συμβάλουν απολύτως στη μεγαλύτερη κινητοποίηση και προσέλευση του προοδευτικού κόσμου στις κάλπες».

Ποιος είναι ο στόχος σας για το νέο φορέα, εφόσον εκλεγείτε αρχηγός στις 19 Νοέμβρη; Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Γιάννη Μανιάτη για επικεφαλής της Κεντροαριστεράς;

«Γιατί θα ανατρέψω τη στασιμότητα του 7%. Γιατί επιτέλους θα είμαστε η αξιόπιστη και η κυρίαρχη δύναμη στον προοδευτικό χώρο αποδυναμώνοντας στρατηγικά τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί θ’ ανακόψουμε τον αγοραίο νεοφιλελευθερισμό αποτρέποντας την αυτοδυναμία της ΝΔ. Να επιλέξει Γιάννη Μανιάτη γιατί χρειαζόμαστε νέα ηγεσία που μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις της νέας εποχής, γιατί διαθέτει τη γνώση, την εμπειρία και το σχέδιο για ν’ αλλάξει την πορεία της παράταξης, να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Γιατί στην πολιτική μετρούν η καινοτομία της σκέψης, η αποτελεσματικότητα και το έργο».

Ποιο είναι το κλίμα που εισπράξατε τόσο για εσάς προσωπικά, όσο και για το χώρο συνολικά στις κατά τόπους περιοδείες σας; Υπάρχει θετική αντιμετώπιση στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά;

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το εγχείρημα αλλά και διάθεση ανατροπής, ουσιαστικής αλλαγής για να προχωρήσει μπροστά η παράταξη. Ο κόσμος δεν θέλει βήματα σημειωτόν, θέλει το άλμα που θα βγάλει την παράταξη από το τέλμα. Έχει βαρεθεί τα γνωστά πρόσωπα που δοκιμάστηκαν και ψάχνει την ανατροπή της στασιμότητας. Ξέρει ότι η νέα παράταξη χρειάζεται νέα ηγεσία για να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο προοδευτικό Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα. Ο κόσμος θα ψηφίσει ανατρεπτικά και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος».

Είπατε πως οι «ηγεσίες τόσο της ΔΗΣΥ όσο και του Ποταμιού ό, τι είχαν να δώσουν το έδωσαν», κάνοντας λόγο αφενός για «στασιμότητα» της ΔΗΣΥ και αφετέρου για «κατάρρευση» του Ποταμιού. Θεωρείτε πως Φώφη Γεννηματά & Σταύρος Θεοδωράκης απέτυχαν;


«Θεωρώ ότι είχαν την ευκαιρία τους, δοκιμάστηκαν. Είμαι ξεκάθαρος. Δεν λέω, ότι δεν προσέφεραν αλλά ό, τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Τώρα δεν μιλάμε για ένα εγχείρημα μεμονωμένο, αλλά ευρύτερο κι ενωμένο. Εκτιμώ λοιπόν ότι η δυναμική απαιτεί πολιτικούς, που έχουν προσφέρει με έργο στην πατρίδα, πολιτικούς που διαθέτουν γνώση, εμπειρία, ένσημα και πάνω απ’ όλα αξιοπιστία. Είμαστε στην εποχή της πολιτικής που δίνει λύσεις κι όχι υποσχέσεις. Στην εποχή που η προεδρία ενός Κινήματος δεν είναι μερική απογευματινή απασχόληση, αλλά ολοκληρωτική αφοσίωση».

Είσαστε από τους υποψήφιους που δε φοβήθηκαν να πάρουν θέση αναφορικά με τις αιχμές συνυποψήφιών σας. Είδαμε ότι σχολιάσατε τόσο την κόντρα Θεοδωράκη-Καμίνη, όσο και το σποτ του Γιάννη Ραγκούση.


«Θεωρώ ότι η ενότητα είναι το υπέρτατο αγαθό για την παράταξη. Προφανώς πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει αντιπαράθεση, αλλά σε πολιτική βάση. Συνεπώς οι χαρακτηρισμοί περί lifestyle και η εκβίαση τάχα θέσεων μέσω συρραφής των video δεν συνιστούν έντιμο και σοβαρό πολιτικό διάλογο. Νομίζω ότι είμαστε ανώτεροι απ’ αυτό το επίπεδο».

Ποιος είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων στις κάλπες της Κεντροαριστεράς που θα τον θεωρούσατε ικανοποιητικό;

«Πάνω από 150.000, πιστεύω θα είναι ικανοποιητικός. Υπάρχει όμως μεγάλο πολιτικό κι εκλογικό βάθος στην παράταξη μας, που θα πρέπει να κινητοποιηθεί και μετά την εκλογή της ηγεσίας προς το Ιδρυτικό Συνέδριο. Θέλουμε να είμαστε άθροισμα της φωνής των πολιτών.

Υπάρχει η εκτίμηση πολλών ότι η επομένη των εκλογών δε θα σας βρει ενωμένους κι ενδεχομένως κάποιοι «δυσαρεστημένοι» αποχωρήσουν στην πορεία…

«Είναι πολύ ισχυρό το μήνυμα των πολιτών για ενότητα για να αγνοηθεί. Όσο με αφορά, από την αρχή δεσμεύθηκα ότι θα σεβαστώ την ετυμηγορία τους, όποια κι αν είναι, ζητώντας μάλιστα να αναλάβουν ανάλογη δέσμευση όλοι οι υποψήφιοι. Πέραν των προθέσεων, έχω αποδείξει επί του πεδίου ότι είμαι άνθρωπος των συναινέσεων όταν το καλοκαίρι του ’15 ως επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, δημιουργούσαμε με τη Φ. Γεννηματά, το Θ. Θεοχαρόπουλο και τις Κινήσεις Πολιτών, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η προστασία της αντιπαράθεσης μεταξύ υποψηφίων από προσωπικές αιχμές είναι πολύ σημαντική για την επόμενη μέρα, γι αυτό άλλωστε καυτηρίασα παρεμβάσεις αυτού του είδους».

Φαίνεται πως στις δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας συγκρατούν δυνάμεις. Είναι εφικτός ο στόχος, που θέσατε, για ποσοστό 15% στις εθνικές εκλογές; Πως θα μπορέσετε να «σπάσετε» το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ– ΝΔ;

«Απολύτως. Η παράταξη σημειώνει πρωτιές στους μαζικούς χώρους, αποτελέσματα απολύτως αναντίστοιχα με τη στασιμότητα του 7%. Η αναγκαιότητα για αλλαγή ηγεσίας είναι προφανής. Ανανέωση, ειλικρίνεια, αξιοπιστία, ένσημα στην κοινωνία, όχι στους κομματικούς σωλήνες και τα εργαστήρια, στις επικοινωνιακές ατάκες, καθαροί πολιτικοί στόχοι για ανατροπή κατεστημένων καταστάσεων και προσώπων. Αυτά ζητούν οι πολίτες, αυτά πρέπει να είναι τα όπλα μας για να ανακτήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της παράταξης. Τη στιγμή που ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέουν στην κοινωνία και τις δημοσκοπήσεις από το 36 στο 18%, σίγουρα η δημοκρατική παράταξη μπορεί να πάει με μια νέα ηγεσία στο 15% τουλάχιστον».

Εφόσον οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και στην κάλπη και η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, θα συγκυβερνήσετε, έστω και σε συγκεκριμένη προγραμματική βάση, προκειμένου να μην ξαναπάει η χώρα σε εκλογές, κάτι που έγινε άλλωστε και το 2012;

«Πιστεύω στην πολιτική αυτονομία του νέου Κινήματος και ότι οι πολίτες θα του δώσουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει. Συνεπώς, θεωρώ τη συζήτηση περί συνεργασιών τον απόλυτο εγκλωβισμό του νέου εγχειρήματος στην ατζέντα των Μητσοτάκη –Τσίπρα. Όσα στελέχη εμπλέκονται σ αυτή τη συζήτηση, τους επιδοτούν άθελα τους ή όχι, πολιτικά κι εκλογικά. Είναι πρωταρχικός στόχος η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη της εναλλακτικής προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης του νέου προοδευτικού Κινήματος για να ανακτήσουμε την ηγεμονεύουσα θέση μας στο χώρο. Σ’ αυτή την πρόταση θα κληθεί να τοποθετηθεί η ΝΔ, αν όντως προκύψει πρώτη δύναμη στις εκλογές».

Σχολιάστηκε από πολλούς η απουσία σας, όπως και της κας Γεννηματά και όχι μόνο, από τη Βουλή κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Θεωρείτε ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν ορθή;

«Έχω δημόσια δηλώσει ότι στηρίζω το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αυτοπροσδιορίζεται, να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει και φυσικά να συνεχίζει τη ζωή του με τα ίδια νομικά και πολιτικά δικαιώματα κάθε Έλληνα συμπολίτη του. Συνεπώς, η δική μου θέση, όπως και της ΔΗΣΥ, ήταν ευθύς εξαρχής καθαρή απέναντι στην ταυτότητα φύλου. Η μη συμμετοχή μας ήταν αποτέλεσμα των διαδικαστικών παλινωδιών της κυβέρνησης. Για το εγχείρημά μας, οπωσδήποτε δεν ήταν καλή εικόνα η διαφορετική στάση ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Γι’ αυτό έχω ζητήσει ως πρώτη πράξη του νέου φορέα, την ενοποίηση των κοινοβουλευτικών μας Ομάδων με Πρόεδρο τον επικεφαλής του νέου προοδευτικού Κινήματος».

Τελικά τα κόμματα του χώρου πρέπει να αυτό-διαλυθούν, προκειμένου να δημιουργηθεί το «νέο»; Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει τη διάλυση του πιο ιστορικού κόμματος του χώρου, του ΠΑΣΟΚ;

«Το νέο Κίνημα πρέπει να είναι ενιαίο και πολυτασικό κι όχι πολυκομματικό. Αυτό είναι καθαρό κι ανεξάρτητο από το τι θα κάνουν τα ιστορικά κόμματα του χώρου και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε αποφασίσει τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ χωρίς ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη από τις βασικές αρχές και τη στρατηγική του. Κανένα κόμμα δεν καταργείται με διατάγματα και έξωθεν. Το ίδιο, τα μέλη του, αποφασίζουν πολιτικά και θεσμικά το μέλλον του. Αυτό θα γίνει και στο επόμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για το οποίο έχουμε όλοι συμφωνήσει».

https://thecaller.gr/callers-choice/maniatis-anagk-allagis-igesias/
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ