ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Νότης Μαριάς: Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τα αιολικά πάρκα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:21:00 μ.μ. |
Νότης Μαριάς: Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τα αιολικά πάρκα
 «Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα» επισημαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος Vella απαντώντας σε Γραπτή Ερώτηση του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά για την συντελούμενη οικολογική καταστροφή στην προστατευόμενη από το Δίκτυο NATURA Νότια Καρυστία λόγω εγκατάστασης αιολικών πάρκων.

Ο Νότης Μαριάς στις 29/9/2017 στην Γραπτή του Ερώτηση είχε επισημάνει ότι στην Νότια Καρυστία η οποία είναι περιοχή προστατευόμενη από το Δίκτυο NATURA σχεδιάζονται να εγκατασταθούν 42 αιολικά πάρκα ισχύος 700MW, ήτοι αριθμός αιολικών σταθμών που είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας με την ίδια έκταση κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ και καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα τόσο για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Μάλιστα ο Νότης Μαριάς συμμετείχε και μίλησε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των φορέων και κατοίκων της Ν. Καρυστίας στις 23/4/2017 και στις 12/11/2017, ενώ στις 14/11/2017 και στις 15/11/2017 έθεσε το θέμα της οικολογικής καταστροφής της Ν.Καρυστίας με παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το ζήτημα των αιολικών πηγών ενέργειας Απάντησή του ο Επίτροπος Vella επισημαίνει ότι μέρος της Νότιας Καρυστίας στον νομό Εύβοιας περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 δυνάμει τόσο της οδηγίας 2009/147/ΕΚ περί αγρίων πτηνών όσο και της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους.

«Ως εκ τούτου», συνεχίζει «η προστασία και η διαχείριση της περιοχής πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας για τους οικοτόπους. Ειδικότερα, οποιαδήποτε σχέδια για νέα αιολικά πάρκα στην περιοχή θα πρέπει να υποβληθούν σε κατάλληλη εκτίμηση, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης του τόπου, ιδίως των σημαντικών πληθυσμών μεγάλων αρπακτικών πτηνών, και θα μπορέσουν να εγκριθούν μόνο εφόσον δεν επηρεάζουν την ακεραιότητά του. Μια τέτοια εκτίμηση πρέπει να εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις όλων των πτυχών του σχεδιαζόμενου έργου, συμπεριλαμβανομένων των οδών πρόσβασης, καθώς και τις σωρευτικές επιπτώσεις με άλλα έργα».

Καταλήγοντας ο Επίτροπος επισημαίνει με νόημα ότι «είναι πρωτίστως ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στα οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις προαναφερθείσες διατάξεις.

Η Επιτροπή έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι τα έργα ανάπτυξης αιολικής ενέργειας είναι συμβατά με τις διατάξεις της οδηγίας για τους οικοτόπους και της οδηγίας περί αγρίων πτηνών και ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν τις εν λόγω ορθές πρακτικές, για παράδειγμα μέσω ειδικών σεμιναρίων».

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της Κομισιόν ο κ. Vella κλείνει παρατηρώντας: «Επιπλέον, η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα».

Επισυνάπτονται η Γραπτή Ερώτηση του Νότη Μαριά και η Απάντηση του Επιτρόπου κ. Vella.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006118/2017 προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού Notis Marias (ECR)

Θέμα: Οικολογική καταστροφή στην προστατευόμενη από το Δίκτυο NATURA Νότια Καρυστία λόγω εγκατάστασης αιολικών πάρκων

Η Ν. Καρυστία είναι περιοχή του Ν. Εύβοιας με σπάνια βιοποικιλότητα και πολλά σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Οι βραχώδεις σχηματισμοί του βουνού Όχη με τα καταπράσινα φαράγγια δημιουργούν τοπίο μοναδικό.

Τα προβλήματα στην περιοχή ξεκίνησαν όταν οι Ελληνικές Αρχές την χαρακτήρισαν ταυτόχρονα προστατευόμενη περιοχή και περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας!!.

42 αιολικά πάρκα ισχύος 700MW σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στην περιοχή. Αυτός ο αριθμός αιολικών σταθμών είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας με την ίδια έκταση πόσο μάλλον όταν αυτή η παράβαση αφορά περιοχή NATURA.

Η κατασκευή νέων δρόμων για τη μεταφορά ανεμογεννητριών στις κορυφές της Όχης θα διαταράξει την υδρολογική ισορροπία και θα εξαφανίσει πηγές. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι πυλώνες που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Επειδή η λειτουργία των ανωτέρω αιολικών πάρκων παραβίαζε κατάφορα τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία της υγείας των κατοίκων καθώς και του περιβάλλοντος, όταν μάλιστα η Ν. Καρυστία προστατεύεται ως NATURA, ερωτάται η Επιτροπή:

– Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να εφαρμοστεί η οικεία νομοθεσία της ΕΕ και να αποφευχθεί η καταγγελλόμενη τεράστια ανωτέρω οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον;

ELE-006118/2017«Απάντηση του κ. Vella εξ ονόματος της Επιτροπής (21.11.2017)

Μέρος της Νότιας Καρυστίας στον νομό Εύβοιας περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 δυνάμει τόσο της οδηγίας περί αγρίων πτηνών[1] όσο και της οδηγίας για τους οικοτόπους[2]. Ως εκ τούτου, η προστασία και η διαχείριση της περιοχής πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας για τους οικοτόπους. Ειδικότερα, οποιαδήποτε σχέδια για νέα αιολικά πάρκα στην περιοχή θα πρέπει να υποβληθούν σε κατάλληλη εκτίμηση, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης του τόπου, ιδίως των σημαντικών πληθυσμών μεγάλων αρπακτικών πτηνών, και θα μπορέσουν να εγκριθούν μόνο εφόσον δεν επηρεάζουν την ακεραιότητά του. Μια τέτοια εκτίμηση πρέπει να εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις όλων των πτυχών του σχεδιαζόμενου έργου, συμπεριλαμβανομένων των οδών πρόσβασης, καθώς και τις σωρευτικές επιπτώσεις με άλλα έργα.

Είναι πρωτίστως ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στα οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις προαναφερθείσες διατάξεις. Η Επιτροπή έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι τα έργα ανάπτυξης αιολικής ενέργειας είναι συμβατά με τις διατάξεις της οδηγίας για τους οικοτόπους και της οδηγίας περί αγρίων πτηνών[3] και ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν τις εν λόγω ορθές πρακτικές, για παράδειγμα μέσω ειδικών σεμιναρίων. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα».

[1] Οδηγία 2009/147/EΚ (κωδικοποιημένη έκδοση που αντικαθιστά την οδηγία 79/409/EΟΚ), ΕΕ L 20 της 26.1.2010, σ. 7.

2 Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

3 http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/docs/Wind_farms.pdf

Δείτε σε  βίντεο την ομιλία του Νότη Μαριά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 14/11/2017 για την οικολογική καταστροφή στη Ν. Καρυστία:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ