V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Σήψεις καρπών και Μύγα Μεσογείου δρουν στα εσπεριδοειδή της Αργολίδας

Σήψεις καρπών και Μύγα Μεσογείου δρουν στα εσπεριδοειδή Αργολίδας
 Σε μια περίοδο αυξημένης υγρασίας και μείωσης της θερμοκρασίας, ευνοούνται οι προσβολές από φυτόφθορα και πενικίλλια στους καρπούς των εσπεριδοειδών Αργολίδας, ενώ το πρόβλημα των ωοτοκιών της Μύγας Μεσογείου στους καρπούς συνεχώς μειώνεται, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ναυπλίου.


ΚΑΣΤΑΝΗ ΣΗΨΗ ΚΑΡΠΩΝ

Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα μπορούν να μολύνουν την επιδερμίδα των καρπών που βρίσκονται στα χαμηλά κλαδιά των δέντρων (ποδιές), αφού «εκσφενδονιστούν» από τα πρώτα εκατοστά του εδάφους με τη βοήθεια των βροχώναυτή την περίοδο. Η μόλυνση δεν εξαρτάται από την ύπαρξη πληγών.

Οι καλλιεργητές βλέπουν συμπτώματα στους καρπούς όπως καστανή κηλίδα με ασαφή όρια, η οποία σε συνθήκες υψηλής υγρασίας εμφανίζει λευκά σημεία (εξάνθηση από τον μύκητα), φλοιό δερματώδη αλλά και έκλυση χαρακτηριστικής μυρωδιάς (ταγκίλα).

Μολυσμένοι καρποί πουδεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομισθούν και η ασθένειαεμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη καιστους υγιείς καρπούς που ακουμπούν επάνω τους.
Η ασθένεια εντοπίζεται και καταπολεμάται μόνο στο χωράφι, αφού τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά δεν είναι αποτελεσματικά για μύκητες του γένους Phytophthora. Οι παραγωγοί πρέπει να λάβουν καλλιεργητικά μέτρα και προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων για την αποφυγή μολύνσεων. Συγκεκριμένα:

• Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.
• Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ναλερωθούν οι καρποί με χώμα.
• Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στοέδαφος (χαμάδες).
• Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχήή δροσιά.
• Ψεκασμός με κάλυψη των καρπών σε ύψος τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Η τήρηση του ύψους ψεκασμού μαζί με το καλό λούσιμο και των εσωτερικών σημείων της κόμης αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία του ψεκασμού. Οι δραστικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι το dimethoform14 ημέρες πριν τη συγκομιδή και μόνο στην πορτοκαλιά, το fosetyl-alμε «απόσταση» από τη συγκομιδή 15 ημέρες και ο χαλκός με 21 ημέρες πριν τη συγκομιδή.
Να σημειωθεί ότι τα χαλκούχα σκευάσματα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα επάνω στους καρπούς (μέχρι 4 μήνες) και εμποδίζουν την ανάπτυξη παγοποιητικώνβακτηρίων. Η χρήση τους αυτή την εποχή βοηθά στην αντιμετώπιση καιάλλων ασθενειών (βακτηρίωση, καπνιά, κορυφοξήρα, λειχήνες).

ΣΗΨΕΙΣ ΚΑΡΠΩΝ ΑΠΟ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΑ

Στην περίπτωση των μυκήτων του γένους Penicillium δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη βροχής για τη μετάδοση της σήψης, αφού τα σπόρια μεταφέρονται σε πιο μακρινές αποστάσεις και με τον άνεμο.Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο τωνσυσκευαστηρίων, ενώ μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Όμως, η μόλυνση προκαλείται μέσω της ύπαρξης πληγών στους καρπούς.
Οι καρποί που έχουν προσβληθεί, γρήγορα γίνονται μαλακοί, υδαρείς και μουχλιάζουν (χρώμα - ανάλογα με το είδος του μύκητα).

Υψηλέςθερμοκρασίες γύρω στους 25 °C και υγρασία, ευνοούν την γρήγορηανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία, η εξέλιξη τουμύκητα απλώς επιβραδύνεται.
Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

• Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατηβροχή ή δροσιά.
• Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή,συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικώνψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίαςπληγών στους καρπούς.
• Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
• Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης καιεξοπλισμού.
• Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπώντόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο.
• Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένωνμυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες γιανα συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλάποσοστά σήψεων). Οι δραστικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι οι εξής: imazalyl, prochloraz, OPP και thiabendazol.
Για την αποφυγή ή την καθυστέρηση εμφάνισης ανθεκτικότητας σταχρησιμοποιούμενα μυκητοκτόνα συνιστάται:
1. Αποφυγή συνεχούς εφαρμογής του ίδιου μυκητοκτόνου ήμυκητοκτόνου με τον ίδιο τρόπο δράσης (ιμαζαλίλ,προχλοράζ).
2. Η χρησιμοποιούμενη δόση να είναι η συνιστώμενη από τονπαρασκευαστή και ποτέ μεγαλύτερη.
3. Οι εμβαπτισμένοι καρποί που απορρίπτονται να μην παραμένουν στο χώρο του συσκευαστηρίου.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Οι προσβολές της Μύγας της Μεσογείου (Ceratitiscapitata) στους καρπούς μειώνονται σταδιακά αυτό το διάστημα, καθώς στους 16 °C σταματά η ωοτοκία του εντόμου (με εξαίρεση τις περιπτώσεις ηλιοφάνειας για αρκετές ώρες), ενώ στους 10 °C σταματά ηεξέλιξη αυγών προνυμφών και νυμφών.
Συστήνεται, όμως, για προληπτικούς λόγους, η χρήση παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης ή ψεκασμοί κάλυψης.

Πηγή: agronews.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ