ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Αλλάζει ριζικά ο χάρτης των περιοχών Natura

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:49:00 μ.μ. |
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης των περιοχών Natura
 Επτά νέους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, καθώς και εξασφάλιση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία τους και από το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τέθηκε σε διαβούλευση ώς τις 22 Νοεμβρίου.

Περιλαμβάνει επίσης σημαντικές αλλαγές και στους υπάρχοντες 28 φορείς, που καλύπτουν το σύνολο των 446 περιοχών NATURA. Σήμερα σε καθεστώς προστασίας υπάγονται μόνον 116 περιοχές, ποσοστό 27,7%.

Στην πλειονότητά τους οι φορείς διαχείρισης είχαν δημιουργηθεί το 2000, αλλά στην ουσία υπολειτουργούσαν καθώς δεν είχαν εξασφαλισμένους πόρους και δεν είχε προχωρήσει ούτε η οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών, ενώ πολλές φορές τα τελευταία χρόνια είχαν μείνει απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς λόγω της επικείμενης παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς, οι ζώνες προστασίας καθορίζονται με βάση τα κοινά οικολογικά στοιχεία και όχι τα στενά γεωγραφικά όρια. 

Νέοι φορείς διαχείρισης δημιουργούνται στις εξής χωρικές ενότητες:

-Κυκλάδες, που θα διαχειρίζεται το θαλάσσιο και το χερσαίο οικοσύστημα, καθώς και 35 περιοχές NATURA που περιλαμβάνουν και τους μικρούς παραθαλάσσιους βιότοπους.

-Βόρειο Αιγαίο, που αφορά 29 περιοχές NATURA.

-Ορος Βόρας και λίμνες Δυτικής Μακεδονίας, που καλύπτει 16 περιοχές NATURA.

-Κορινθιακός κόλπος, που εκτείνεται στις ακτές της βόρειας Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, σε ολόκληρη τη θαλάσσια ζώνη που ορίζουν, αλλά και σε 8 περιοχές NATURA.

-Νότια Πελοπόννησος, που καλύπτει τα όρη Πάρνωνα και Ταΰγετο, τις εκβολές του Ευρώτα και τα Κύθηρα, ενώ ενοποιεί 18 περιοχές NATURA.

-Εύβοια, που επεκτείνεται και στη Στερεά Ελλάδα, καλύπτοντας την Υλίκη, τον Βοιωτικό Κηφισό, τους Δελφούς, τη Σκύρο και τη γύρω θαλάσσια ζώνη, τα μικρά νησιά της ευρύτερης περιοχής, καθώς και 15 ζώνες NATURA.

-Ανατολική και Δυτική Κρήτη, που περιλαμβάνει τις 31 προστατευόμενες περιοχές του νησιού, αλλά καλύπτει πλέον όλα τα φαράγγια του νησιού.

Οι έδρες των νέων προστατευόμενων περιοχών θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σημαντικές επεκτάσεις στις ζώνες προστασίας προβλέπονται για τις περιοχές του Θερμαϊκού που πλέον επεκτείνεται ώς τις ακτές της Πιερίας, του Αμβρακικού και της λίμνης Κερκίνης.

Στα Δωδεκάνησα, όπου η προστασία αφορά μόνον ένα τμήμα της Καρπάθου και τη νησίδα Σαρία, η νέα ζώνη επεκτείνεται σε όλο το νησιωτικό σύστημα.

Στην Αττική ο νέος φορέας διευρύνεται και περιλαμβάνει τον Υμηττό, ενώ προστίθενται το Σούνιο, η Βραυρώνα, τα Λεγρενά και η νησίδα του Πατρόκλου.

Από το νομοσχέδιο εξαιρέθηκε η περιοχή του Αγίου Ορους, που προβλέπεται να ενταχθεί σε χωριστό νομοθέτημα που θα προωθηθεί μέσα στο 2018.

Πηγή: efsyn.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ