V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Παγκόσμιος θαυμασμός για τη μικροσκοπική «χάντρα» που βρέθηκε στον τάφο του αρχαίου πολεμιστή στη Πύλο (βίντεο)

Παγκόσμιος θαυμασμός για τη μικροσκοπική «χάντρα» που βρέθηκε στον τάφο του αρχαίου πολεμιστή στη Πύλο
Πριν από δυο χρόνια, οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανακάλυψαν τον τάφο ενός αρχαίου πολεμιστή στην Πύλο. Μαζί του ήταν θαμμένα πολλά αφιερώματα, ένα χρυσό περιδέραιο αλλά και ο οπλισμός του. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και ένα μικροσκοπικό αντικείμενο, μεγέθους περίπου 3,5 εκατοστών.


Στην αρχή δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο εύρημα που ήταν ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη. Η συντήρηση και η αποκατάσταση όμως αποκάλυψε ένα σπάνιο και έξοχο δείγμα γλυπτικής από την Εποχή του Χαλκού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «New York Times», οι αρχαιολόγοι στην αρχή πίστεψαν ότι ήταν ένα είδος μεγάλης χάντρας και το έβαλαν στην άκρη για να επικεντρωθούν σε άλλα, πιο εντυπωσιακά αντικείμενα, όπως χρυσά δαχτυλίδια και περιδέραιο, τα οποία βρέθηκαν σε τάφο του 1500 π. Χ. με πλούσια κτερίσματα. 

Όταν όμως στη συνέχεια ο συντηρητής του αντικειμένου απομάκρυνε όλες τις προσμίξεις από την επιφάνεια της «χάντρας», αυτό που αποκαλύφθηκε άφησε εμβρόντητους όλους: Ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη με εγχάρακτο σχέδιο εκπληκτικής τέχνης και λεπτομέρειες, που απεικονίζει μια εντυπωσιακή σκηνή μάχης, όπου «πρωταγωνιστεί» ένας πολεμιστής-ήρωας, γυμνός και με μακριά μαλλιά. Ο ένας από τους δυο εχθρούς του κείτεται νεκρός κάτω από τα πόδια του, ενώ ο δεύτερος απεικονίζεται λίγα δευτερόλεπτα πριν τον θάνατό του, όταν δηλαδή ο ήρωας, που τον έχει ακινητοποιήσει πιάνοντας τον από την περικεφαλαία, βυθίζει το ξίφος στο στέρνο του. Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα πρόκειται για «ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα τέχνης στο Αιγαίο που μπορεί να συγκριθεί με μερικά σχέδια του Μιχαήλ Άγγελου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. 

Ο σφραγιδόλιθος πριν και μετά την αποκατάσταση. Έχει μήκος μόλις 3,5 εκατοστά και θεωρείται θαύμα γλυπτικής Το πιο έξοχο δείγμα γλυπτικής της Εποχής του Χαλκού που έχει βρεθεί Το σχέδιο του σφραγιδόλιθου απεικονίζει μια μάχη μεταξύ τριών πολεμιστών. Ο ήρωας, που δεν φέρει ασπίδα και φοράει βραχύ περίζωμα, έχει ήδη νικήσει έναν αντίπαλο και είναι έτοιμος να σκοτώσει έναν άλλο. Αν και δεν υπάρχει ακόμη ισχυρισμός ότι η σκηνή σχετίζεται άμεσα με τα έπη του Ομήρου, παραπέμπει σε κάποιες σκηνές μάχης στην Ιλιάδα. Ο σφραγιδόλιθος σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το πιο έξοχο δείγμα γλυπτικής της Εποχής του Χαλκού που έχει βρεθεί. Δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο παράχθηκε ο σφραγιδόλιθος. 

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί μεγεθυντικοί φακοί ως τώρα, ούτε στην Κρήτη ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να χάραξε κάτι με τόση λεπτομέρεια με γυμνό μάτι. Πιθανόν να δημιουργήθηκε στη Νεοανακτορική εποχή στην Κρήτη και όχι στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς οι Μυκηναίοι δεν κατείχαν την τεχνολογία για να παράγουν τέτοια αντικείμενα.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το σχέδιο του σφραγιδόλιθου μπορεί να συγκριθεί με μερικά σχέδια του Μιχαήλ Άγγελου. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2015 η σκαπάνη των Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ έφερε στο φως έναν ασύλητο, πλούσια κτερισμένο, λακκοειδή τάφο, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα, στον ‘Ανω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. 

Όπως είχε αναφέρει τότε το ΥΠΠΟΑ, τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια. Μάλιστα οι δύο αρχαιολόγοι, είχαν μιλήσει στη «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ». 

Δείτε τους: Το ανασκαφικό πρόγραμμα στην Πύλο, υπό τους δυο ανασκαφείς, διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Πηγή: mixanitouxronou.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ