V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Άνοιξε τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ "Οι θησαυροί της Αργειακής γης" στο Άργος (βίντεο)

Άνοιξε τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ "Οι θησαυροί της Αργειακής γης" στο Άργος (βίντεο)
 Άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017 τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ «Οι θησαυροί της Αργειακής γης, ΕΛΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΟΙΝΟΣ»  που πραγματοποιείται στους Στρατώνες Καποδίστρια στο Άργος από τις 7 έως και τις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων τόνισε  πως "ο Δήμος Άργους Μυκηνών είναι γνωστός για την μακραίωνη ιστορία του , για τον πολιτιστικό του πλούτο και για τους θησαυρούς της γης του. Το πορτοκάλι , το κρασί, το λάδι της αργειακής γης αποτελούν την βάση της ελληνικής διατροφής από τους αρχαίους χρόνους.
Στόχος μας με την έκθεση αυτή είναι η προώθηση των προϊόντων μας , η προσέλκυση νέων για ενασχόληση με τον τομέα της γεωργίας αλλα και η δυνατότητα να παρουσιάσουν παραγωγοί και επιχειρηματίες ένα ευρύ φάσμα παροχών/προϊόντων τους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση των θησαυρών αυτών."
Στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ «Οι θησαυροί της Αργειακής γης, ΕΛΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΟΙΝΟΣ» παρευρέθηκαν, ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, οι βουλευτές Αργολίδας Γ.Γκιόλας και Γ. Ανδριανός, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννησου Ντίνα Νικολάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Μπέγκος, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Κρίγγος, Θ. Οικονόμου, Χ. Πετσέλης, δημοτικοί σύμβουλοι, η πολιτευτής Αργολίδας Σόνια Ταντάρου Κρίγγου και πολύς κόσμος.
Οι επιχειρήσεις που θα εκθέσουν τα προϊόντα τους είναι οι εξής:

Φυτώρια Φάκλαρη
Οινοποιία Δασακλή
Οινοποιία Παπαντώνη
Οινοποιία ΔΕΔΕ
Κωτσιόπουλος Ιωάννης Αγροτικά Μηχανήματ
Αργολική Οινοποιία Φραγκος Σπύρος
Αργέας Φρουτ
Μυκηναϊκή Κωτσόπουλος Επεξεργασία Ελαίων
ΑΦΟΙ Φάκλαρη ΑΕ
ΕΑΣ ΡΕΑ Αργολίδας
VERINO ΑΒΕΕ
Δημοπάνας Δημήτριος ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ-ΧΡΩΜΑΤΑ
DXN GREECE ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κουτσοποδίου Αγία Κυριακή
Σμυρλή Μαργαρίτα Επιχειρηματίας
ΙΕΚ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΙΕΚ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης
Καθημερινές ,17:00 – 10:00
Σαββατοκύριακο 10:00 έως 22:00


Με την συνεργασία της ΠΕΔ Πελοποννήσου & της ΚΕΔΑ-Μ
ΕΛΙΑ

Ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς (Olea europea). Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με μηχανική επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ.
Οι μεσογειακές χώρες είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο, με την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα να παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ η Ελλάδα έχει με διαφορά την μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου ανά κεφαλή διεθνώς.
Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες ελαιοποιήσιμων ελιών στην Ελλάδα είναι δέκα και είναι η Κορωνέικη, η Λιανολιά Κέρκυρας, η Λαδολιά, η Τσουνάτη (μαστοειδής), το Αγουρομάνακο, η Μεγαρείτικη, η Βαλανολιά, η Αδραμυπίνη, η Ματολιά και η Καθρέϊκη
Τα ποιοτικώς καλύτερα ελαιόλαδα είναι τα λάδια της Μάνης της Μεσσηνίας και της Λακωνίας της Αργολίδας, κ.τ.λ. Προέρχονται συνήθως από τον ελαιόκαρπο της ποικιλίας ·Κορωνέικη· αναμεμειγμένο σε διάφορα ποσοστά με ελαιοκαρπό άλλων ποικιλιών.

Το «παρθένο ελαιόλαδο» είναι το λάδι ‘φυσικός χυμός’, το οποίο περιέχει ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά που περιείχε και μέσα στον ελαιόκαρπο (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μικροστοιχεία κτλ) και κατ’ επέκταση εκείνο που έχει όλες τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.
Τα «παρθένα ελαιόλαδα» κατατάσσονται και ταξινομούνται αναλυτικά με τις ακόλουθες ονομασίες, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (οξύτητα) και με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προβλέπονται για την κάθε κατηγορία:

• Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤0,8%)
• Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤2,0%)
• Ελαιόλαδο Λαμπάντε (οξύτητα >2,0%) (είναι ακατάλληλο για κατανάλωση ως έχει και προορίζεται για ραφινάρισμα ή για βιομηχανική χρήση).
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Η σχέση του πορτοκαλιού με την Αργολίδα χάνεται στην αχλή του χρόνου. Ο βασιλιάς της Τίρυνθας Ευρυσθέας έδωσε εντολή στον Ηρακλή να του φέρει τα μήλα των Εσπερίδων. Τα δέντρα αυτά φύτρωναν στον κήπο των θεών και ήταν δώρο της Γαίας στην Ήρα, για το γάμο της με τον Δία. Ίσως γι’ αυτό το πορτοκάλι θεωρείται σύμβολο της γονιμότητας και της ευτυχισμένης συζυγικής ζωής. Για να τα προστατέψει, η Ήρα ανέθεσε τη φύλαξή τους στις νύμφες Εσπερίδες και στον ακοίμητο δράκο Λάδωνα, ένα φοβερό φίδι με εκατό κεφάλια. Μετά από πολλές περιπέτειες ο Ηρακλής κατάφερε να πάρει τρεις χρυσούς καρπούς και να τους φέρει στον Ευρυσθέα, ο οποίος δεν θέλησε να υς κρατήσει και τους έδωσε στον Ηρακλή.
Αυτός τους δώρισε στην θεά Αθηνά κι αυτή τους επέστρεψε στον κήπο των θεών, αφού η κλοπή τους ήταν ανίερη και βέβηλη πράξη. Από τα μυθολογικά μήλα των εσπερίδων προέρχεται και ο γενικός χαρακτηρισμός κατηγορίας φρούτων που ονομάζονται εσπεριδοειδή. Αν και δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, δεν παύει να είναι μια πολύ ωραία ιστορία.
Η πορτοκαλιά (κιτρέα η σινική, citrus sinensis) εισήχθη από την Κίνα ή κατά μία άλλη εκδοχή από την Ινδία και διαδόθηκε από τους Πορτογάλους το 10ο αιώνα. Από το όνομα της χώρα τους πήρε και το όνομα του το νέο φρούτο. Ελληνικά:πορτοκάλι.
Στα τέλη του 19ου αιώνα η άνυδρη πεδιάδα της Αργολίδας ήταν εντελώς γυμνή. Η καλλιέργεια του πορτοκαλιού άρχισε την περίοδο του μεσοπολέμου όταν έγινε δυνατή η άρδευση της πεδιάδας με νερό από τις ανορύξεις πηγαδιών.
Σήμερα, αντιπροσωπεύει περίπου το 58% των πορτοκαλόδενδρων στη χώρα μας. Στην Αργολίδα εξαπλώθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1950 και σήμερα αποτελεί το 70% της συνολικής καλλιέργειας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 160 ποικιλίες πορτοκαλιάς. Οι πιο σημαντικές όμως είναι: Βαλέντσια, Χίου, Άρτας, Σουλτανί του Φόδελε, Σαγκουίνι ή αιματόσαρκο και η πλέον διαδεδομένη και επιτυχημένη ποικιλία Μέρλιν.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS, ενώ το σύνολο των εξαγωγών στα πορτοκάλια το Μάρτιο του 2017, έφτασε τους 253.801 τόνους, από την Αργολίδα έφυγαν 138.011 τόνοι, από την Αρκαδία 23 τόνοι, από τη Λακωνία 8.313 και από την Κορινθία 3.502 τόνοι. Στην αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2016, τα πορτοκάλια στο σύνολό τους ήταν 290.817, με την Αργολίδα να εξάγει 168.138 τόνους, την Κορινθία 3.838 τόνους, τη Λακωνία 3.842 τόνους, την Αρκαδία 21 τόνους και τη Μεσσηνία 20 τόνους.
Οίνος 

Η Αργολίδα, με τα εύφορα χώματά της, το εξαιρετικό της κλίμα και την αγροτική της οικονομία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα στην παραγωγή κρασιού στη χώρα
Οι αμπελώνες του τόπου μας

Ο αμπελώνας της Αργολίδας που ξεδιπλώνεται βορειοδυτικά του Άργους, ανάμεσα σε υψόμετρο 300 έως 650 μέτρων, διαθέτει κυρίως ασβεστολιθικά εδάφη· ανάλογα όμως με την τοποθεσία και το υψόμετρο παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες στη σύνθεσή του, όπως αμμοαργιλώδη, χαλικώδη και πετρώδη εδάφη. Κλιματολογικά, λόγω του ήπιου κλίματος, χαρακτηρίζεται ιδανική περιοχή, καθώς τα ρεύματα αέρος που δέχεται από Βορρά όσο και οι θαλάσσιοι αέρηδες από Νότο προστατεύουν από τις ασθένειες και συγκρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, επιτρέποντας τη φυσιολογική και την υγιή ωρίμανση του σταφυλιού.
Οι ποικιλίες

Τα σκήπτρα στην καλλιέργεια και στην παραγωγή κρατά το Αγιωργίτικο, αφού μέρος του αμπελώνα της Αργολίδας ανήκει στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας ΠΟΠ (Προστευόμενη Ονομασία Προέλευσης, παλαιά ΟΠΑΠ) με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον όλων να στρέφεται στο διαμάντι που ονομάζεται Αγιωργίτικο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το Αγιωργίτικο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των οινοπαραγωγών που δραστηριοποιούνται στην Αργολίδα.
Παράλληλα, σε μικρότερη κλίμακα καλλιεργούνται αρκετές διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες (όπως, για παράδειγμα, Cabernet, Syrah, Μerlot, Chardonnay, Ροδίτης, Ασύρτικο κ.λπ.) με το δικαίωμα της ένδειξης Τ.Ο. (Τοπικός Οίνος) Πελοποννήσου στις ετικέτες. Σε τοπικό επίπεδο, τρεις είναι οι ντόπιες ποικιλίες της περιοχής, η Λευκή Σκλάβα, της οποίας προς το παρόν οι οινοποιοί εκμεταλλεύονται τα χαρίσματα ως χαρμάνι με άλλες ποικιλίες, η ξεχασμένη λευκή Ροκανιάρης, που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στη περιοχή του Κρανιδίου και οφείλει το όνομά της στη τραγανή αίσθηση της ρόγας του σταφυλιού, καθώς και η ερυθρή Μαυρόστυφη, η οποία επίσης βρίσκεται σε δοκιμαστική καλλιέργεια.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ