ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ο Βυζαντινός Χορός «Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους», η παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους στη Ρουμανία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:30:00 π.μ. |
Ο Βυζαντινός Χορός «Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους», η παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του Λυκείου των Ελληνίδων  Άργους στη Ρουμανία
Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πολλαπλή αποστολή των μουσικών μας σχημάτων στη Ρουμανία όπου βρεθήκαμε από τις 18 έως τις 24 του Οκτώβρη.


Μετά από ευγενική πρόσκληση των Δημάρχων των πόλεων Bascov και Mioveni της Ρουμανίας, μεταβήκαμε την Τετάρτη 18 του μήνα οδικώς, μέσω Βουλγαρίας, με μεγάλη συμμετοχή (40 χορωδοί και μουσικοί) των μουσικών σχημάτων μας. Κυριότερος σκοπός της αποστολής μας ήταν η συμμετοχή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτώβρη στο Bascov, στο πολιτιστικό κέντρο Casa de Cultura “Adriana Trandafir” υπό τον τίτλο “Toate Mandrele ma plac”, ένα αφιέρωμα στον παραδοσιακό τραγουδιστή της Ρουμανίας Gabriel Dumitru και με τη συμμετοχή πολλών μουσικών από τον χώρο της Ρουμάνικης παραδοσιακής μουσικής. Μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές και χορωδοί, σε μια τρίωρη πανδαισία ήχων και χρωμάτων από ολόκληρη τη Ρουμανία, στην οποία δώσαμε έντονο ελληνικό χρώμα με πρόγραμμα επιλεγμένο κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα την περιοχή του Παγγαίου (Μια γαλάζια περιστέρα), της Θράκης (Μια κόρη μια διαβάτισσα, Άνοιξαν τα δέντρα ούλα) και άλλες περιοχές της χώρας μας, ενώ κλείσαμε με το πασίγνωστο τραγούδι “Ederlezi” ως παραδοσιακό των Ρομά όλων των Βαλκανίων. Ένα τραγούδι συνδετικός κρίκος των χωρών της Βαλκανικής στην οποία όλοι μας κατοικούμε, που έγινε γνωστό από την ταινία του Σέρβου σκηνοθέτη Emir Kusturica, “Time of the gypsies”, σε διασκευή του διεθνούς καταξίωσης μουσικοσυνθέτη Goran Bragovic. Τους ελληνικούς στίχους έχει γράψει η Λίνα Νικολακοπούλου και έχει ερμηνεύσει για πρώτη φορά η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
Στο κατάμεστο θέατρο δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, ερμηνεύοντας το πρόγραμμά μας, καθώς 5 τηλεοπτικά κανάλια, ένα εκ των οποίων από το Πατριαρχείο της χώρας, μετέδιδαν ζωντανά το Φεστιβάλ. Ιδιαίτερη εντύπωση στο κοινό έκαναν τα παραδοσιακά μας όργανα, τα οποία έπαιζαν αριστοτεχνικά οι μουσικοί μας: Κανονάκι – τραγούδι: Νικόλας Κιντής, Σαντούρι: Αγάπη Μητσοπέτρου, Ούτι: Γιώργος Αργυράκης, Κιθάρα: Αναστάσης Λίτσας και Νταούλι – Καχόν: Βαγγέλης Μητροσύλης.

Εκείνο το οποίο μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος ήξερε περισσότερες ελληνικές, παρά αγγλικές λέξεις (!). Η φιλοξενία και η αγάπη του κόσμου μα ιδιαίτερα των Αρχών μαζί μας, ήταν παραδειγματική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο ίδιος ο Δήμαρχος του Bascov μετέφερε τις βαλίτσες των χορωδών στους ορόφους του ξενοδοχείου!
Το Σάββατο το βράδυ τελέσαμε τον εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Pitesti, όπου νωρίτερα παρακολουθήσαμε τυχαία ένα γάμο. Εκεί γίναμε μάρτυρες της ευλάβειας των προσκεκλημένων αφού ακόμη κι αν έπεφτε μία καρφίτσα, θα μπορούσε να την ακούσει κανείς…. Γενικά σήμερα στη Ρουμανία, μεγάλο μέρος της καθημερινότητας της ζωής του κόσμου περιστρέφεται γύρω από την Εκκλησία (Σημ. Η Ρουμανία είναι Ορθόδοξη χώρα με Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ενώ έχει ανακηρυχθεί σε Πατριαρχείο από την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης).
Την επομένη, ημέρα Κυριακή 22 Οκτώβρη είχαμε την ευκαιρία με τα παιδιά του Βυζαντινού μας Χορού να συμμετέχουμε στην Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην πόλη Mioveni. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό ναό γιγαντιαίων διαστάσεων, επενδεδυμένο εσωτερικά με ολόχρυσα ψηφιδωτά σε όλο το εύρος της τοιχοποιίας που άφηνε τον εκκλησιαζόμενο απλώς άναυδο… Ερμηνεύσαμε ύμνους (Χερουβικό, Άξιον εστί, Κοινωνικό, κράτημα «τεριρέμ»κ.α.) στην ελληνική γλώσσα και φυσικά στην πατρώα εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική. Μέλη της χορωδίας του ναού έψαλλαν στη ρουμάνικη γλώσσα επί τη βάσει της Ευρωπαϊκής τετραφωνίας με αριστοτεχνικό τρόπο, κατανύσσοντας το εκκλησίασμα. Στη Θεία Λειτουργία έλαβε μέρος και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, Ιερατικός Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου Άργους, ο οποίος συνόδευσε την αποστολή μας στη Ρουμανία. Ο αυθορμητισμός κάποιων πιστών εκκλησιαζομένων θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη μας, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι στο άκουσμα μελών στα ελληνικά ξεσπούσαν σε διάφορες εκδηλώσεις ενθουσιασμού… Χαρακτηριστικό είναι το σημείο που ανέφερε στο κήρυγμά του ο Ρουμάνος Ιερέας Προϊστάμενος του ναού π. Georgiu, πως «…είμαστε η πιο τυχερή εκκλησία στη Ρουμανία σήμερα, καθώς ακούσαμε αυτούς τους ύμνους στην βυζαντινή μουσική και στην ελληνική γλώσσα, η οποία είναι η γλώσσα των αγγέλων(!!!). Εμείς – είπε χαρακτηριστικά – δεν μπορούμε να ψάλλουμε στη δική μας γλώσσα όπως εσείς…»
Στη συνέχεια, στο προαύλιο του ναού, όπου υπάρχει ένα μαρμάρινο ρολόι – δωρεά κατοίκων του Λυγουριού Αργολίδας – και η ελληνική σημαία, ψάλλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο, ως προεόρτια της 28ης Οκτωβρίου. Ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν στον αέρα… Ακολούθησε επίσημο γεύμα με τη συμμετοχή των Αρχών του Τόπου καθώς επίσης και του Ιερού Κλήρου.

Δευτέρα 23 του μήνα και σιγά-σιγά πήραμε το δρόμο της επιστροφής με διανυκτέρευση στο Petrich (Πετρίτσι) της γειτονικής Βουλγαρίας όπου γίναμε δεκτοί από την Αντιδήμαρχο κ. Iliana Popova. Σε ανταλλαγή δώρων ζήτησε να ακούσει ένα τραγούδι, και εμείς επιλέξαμε το «Σ΄αγαπώ γιατ’ είσ’ ωραία…» και η κ. Αντιδήμαρχος συγκινήθηκε μέχρι δακρύων!

Θερμές ευχαριστίες θα πρέπει να δοθούν εν πρώτοις στην ψυχή της εκδρομής κ. Αφροδίτη Σκέντου, χωρίς την διαμεσολάβηση της οποίας αλλά και της γνώσης της στη ρουμάνικη γλώσσα, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί. Ακολούθως στον π. Γεώργιο Σελλή που μας συνόδευσε στη Ρουμανία και έλαβε μέρος στις Ιερές Ακολουθίες, αλλά και επειδή προσέδωσε κι έναν προσκυνηματικό χαρακτήρα στην αποστολή μας αυτή, με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ακολούθως θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε όλους τους χορωδούς και των δύο χορωδιών που ακολούθησαν αλλά και στα παιδιά της ορχήστρας που ολοκλήρωσαν με τα δεξιοτεχνικά παιξίματά τους τη συλλογική προσπάθεια!

Η αγάπη που συναντήσαμε εκεί, η ζεστή φιλοξενία, τα πολλά κοινά στις μουσικές μας παραδόσεις και τους χορούς αλλά κυρίως η κοινή μας Ορθόδοξη πίστη, μας αφήνει μια γλυκιά ανάμνηση από μια επιτυχημένη προσπάθεια αλλά και μας γεμίζει και με αισιοδοξία ότι κάπου εκεί έξω έχουμε φίλους με τους οποίους έχουμε ήδη ανανεώσει το ραντεβού μας και, γιατί όχι, και εδώ στην Πατρίδα μας!!!

Ιωάννης Π. Χαβιαρλής
Χοράρχης – Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ