V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Η φλόγα του 35ου Μαρθωνίου της Αθήνας παραδόθηκε και στον Μαραθώνιο Ναυπλίου

Η φλόγα του 35ου Μαρθωνίου της Αθήνας παραδόθηκε και στον Μαραθώνιο Ναυπλίου
  Με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα το μεσημέρι του Σαββάτου, 11 Νοεμβρίου, κηρύσσοντας επισήμως την έναρξη του 35ου Μαρθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού.


Κάτω από τον γαλανό φωτεινό ουρανό η εκδήλωση ξεκίνησε στις 12.30 με τον χαιρετισμό του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι “ο αγώνας συνδέει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και τον θρύλο με την Ιστορία, καθώς είναι ο μοναδικός Μαράθωνιος που πραγματοποιείται πάνω στην κλασική διαδρομή”. Κι αφού ευχήθηκε στους 51.000 δρομείς να τερματίσουν όλοι νικητές στο Παναθηναϊκό Στάδιο και να γίνουν μέρος της Ιστορίας επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο μήνυμα του Μαραθωνίου είναι “η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι η ανθρώπινη βούληση που δεν γνωρίζει όρια”.

Ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, Αλέξης Κωστάλας, εν συνεχεία κάλεσε στο βήμα τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος είπε: “Ο Μαραθώνιος είναι συνυφασμένος με την Ελλάδα, τον τόπο του Μαραθωνίου Κινήματος. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, τα τελευταία χρόνια με τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων της ελληνικής ομοσπονδίας κλασσικού αθλητισμού, του ΣΕΓΑΣ, αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα του Παγκόσμιου Αθλητισμού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο, με την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών ο αριθμός των συμμετεχόντων ολοένα κι αυξάνεται” και δήλωσε τη στήριξη στην ανάπτυξη και προώθηση του Μαραθωνίου.
Τη σκυτάλη των χαιρετισμών πήρε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης. “Σε καιρούς που οι αλλαγές είναι συχνά ανεπιθύμητες, ο Μαραθώνας και ο Μαραθώνιος παραμένουν για αμέτρητες γενιές, ένα σημείο αναφοράς που εμψυχώνει και θυμίζει σε όλους ότι η αυταπάρνηση, η επιμονή και η αποφασιστικότητα θα νικήσουν, θα επιβιώσουν και θα εμπνεόυν τη ζωή και τον αθλητισμό”, είπε ο δήμαρχος.

“Πουθενά στον κόσμο οι λάτρεις του Μαραθωνίου δεν αισθάνονται τη συγκίνηση που αισθάνονται εδώ, σε μια διαδρομή που πρέπει να τρέξουν έστω και για μια φορά όλοι οι δρομείς”, είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων - AIMS, Πάκο Μποράο για να καταλήξει:“Τρέξτε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και νιώστε την Ιστορία να τρέχει πίσω σας”.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Χαράλαμπου Καρίμαλη. “Η φλόγα του Μαραθωνίου ταξιδεύει κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο φωτίζοντας κάθε Μαραθώνιο σε όλη τη γη. Κρατάει άσβεστες τις πανανθρώπινες αξίες και υπενθυμίζει ότι εδώ στον Τύμβο του Μαραθώνα διεξήχθη η πιο καθοριστική μάχη. Στα ιερά αυτά χώματα τιμάμε σήμερα τον ηρωισμό των λίγων απέναντι στους πολλούς και των αδυνάτων απέναντι στους ισχυρούς. Τιμάμε τις αξίες που ανά τους αιώνες συνεχίζουν να στηρίζουν το ανθρώπινο οικοδόμημα και εμπνέουν την ανθρώπινη προσπάθεια για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τη φιλία και τη συνεργασία με τους λαούς όλου του κόσμου. 

Ο ΕΟΤ στηρίζει έμπρακτα τον Αυθεντικό Μαραθώνιο επειδή αποτελεί έναν αξιακό θεσμό με ιστορικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και τουριστικό χαρακτήρα”, είπε.

Αμέσως μετά ξεκίνησε το δρώμενο που είχε επιμεληθεί σκηνοθετικά ο Φωκάς Ευαγγελινός, βασίστηκε σε κείμενα του Ηροδότου που απήγγειλε ο Δημήτρης Λιγνάδης και “ντύθηκε” με πρωτότυπη μουσική από ομάδα κρουστών του Άγγελου Τριανταφύλλου παραπέμποντας σε εικόνες μάχης, καθώς δέκα ηθοποιοί σπαθογραφούσαν. Τη σκυτάλη πήρε μια γυναίκα- σύμβολο της μητέρας που γεννούσε πολεμιστές και πρωταθλητές- η οποία τραγούδησε ένα παραδοσιακό τραγούδι, για να ακολουθήσει ένας χορός 20 ατόμων που αντιπροσώπευσαν την πορεία και τον Μαραθώνιο του σύγχρονου ανθρώπου, αναζητώντας το φως που πάντα τους οδηγεί στο όραμά τους.

Σ’ αυτήν την αναζήτηση εμφανίστηκε ο Ημεροδρόμος (Γιώργος Παπαδόπουλος) με τη φλόγα, σύμβολο θάρρους και ελπίδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, φέρνοντας τα μηνύματα του Τύμβου των πεσόντων αλλά και των νικητών στην Αθήνα.

Τη Μαραθώνια Φλόγα παρέλαβαν φέτος από τον Τύμβο και από το χέρι της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Μαραθωνίου Ρόουζ Τσελίμο ο πρωταθλητής Ευρώπης στα 400 μ. μετ εμποδίων Περικλής Ιακωβάκης και η πρωταθλήτρια του ύψους στις κορασίδες Παναγιώτα Δόση, ενώ τα τελευταία μέτρα της διαδρομής των 5 χλμ έως την αφετηρία τη φλόγα κράτησαν η Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης στα 10χλμ Έλενα Μέγιερ και η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου, Γκλόρια Πριβιλέτζιο. Τον βωμό άναψε η Μαίρη Κεϊτάνι από την Κένυα που κέρδισε τον Μαραθώνιο του Λονδίνου σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες και αναδείχθηκε στο γκαλά της AIMS το βράδυ της Παρασκευής ως η κορυφαία μαραθωνοδρόμος για το 2017.

Πριν την ολοκληρωθεί η τελετή, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης, παρέδωσε στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο, έξι στεφάνια ελιάς για τους νικητές του αγώνα της Κυριακής και τίμησε με το βραβείο του πρέσβη του Μαραθωνίου στους πρέσβεις της Αρμενίας, της Κούβας και της Ινδονησίας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ παρέδωσε τη Μαραθώνια Φλόγα στους Μαραθωνίους Κρήτης και Ναυπλίου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ