ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Τοποθετήσεις Δημάρχων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:59:00 π.μ. | |
Τοποθετήσεις Δημάρχων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα  συνεχίζονται οι εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ με κεντρικό μήνυμα «Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα», με τη συμμετοχή πεντακοσίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και προσκεκλημένους υπουργούς κι εκπροσώπους κομμάτων, εκπροσώπους αυτοδιοικητικών φορέων από την Ευρώπη, εκπροσώπους του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Δείτε αναλυτικά κάποιες τοποθετήσεις:

Ευ. Λαμπάκης- Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση: Ο υπουργός Εσωτερικών οφείλει σεβασμό στους αιρετούς
Σκληρή κριτική- απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Λαμπάκης, εκπρόσωπος του «Κινήματος Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», τονίζοντας ότι ο υπουργός θα έπρεπε να οφείλει περισσότερο σεβασμό τουλάχιστον στα πρόσωπα των αιρετών.
«Οφείλουν, είπε, να μας σέβονται γιατί διοικούμε 325 τοπικές κοινωνίες. Τον άκουσα (τον υπουργό) να μιλάει και ως υπηρεσιακός παράγοντας, κυριολεκτικά, να λέει ότι δώσαμε λεφτά εκεί, δώσαμε πιο πέρα, αποκαταστήσαμε… Δηλαδή τη Σαμοθράκη, την Πιερία, τη Δυτική Αττική, όσα κατεστράφησαν, εγώ θα τα φτιάξω; Εσύ θα τα φτιάξεις. Με ποια λεφτά; Με τα λεφτά του προϋπολογισμού, με το ΠΔΕ, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τα λεφτά του ΕΣΠΑ, που είναι δικά μας… και δικά μας, του ελληνικού λαού λεφτά, γιατί συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ότι αφορά στην τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών για τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Λαμπάκης σχολίασε:
«Τα δύο –τρία επιμέρους πράγματα που είπε για να τα διορθώσουμε, για να τα μεταρρυθμίσουμε, για να τα τροποποιήσουμε, είναι κάτι το οποίο θα πάρει πολύ χρόνο.
Αλλά όμως, προσέξτε, το θέμα του εκλογικού νόμου το έχουμε από το σπίτι μας. Εκεί όταν ήμασταν στο 4%. Και δεν έχω τίποτα με τα κόμματα, άσχετα αν ανήκω σε ένα κόμμα, αλλά μιλάω καθαρά ως αυτοδιοικητικός. Το θέμα αυτό το τεράστιο που λέγεται εκλογικός νόμος και η τροποποίησή  του, το είχε λυμένο από πριν το ’15. Και το έφερε λελυμένο. Και βέβαια το γεγονός ότι και ο αρχηγός τους ήρθε στην Κομοτηνή, στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο και είπε το φοβερό και αγενές πολιτικά: θέλετε, δεν θέλετε, θα καθίσετε στο τραπέζι για να συναινέσετε, ήταν μία πολιτική απογοήτευση». Συνεχίζοντας ο κ. Λαμπάκης είπε συμπλήρωσε: « Θα είμαι συγκρουσιακός λέγοντας πράγματα τα οποία οφείλω να λέω ως αυτοδιοικητικός και απέναντι στο δικό μου κομματικό χώρο, της ΝΔ, και απέναντι στον χώρο ο οποίος σήμερα κυβερνάει, τον κομματικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα πω για το δικό μου κομματικό χώρο ότι επί 4 χρόνια, αν πιάσουμε την κρίση από το ’11, μέχρι το ’15, δεν έκανε τίποτα από αυτά τα οποία ζητάμε. Και βέβαια η διαφορά του είναι ποιοτικά πολύ μεγάλη όσον αφορά την αρνητική συμπεριφορά της, όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί; Γιατί οικονομική διάσταση είχε η συμπεριφορά της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ από το ’11 μέχρι το ’15. Έκοβε, έκοβε, έκοβε».
Α. Κοιμήσης- Αυτοδιοικητικό Κίνημα: Η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης περνά μέσα από την αποδόμηση της ΤΑ
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο Απ. Κοιμήσης εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», εγκαλώντας την για υιοθέτηση εκ μέρους της   ενός νέου συγκεντρωτισμού, για να επιφέρει πολιτική χειραγώγησης στο «παιχνίδι» της Δημοκρατίας.
Αναφορικά με το εκλογικό σύστημα ο κ. Κοιμήσης τόνισε ότι, όποιο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο αφού πρώτα καθορίσουμε ποιο θα είναι το μοντέλο το οποίο θα χαρακτηρίζει το θεσμό αφενός και αφετέρου θα πρέπει να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα, για να συμπληρώσει:
«Στο κάτω – κάτω της γραφής, ποιος τους έδωσε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συζητάνε για εμάς;  Μίλησε κανένας από εμάς για αλλαγή εκλογικού συστήματος;  Ξυπνήσατε καμιά φορά και είπατε “ας αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα μπας και δούμε άσπρη μέρα”;  Γιατί συζητάνε για εμάς;  Μας αγαπάνε τόσο πολύ;  Θέλουν τόσο πολύ την προκοπή του θεσμού;  Όχι.  Η δική τους πολιτική επιβίωση περνά μέσα από τη δική μας αποδόμηση».
Επίσης κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών γιατί μοιράζει χρήματα με πρακτικές Μαυρογιαλούρου και με απώτερο στόχο  να αρχίζουν να ανοίγουν ενδο – αυτοδιοικητικά μέτωπα για να σπάσουν την ενότητα της Αυτοδιοίκησης.
«Δεν σταματούν εδώ, τόνισε ο κ. Κοιμήσης. Το είπε σήμερα ο κ. Σκουρλέτης ότι θα επανεξετάσουν το μοντέλο κατανομής των πόρων. Μάλιστα, τώρα θα το δούμε, που δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των πόρων.  Δηλαδή στην πράξη τι σημαίνει αυτό:  Καλλιεργούμε την προσδοκία σε όλους ότι θα πάρουν κάποια λεφτά παραπάνω, για να μην αντιδρούν».
Συμπλήρωσε δε ότι ο υπουργός όφειλε να πει ποια θα είναι τα κριτήρια, οι κανόνες κατανομής και οι κανόνες επιλεξιμότητας, για να γνωρίζει ο καθένας να δρομολογήσει τις ενέργειές του.
Για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Κοιμήσης προέταξε την ισχυροποίηση των δήμων, το ξεκαθάρισμα της καταστατικής θέσης των αιρετών καθώς και των σχέσεων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.
Τέλος κάλεσε τους συνέδρους να σηκώσουν ανάστημα.
«Όχι, να μην τους φοβόμαστε, να τους σεβόμαστε, αλλά να ξέρουμε ότι και αυτοί είναι ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού της Χώρας, όχι τόσο ικανοί και αποτελεσματικοί όσο είμαστε εμείς. Γιατί εμείς βιώνουμε το πρόβλημα εν τη γενέσει του και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε λύση».
Γ. Ιωακειμίδης-Επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης»: Τυφλή αντιπαράθεση διοίκησης ΚΕΔΕ στη λογική πτώσης της κυβέρνησης   
Για «μια Αυτοδιοίκηση που κοιτάζει αμήχανη, κουρασμένη, απογοητευμένη», τις δικές της εκλογές, που πια είναι πάρα πολύ κοντά, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξη  «Νέα Αυτοδιοίκηση» στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ, και δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη,  Γ. Ιωακειμίδης, στην τοποθέτησή  του στο τακτικό συνέδριο .
Παράλληλα άσκησε  αυστηρή κριτική με αποδέκτες,  τη διοίκηση της Ένωσης, και την παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και την κυβέρνηση.  Προχωρώντας σε απολογισμό χειρισμών των τελευταίων 2,5 χρόνων, έκανε λόγο για «μια τυφλή αντιπαράθεση» της Διοίκησης της ΚΕΔΕ, μαζί με την παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», «σε μια λογική να πέσει η  κυβέρνηση, να τελειώνουμε».
«Και πού φτάσαμε τώρα; Είμαστε στον τρίτο χρόνο, τον συμπληρώνουμε. Κέρδισε κάτι αυτή η λογική; Είναι κερδισμένη αυτή η συνδιοίκηση της ΚΕΔΕ από αυτά που αποκομίσαμε αυτά τα τρία χρόνια;. Και φυσικά όχι. Αν το είχαμε διαχειριστεί με έναν άλλον τρόπο θα είχαμε κερδίσει; Δεν το ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι χάσαμε» πρόσθεσε ο κ. Ιωακειμίδης.
Όπως είπε, τώρα,οι αιρετοί έχουν μπει στο δέτερο μισό της θητείας τους, η αγωνία όλων είναι η επανεκλογή τους.  «Και άρα λοιπόν κανείς δεν μπορεί να περιμένει αυτή τη στιγμή από την Αυτοδιοίκηση να ορθώσει αντιστάσεις, να παλέψει, να κάνει, να δείξει, γιατί αυτό… είναι άλλο το κλίμα πια. Τον καλό καιρό που θα έπρεπε να το κάνουμε, τον χάσαμε».  Τώρα,όπως διαφαίνεται  οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, γεγονός που κάνει όλους τους δημάρχους να έχουν μια μεγάλη αγωνία.
Όλα αυτά απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν αντιμετώπισε με τον δέοντα σεβασμό τα θέματα Αυτοδιοίκησης, είπε στη συνέχεια ο Γ. Ιωακιμείδης, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που ήρθε να διοικήσει το ΥΠΕΣ, χωρίς πρόγραμμα. «Αν εξαιρέσουμε το κομμάτι της απλής αναλογικής, που ήταν πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, στο υπόλοιπο κομμάτι πώς θα φτιαχτεί ο καινούργιος χάρτης, δεν υπήρχε πρόταση».
Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς χειρισμούς,  έκανε λόγο για διαδικασία μακρά διαδικασία  διαβούλευσης, και το τελικά μπήκε στο συρτάρι, χωρίς οι αιρετοί να να έχουν δει την πρόταση, η οποία δεν έχει έρθει και όταν έρθει, δε θα υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης. «Φοβάμαι λοιπόν ότι μπορεί να δούμε πράγματα που να είναι τελείως έξω από τη δική μας λογική. Τη λογική την αυτοδιοικητική».
Δ. Μπίρμπας, ΡΑΠ: Να καθιερωθεί η απλή αναλογική με ασφαλιστικές δικλείδες κυβερνησιμότητας
«Δυστυχώς σήμερα η Αυτοδιοίκηση δεν είναι έτοιμη για τη μεταμνημονιακή εποχή. Έχασε δύο χρόνια με ευθύνη της πλειοψηφίας εγκλωβισμένη στη λογική της “αριστερής παρένθεσης” και του “τώρα πέφτει η Κυβέρνηση”.
Πατώντας σε υπαρκτές αδυναμίες και αστοχίες της Κυβέρνησης, στήθηκε ένα γαϊτανάκι “πολέμου” με την Αυτοδιοίκηση ως εμβρυουλκό ανατροπής της Κυβέρνησης, ενώ την τελευταία στιγμή αποχώρησε από την Επιτροπή Διαλόγου».
Την κριτική αυτή διαπίστωση κατέθεσε ο Δ. Μπίρμπας, εκπρόσωπος της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Αναφερόμενος  στην οικονομική κατάσταση των δήμων, ο κ. Μπίρμπας τόνισε πως παρά την αύξηση των πόρων  στον ΚΠ  2018 κατά 4,5%, απέχουν από την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, και ότι πρέπει να εφαρμοστεί  ο Ν.3852/2010 και να συμφωνηθεί η απόδοση νέων παρακρατηθέντων.
Σε αφορά στη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση ο κ. Μπίρμπας υπογράμμισε  ότι οι όποιες θεσμικές παρεμβάσεις, θα φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, μόνο εάν συμφωνηθούν και θεσπιστούν κανόνες και αρχές, για τις σχέσεις κράτους και αυτοδιοίκησης και όρους στο πως θα λειτουργεί η ίδια η Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο υποστήριξε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, γιατί όρρω απέχουν και οι αντικειμενικοί όροι (θεσμικοί, οικονομικοί, επιχειρησιακή ικανότητα), όσο και οι υποκειμενικοί όροι (πολιτικοκοινωνική πλειοψηφία στήριξής τους, επίπεδο και ποιότητα του ανθρωπίνου δυναμικού).
Όμως, είπε,  η αλλαγή του Καλλικράτη μπορεί  να αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα, με σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό την συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα ορίζει το σύγχρονο Ελληνικό κράτος στον 21ο αιώνα.
Με δεδομένο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί και πρέπει:
–              Να διαχωρίσει τις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ανά επίπεδο αυτοδιοίκησης
–              Να “καταργήσει” τις εξουσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
–              Να θεσμοθετήσει τον Ελεγκτή Νομιμότητας και εσωτερικές διαδικασίες  ελέγχου
–              Να ουσιαστικοποιήσει τις μητροπολιτικές λειτουργίες μέχρι την Συνταγματική θεσμοθέτησή του
–              Να μετατραπεί σταδιακά το ΤΠΔ σε επενδυτική τράπεζα της Αυτοδιοίκησης
–              Να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στον επανασχεδιασμό της διαχείρισης του ΣΕΣ 2014-2021
–              Να προσδιορίσει ένα χρηματοδοτικό μονοπάτι υλοποίησης του όλου εγχειρήματος
–              Να κατοχυρωθεί η ισοτιμία των αιρετών σε όλο το φάσμα της εκπροσώπησης
–              Να καθιερωθεί η απλή αναλογική με ασφαλιστικές δικλείδες κυβερνησιμότητας και η ουσιαστική ενδοπεριφερειακή και ενδοδημοτική αποκέντρωση, με δημιουργία θεσμικού πλαισίου ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών.

Α. Κανταράς, «Συντονισμός  Αιρετών»: Τρικ της κυβέρνησης η απλή αναλογική  για να αποκρύψει τα υπόλοιπα

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση,  όσο κι αν διανθίζεται από πολύ ωραίες, λέξεις όπως εξορθολογισμός, βελτιστοποίηση, αναδιοργάνωση, , αξιολόγηση στο τέλος θα οδηγήσει σε μια Αυτοδιοίκηση που οι πολίτες θα τη στηρίζουν βάζοντας το χέρι στην τσέπη, θα είναι δηλαδή ένας εισπρακτικός ανταποδοτικός μηχανισμός.
Αυτό τόνισε ο Α. Κανταράς, εκπρόσωπος του «Συντονισμού Αιρετών, συμπληρώνοντας  ότι αυτό περιέγραψε και ο υπουργός Εσωτερικών.
«Μιλάμε, είπε,  για ατέλειωτες αξιολογήσεις, οι οποίες τι κάνουν, επικαιροποιούν επί το δυσμενέστερο τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα και προσθέτουν και καινούργια. Εμείς δεν  αποδεχτήκαμε αυτή την κατάσταση. Κρεμάστε μας. Δεν αποδεχόμαστε τα μνημόνια. Δεν αποδεχόμαστε αυτό που εφαρμόζεται τώρα ως τριετής στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Όχι γιατί δεν θέλουμε την οργάνωση και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αλλά ξέρουμε ότι αυτό είναι ένα μοντέλο της επιτροπείας που οδηγεί σε συγκεκριμένους στόχους και εξυπηρετεί την επιτροπεία και όχι τη χώρα και την Αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Κανταράς χαρακτήρισε  ως «τρικ», τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, για να θολώσει, να αποκρύψει τα ουσιαστικά, τα υπόλοιπα, ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταξή του είναι υπέρ της απλής αναλογικής.
Αυτό, είπε,  μαζί με άλλα τρικ τελευταία, όπως η ρύθμιση για την αλλαγή φύλου, για τα δικαιώματα, για την κάνναβη και λοιπά,  χρησιμοποιούνται για να διαμορφώσουν ένα ψεύτικο ανταγωνιστικό δίπολο.
Ο κ. Κανταράς τόνισε ότι ορθώς η ΚΕΔΕ, και από τη πίεση της παράταξής του αλλά  και της παράταξης του κυρίου Κοιμήση, αποχώρησε από το διάλογο- παρωδία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αλλά και ότι τώρα, ορθώς επιχειρεί  η ΚΕΔΕ το δημόσιο διάλογο  και όχι το διάλογο του γραφείου του υπουργού, που βάζει μια βολική ατζέντα.
Κάλεσε δε τους σύνεδρους να προχωρήσουν τώρα στη συγκρότηση ενός «μετώπου αιρετών εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών, να σταματήσουμε αυτή την κοροϊδία την οποία ήρθε να μας παρουσιάσει ο εκπρόσωπος του κυρίου Πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Εμείς σε αυτή τη γραμμή είμαστε παρόντες».
Ε. Παντελάκη-Λαϊκή Συσπείρωση: Η αναδιοργάνωση κράτους και τοπικής διοίκησης  υπηρετεί το κεφάλαιο
«Όλος αυτός ο  λεγόμενος εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης, συνδέεται ακριβώς με τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε συνθήκες, σήμερα, οικονομικής κρίσης και οξύτατου καπιταλιστικού ανταγωνισμού», επεσήμανε η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ,  Ελπίδα Παντελάκη, στην τοποθέτησή της στο συνέδριο.
Πρόσθεσε ότι δημιουργείται, μια κρατική διοίκηση επιτελική, πιο στενά δεμένη με μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιο επιθετική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, πιο αυταρχική απέναντι στο εργατικό, στο λαϊκό κίνημα.
Η κα Παντελάκη στην ομιλία της χαρακτήρισε δραματικούς τους τόνους αντιπαράθεσης, από τους αυτοδιοικητικούς, την ΚΕΔΕ, και τους εκπροσώπους των κομμάτων, στις εργασίες του συνεδρίου. Και πρόσθεσε ότι, «γίνονται όσο το δυνατόν πιο δραματικοί οι τόνοι, είναι φανερό, γιατί ακριβώς υπάρχει τέτοια καταπληκτική συμφωνία στην ουσία, στην στρατηγική, στην κατεύθυνση και στο δρόμο ανάπτυξης, ώστε προσπαθούν, με μία πολιτική αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης, να ξεγελάσουν τον κόσμο για αυτό».
Αναφερόμενη στην ΚΕΔΕ,  έκανε λόγο για διαχρονική συμφωνία, τα τελευταία 20-25 χρόνια, για τις αλλαγές που πέρασαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από ομοφωνίες. Και όχι μόνο πέρασαν,  δεν τις επέβαλαν απλώς οι κυβερνήσεις το προηγούμενο διάστημα, αλλά η Τοπική Διοίκηση, οι Δήμοι, ήταν προπομπός αρνητικών εξελίξεων, όπως είπε. Να αποδεχτούν τη μείωση των πόρων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Όλα αυτά δοκιμάστηκαν εκεί.
Και έθεσε το ερώτημα: Για το ξεθεμελίωμα στις υποδομές, έχουν μόνο ευθύνη οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τόσα χρόνια; Δεν το έχουν οι Δημοτικές Αρχές που περάσανε από όλη τη χώρα;
Αντί, λοιπόν, να μην έρθουν καν ορισμένα κόμματα από αυτά που είχαν κυβερνήσει, να πάρουν το λόγο, να κρατήσουν ας πούμε μία σιωπή, έρχονται ας πούμε και έχουν το θράσος και μας κουνάνε το δάχτυλο όλοι αυτοί. Είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε είναι στην αντιπολίτευση. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν κουνάνε το δάχτυλο εδώ στο Σώμα της ΚΕΔΕ, κουνάνε το δάχτυλο στον ελληνικό λαό και θέλουν να τον πείσουν ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, που τους έχει στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, που τους πνίγει,  τους καίει το καλοκαίρι,  τους καταστρέφει τους κόπους μιας ζωής, αυτός ο στόχος είναι ο εθνικός στόχος, η δίκαιη ανάπτυξη, η οποία ακριβώς θρυμματίζεται σε αυτά τα συντρίμμια ας πούμε που βλέπουμε μπροστά μας.
Α. Παρίσης – ΠΕΔ  Ι. Νήσων: Πρόγραμμα της κυβέρνηση η διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
«Γνωρίζουμε τι πάει να πει Ευρώπη και ποιά είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, και δεν έχουμε καταλάβει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πως θα διαλύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, Αλέξανδρος Παρίσης.
Αναφερόμενος στις υφιστάμενες για την Αυτοδιοίκηση συνθήκες, και με την περικοπή των πόρων της κατά 60%, είπε ότι οι αιρετοί βρίσκονται καθημερινά υπόλογοι σε ανώνυμες καταγγελίες.
Όσον αφορά στο θέμα της έκπτωσης ενός δημάρχου από το αξίωμά του, επεσήμανε εμφατικά : « Ποιος ασχολήθηκε να πει ότι εκπίπτει, αλλά μετά τη δικαστική απόφαση; Εδώ φτάσαμε σε σημείο με το νόμο του Κατρούγκαλου να προσλάβουμε όλους τους επίορκους. Είναι δυνατόν να λείπουν 400.000 από το ΙΚΑ και την άλλη μέρα να τον προσλαμβάνεις ή από των Αλλοδαπών το ταμείο να λείπουν 300.000 € και να είμαστε υποχρεωμένοι να τον προσλάβουμε; Όταν αυτός ο άνθρωπος μέχρι να τελεσιδικήσει θα έχει τραβήξει σήμερα μια 8ετία. Οπότε θα έχει βγει και στη σύνταξη».
Ο κ. Παρίσης στην ομιλία του έθιξε και το θέμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης: «Και τι προσφέρει η Αποκεντρωμένη; Όταν εμείς όλοι έχουμε την πλειοψηφία να κυβερνήσουμε σήμερα και περιμένουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να εγκριθεί η απόφαση από την Αποκεντρωμένη και να περιμένεις ενάμισι μήνα για  μια απόφαση να μεταφέρεις ένα περίπτερο λόγω ενός έργου, για είκοσι μέρες προσωρινά σε μια άλλη θέση».
 Μ. Αγγελόπουλος- εκπρόσωπος ΠΕΔ Β. Αιγαίου: Ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα
Την πρόταση να εισαχθεί στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, ένα Παρατηρητήριο για τα νησιά,  μετά την εξαιρετική μελέτη που έκανε για τη νησιωτική πολιτική και παράλληλα ένα Παρατηρητήριο στο υπουργείο, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, το οποίο θα κοιτάζει την εφαρμογή του χάρτη νησιωτικότητας, με την υιοθέτηση μιας ρήτρας νησιωτικότητας οριζόντια σε όλα τα νομοθετήματα, είτα τα εθνικά, είτε της Ένωσης, έκανε κατά την τοποθέτησή του στο τακτικό συνέδριο, ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στη ρηχή σύγκριση του ΦΠΑ,  στη νησιωτική με την ηπειρωτική Ελλάδα την οποία χαρακτήρισε τεράστιο λάθος.
«Πρέπει να γίνεται σύγκριση με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στη νησιωτική Ευρώπη. Είμαστε οι ακριβότεροι στον κόσμο, τον ευρωπαϊκό κόσμο, είμαστε στις τέσσερις κατηγορίες, εστίαση, διαμονή, ακτοπλοΐα, υπηρεσίες, πάρα πολύ πάνω από οποιαδήποτε πιθανότητα σύνθεση του ΦΠΑ. Στην ακτοπλοΐα δε, σε όλη τη νησιωτική Ευρώπη 3% μέσο όρο οι επιβάτες, 9 τα οχήματα»  τόνισε.
Από ένα λοιπόν δυστοπικό παρόν, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε αισιοδοξία για το μέλλον, είπε ακόμη, και απευθυνόμενος στον Γ. Πατούλη, πρότεινε την δημιουργία εγχειριδίου κακών πρακτικών του  κεντρικού κράτους: «Μπορούμε όμως να πούμε ότι ζώντας στα 1.100 μέτρα από την Τουρκία και διασχίζοντας όλη την Ελλάδα για να έρθουμε εδώ ως ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, και προσωπικά ως δήμαρχος του νησιού του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου, του Ευπαλίνου, και της μεγάλης παράδοσης της Σάμου, και παρ’ όλο το 1.200.000 πρόσφυγες που έχουν περάσει από τα νησιά μας, και παρ’ όλη την έλλειψη χρηματοδότησης, την υποστελέχωση, ότι διακρίνει σήμερα μια Ελλάδα και μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αυτό που θα προτείνω είναι αντί να έχουμε καλές πρακτικές, να φτιαχτεί, κύριε πρόεδρε, ένα εγχειρίδιο κακών πρακτικών  του κεντρικού κράτους».
Τι σημαίνει αδικία, τι σημαίνει έλλειψη κυκλικής οικονομίας, τι σημαίνει αδυναμία κάλυψης των  αναγκών όταν το αεροπλάνο φεύγει ή το τελευταίο καράβι δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αυτή είναι η κατάσταση στο Αιγαίο. Η κατάσταση όμως στο Αιγαίο δεν πρέπει να μας αδρανοποιεί, δεν πρέπει να μας παραδειγματίζει αρνητικά. Πρέπει να μας οπλίζει με θάρρος.
Φ. Χατζηδιάκος- ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Χωρίς απλοποίηση διαδικασιών  για τα αντιπλημμυρικά θα ψάχνουμε υπευθύνους…
Με αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Σύμη και στις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν για την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος,
«Υπάρχει μια δαιδαλώδης νομοθεσία, είπε ο κ. Χατζηδιάκος, Εδώ και τρία χρόνια εγώ, και τριάμισι χρόνια ο προκάτοχός μου, από το 2011 και από το 2013, προσπαθούμε να ωριμάσουμε μελέτες για αντιπλημμυρικά. Μια το Δασαρχείο, μια η Αρχαιολογία, μια το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθυστερεί μια μελέτη επτά μήνες. Και ακολούθως Περιφερειακό Συμβούλιο, και, και…».
Ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ακόμη ότι σήμερα εγκαλείται από site γιατί  «υπάρχουν λέει 12 εκατομμύρια ΠΔΕ για τις πλημμύρες του ’11, ’13, και δεν έχουν ωριμάσει αντιπλημμυρικά έργα, ενώ διευθυντής στην Αποκεντρωμένη τον απείλησε ότι έχει ποινικές ευθύνες που δεν ωριμάζουν οι μελέτες».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ είπε ότι έχει ήδη ετοιμάσει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «για  να πάρουν το μήνυμα από τώρα, γιατί αν δεν ωριμάσουν αυτές οι μελέτες, δεν απλοποιηθούν οι διαδικασίες, όχι εξακόσια εκατομμύρια που έταξε ο κύριος Πρωθυπουργός, έξι δις να τάξει, δεν πρόκειται να μπει ένα πετραδάκι. Θα ψάχνουμε υπευθύνους. Και από εδώ και από εκεί».
Επίσης ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά, υπογραμμίζοντας ότι ήταν το μοναδικό μέτρο που έδειχνε την ιδιαιτερότητα κάποιας περιοχής στην χώρα μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έρχεται και καταργείται; Γιατί; Εκδικείται τον Δήμαρχο της Κω που τρέχει για τις πλημμύρες; Το Δήμαρχο της Σύμης; Ή για το προσφυγικό; Για το προσφυγικό εκτέθηκε κατά κόρον. Αρκεί να επισημάνω ότι το 90% των χρημάτων που εισέρευσαν στη χώρα πήγαν μέσω ΜΚΟ. Και όταν επισκεφτήκαμε τον κύριο Αβραμόπουλο, είπε δυστυχώς αυτά τα χρήματα έπρεπε να έρχονται στη Ρόδο. Δεν εξαντλήθηκαν οι αντοχές μας. Τους περιθάλπουμε ακόμα και τώρα, αλλά οι ανοχές έχουν φτάσει στο όριό τους. Αυτή τη στιγμή, είτε Ύπατη Αρμοστεία λέγεται, είτε κεντρικό κράτος, δεν μπορεί να γίνεται ο Δήμαρχος επαίτης σε ξενοδόχους, σε επιχειρηματίες, για να διατηρήσει μια δομή για το προσφυγικό. Για να ακούσουμε το μπράβο; Το μπράβο το ακούει όλη η κοινωνία η ελληνική, για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε  στο προσφυγικό. Πρέπει να δίνονται και κάποιες λύσεις και να το αντιμετωπίσουμε».
Λ. Υπερήφανος- ΠΕΔ Στ. Ελλάδας: Να συνεργαστεί η κυβέρνηση με τους δήμους για το συμφέρον της χώρας
Μήνυμα στην κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους δήμους προς το συμφέρον της χώρας και της τοπικής κοινωνίας, έστειλε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Λουκάς Υπερήφανος. «Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από εσάς.  Θέλουμε να προσφέρουμε στην τοπική  κοινωνία. Θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι στους δημότες μας. Ελάτε μαζί να ενισχύσουμε την τοπική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε όταν ολοκληρωθεί το συνέδριο σε αυτοδιοικητική σύμπνοια, γιατί όπως είπε η ΤΑ έχει μόνο εχθρούς και δεν έχει δίπλα της να τη στηρίξει κανείς. «Τη στήριξη θα την κάνουμε μόνοι μας, γιατί θα πιστέψουμε στον εαυτό μας, γιατί θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε στους κυβερνώντες και σε όλα τα κόμματα, ότι εμείς πιστεύουμε σε ένα κόμμα, στο κόμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί αυτό το κόμμα είναι που μας έχει φέρει εδώ, γιατί ο λαός σε εμάς πιστεύει» είπε.
Εκεί που πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη από την τοπική κοινωνία, γιατί μόνο ο Δήμος πρέπει να δώσει την ανάπτυξη. Δεν έχουν καταλάβει οι κυβερνώντες να δώσουν δύναμη στους Δήμους, γιατί μέσα από τους Δήμους, με τα μικρά έργα, θα γίνει ανάπτυξη. Δεν τους εμπιστεύονται.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, αναφέρθηκε στην περικοπή των ΚΑΠ κατά 60% και στις ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, έχοντας ως σημείο αναφοράς το δικό του Δήμο Ορχομενού,  και τους υπόλοιπους δήμους της περιφέρειας Στερεάς, λέγοντας ότι οι αιρετοί προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις.
Β. Λαμπρινός ΠΕΔ Κρήτης: Δίκαιος ο αναλογικός τρόπος εκλογής με διασφάλιση της κυβερνησιμότητας
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού οφείλει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της», είπε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός.
«Λειτουργώντας- πάντα όπως είπε- στο πλαίσιο της νομιμότητας, μέσα από ένα απλοποιημένο και κωδικοποιημένο θεσμικό πλαίσιο, που θα της επιτρέπει να είναι ουσιαστικός φορέας δημοκρατικού αναπτυξιακού προγραμματισμού, με πραγματικούς όρους αυτο-διαχείρισης και αυτο-διοίκησης». Μέσα από αυτό θα πρέπει να επέλθει ο απογαλακτισμός από το κεντρικό κράτος και  να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες με τον Β΄ Βαθμό, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αλληλοεπικαλύψεων και εμπλοκών.
Έθεσε ως  προϋπόθεση για  ουσιαστική παρεμβατική παρουσία σε τοπικό επίπεδο, την οικονομική αυτοτέλεια, που θα διασφαλίζεται τόσο από τους θεσμοθετημένους πόρους που θα  αποδίδονται πραγματικά, όσο και από τη δυνατότητά  να αξιοποιεί και άλλες πηγές προσδιορισμένων από την ΤΑ  εσόδων.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στην έναρξη ειλικρινούς διαλόγου, ώστε αφού προσδιοριστούν ακριβώς τα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, να διατυπωθεί μία ενιαία πρόταση, που θα καλύπτει το σύνολο των διαφορετικών ταχυτήτων και χαρακτηριστικών των Δήμων της χώρας. «Βέβαια αυτό θα απαιτήσει συμβιβασμούς και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε», είπε.
«Αυτή η πρόταση, θεωρούμε, που θα διαμορφωθεί μετά από το διάλογο όλων μας, είναι εκείνη που θα πρέπει να τεθεί από την ΚΕΔΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο, κατά ανάλογο τρόπο παρέμβασης στο νομοθετικό έργο που προσφάτως ακολούθησε η Ένωση ΔΕΥΑ της χώρας και επέτυχε ένα θεσμικό πλαίσιο που ικανοποιεί το σύνολο των ΔΕΥΑ της χώρας».
Σε σχέση με τη συζήτηση που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που προβλέπεται στον Καλλικράτη, εξέφρασε τη θέση ότι η διακυβέρνηση ενός Δήμου είναι δίκαιο να ασκείται από σχήμα που θα είχε εκλεγεί με αναλογικό τρόπο.
«Ένα θεσμικό πλαίσιο όμως απαραιτήτως πέρα από αυτό, θα πρέπει να διασφαλίζει και την απρόσκοπτη κυβερνησιμότητα του Δήμου και την αποφυγή ατέρμονων διεργασιών διαπραγμάτευσης που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε συναλλαγές μεταξύ των διαφορετικών μερών» είπε.
Δ. Καμπόσος -ΠΕΔ Πελοποννήσου: Η Αυτοδιοίκηση δεν σκύβει το κεφάλι και θέλουν να τη διαλύσουν
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος,  επισημαίνοντας  αναφορικά με  την απλή αναλογική ότι, « πάμε σε ένα σύστημα που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα έχει ακυβερνησία ο Δήμος».
Απευθυνόμενος  στους συναδέλφους του αιρετούς, ρώτησε πόσοι δήμοι έχουν εκλέξει Συνήγορο του Δημότη, για να απαντήσει ο ίδιος ότι από τους 325, μόλις οι 27, σχολιάζοντας ότι «δηλαδή 27 συνεργάστηκαν για να βγάλουν Συνήγορο του Δημότη. Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να συνεργαστούν».
«Όταν δεν μπορείς το αυτονόητο, να εκλέξεις Συνήγορο του Δημότη – που θέλει τα τρία τέταρτα συνεργασίας  και όλοι έχουν πλειοψηφία οι Δήμαρχοι, θέλουν δύο-τρεις συμβούλους  επιπλέον για να εκλέξουν Συνήγορο – και έρχεται το θέμα πρώτη φορά, δεν περνάει, δεύτερη, δεν περνάει, τρίτη δεν περνάει, τέλος», πρόσθεσε.
Όπως είπε  ο. κ. Καμπόσος,  «θα διαλύσουν τους Δήμους, θα διαλύσουν όλους τους θεσμούς, για να μην υπάρχει καμία μορφή αντίδρασης και αντίστασης από την κοινωνία, για να κάνουν ό, τι θέλουν, για να βραβεύονται για την ενδοτικότητά τους και να έρχονται εδώ μέσα και να μας λένε παραμύθια».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τελειώνει», είπε εμφατικά ο κ. Καμπόσος. «Δεν τους έκανε τα χατίρια, δεν σκύβει το κεφάλι, είναι το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, και θέλουν να τη διαλύσουν. Και από ότι φαίνεται, έχουν βρει και τους συμμάχους».
Κλείνοντας την ομιλία του, διάβασε  ψήφισμα, με το οποίο η ΠΕΔ Πελοποννήσου εκφράζει την αντίθεσή της, σε οποιαδήποτε αλλαγή επί του εκλογικού συστήματος για τις δημοτικές εκλογές.Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος πριν την ολοκλήρωση της αλλαγής του Καλλικράτη. Προτεραιότητα είναι το πως θα μπορούν οι Δήμοι να ασκούν χωρίς προβλήματα βασικές λειτουργίες τους, και όχι μια ακόμη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θεωρούν , αναγκαίο, στο πλαίσιο της αλλαγής του Καλλικράτη, την άμεση έναρξη διαλόγου της ΚΕΔΕ με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να συζητηθεί αναλογικά πριν την κατάθεση του όποιου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του κράτους.  Ζητούν ακόμη ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού με το λοιπό πολιτικό προσωπικό, με ενίσχυση της καταστατικής τους θέσης.
Γ. Παπαναστασίου ΠΕΔ Δ. Ελλάδας: Δεν χρειάζεται απλή αναλογική, απλή λογική χρειάζεται
«Αυτό που ευαγγελιζόμαστε, η Διοικητική Μεταρρύθμιση, είναι μόνο η απλή αναλογική; Γιατί όπως είπε ο υπουργός ( Π. Σκουρλέτης), αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Δηλαδή τι; Τη Διοικητική Μεταρρύθμιση την πάμε στις καλένδες. Αυτό όμως είναι που χρειάζεται η χώρα», είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου, στην τοποθέτησή του  από το βήμα του συνεδρίου.
Πρόσθεσε, πως χρειάζεται μια Διοικητική Μεταρρύθμιση η οποία θα κάνει πιο ευέλικτες τις διαδικασίες, θα κάνει πιο φιλικές για  τους δημάρχους και για τους πολίτες, τις διαδικασίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ένα ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων. Τι αρμοδιότητες έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τί έχει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.  Ο κ. Παπαναστασίου,  αναφέρθηκε στην πρόταση της  ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος  για έναν ενιαίο κώδικα Δήμων και Περιφερειών, όπου να ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες, να μην πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον. Και βέβαια και του κράτους.
Για το προωθούμενο εκλογικό σύστημα στους δήμους, είπε ότι «δεν χρειάζεται απλή αναλογική. Απλή λογική χρειάζεται. Εάν μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι ένα τέτοιο σύστημα. Τη στιγμή κατά  την οποία ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στον Καλλικράτη, να δημιουργηθούν ξεχωριστοί παλιοί πάλι καποδιστριακοί Δήμοι».
«Απλό ξεκαθάρισμα. Απλή λογική και όχι απλή αναλογική, επανέλαβε.Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς, δεν μπορούμε να εκτρέπουμε θεσμικά τη χώρα πια. Γιατί εκεί πάνε να μας οδηγήσουν κάποιοι».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, τόνισε στην ομιλία του ότι, «σήμερα δεν έπρεπε να μιλάμε για την απλή αναλογική», αλλά  για τα οικονομικά των Δήμων, για αυτά που δεν τους δίνουν και γι’ αυτά που τους παρακράτησαν. «Για το ότι μας πέταξαν στην άκρη, έρμαιο, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς τίποτα».
Χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, την εξασφάλιση της χρηματοδότηση των δήμων, προσθέτονταςότι κάποτε θεσμοθετήθηκε η κατανομή των πόρων. «Σήμερα καταστρατηγείται ναι ή όχι;» ρώτησε. «Σήμερα πρέπει ο καθένας από εμάς να γίνεται επαίτης έξω από το γραφείο του Περιφερειάρχη ή του Υπουργού; Του κάθε Υπουργού που έχει 1 δισεκατομμύριο για λειψυδρία, για έκτακτα καιρικά φαινόμενα και άμα είμαστε καλά παιδιά θα μας δίνει; Εγώ δεν πήγα ποτέ και δεν έχω πάρει και φράγκο».
Και σας καλώ  να μην το κάνετε κατέληξε. Τέρμα πια ο ραγιαδισμός. Καιρός να σηκώσουμε το κεφάλι.
Γ. Κωτσός ΠΕΔ Θεσσαλίας: Οι δήμοι «ορντινάτσα» της Δημόσιας Διοίκησης για κράτος και περιφέρειες
«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση που επιχειρείται, επιβάλλεται να είναι καθολική και να διατρέχει το σύνολο του κράτους», είπε στην τοποθέτησή του στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο Γιώργος Κωτσός, πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι, τα τελευταία γεγονότα στη Δυτική Αττική, έχουν δημιουργήσει μια νέα ατζέντα πολιτικού διαλόγου. Πρέπει να  ξεκινάει από την κεντρική διοίκηση , από το κεντρικό κράτος, με πλήρη καθορισμό των αρμοδιοτήτων, με αποκέντρωση λειτουργιών στο πλησιέστερο στον πολίτη σημείο και κυρίως διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Δευτεροβάθμιας με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δομήσουμε ένα σύγχρονο κράτος, ένα αποτελεσματικό κράτος, ένα λειτουργικό κράτος», κατέληξε.
Ο κ. Κωτσός, αναφέρθηκε επίσης  στη δαιδαλώδη  διαδικασία αλλά και στο τεράστιο έλλειμμα πόρων που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ταυτόχρονα πόρων οικονομικών και έμψυχου δυναμικού. «Μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή Διοικητική Μεταρρύθμιση με μία οικονομικά ασθενή Αυτοδιοίκηση, με μία Αυτοδιοίκηση υποστελεχωμένη και ελλιπώς στελεχωμένη με ανθρώπινο δυναμικό;» είπε.
Αναφερόμενος στο πως αντιλαμβάνονται το κεντρικό κράτος και οι περιφέρειες τους δήμους, έδωσε την εξής εικόνα:  «Ως την ορντινάτσα της Δημόσιας Διοίκησης. Ως το πτυελοδοχείο, ως τον αποδιοπομπαίο τράγο, το εξιλαστήριο θύμα, που μπορούμε να του φορτώσουμε τα πάντα. Από το ρέμα, από το αντιπλημμυρικό, από το οτιδήποτε έχουμε, δεν έχουμε την ευθύνη».
Για την απλή αναλογική, ο  πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, έθεσε μια παράμετρο  λέγοντας : «Τι είπε ο Υπουργός; Πέρα από την απλή αναλογική, θα δώσει και τη δυνατότητα του εύκολου σχηματισμού συνδυασμών, πολλών συνδυασμών. Και μάλιστα ανά Δημοτική Ενότητα είπε. Τι θα επιτύχει με αυτό σε συνδυασμό με την απλή αναλογική; Μπαχαλοποίηση της Αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Κωτσός μιλώντας για την Αυτοδιοίκηση, επεσήμανε ότι «είναι δομικός πυλώνας της δημοκρατίας, στυλοβάτης της κοινωνίας και οφείλουμε να τον θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και εδώ επιβάλλεται να καταλάβει και ο Υπουργός, αλλά κυρίως να επιβάλλουμε εμείς, που πιστεύουμε στην Αυτοδιοίκηση, τη θωράκισή της, οικονομική, θεσμική, την ενίσχυσή της και κυρίως την ανάδειξη του ρόλου της».
Λ. Κυρίζογλου ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας: Ο υπ. Εσωτερικών εξαγγέλλει συστήματα άλωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 23 Νοεμβρίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών (Π.Δ. 141/2017).
Στο άρθρο 1 προσδιορίζεται η «Αποστολή» του Υπουργείου:  «Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ως κύρια αποστολή το σχεδιασμό και την πραγμάτωση βιώσιμων δημόσιων διοικητικών συστημάτων και δημόσιων πολιτικών στο χώρο εποπτείας του, δηλαδή στο χώρο της αποκεντρωμένης διοίκησης και της αυτοδιοίκησης».
Ο αρμόδιος Υπουργός εξαγγέλλει «συστήματα», που βοούν πως δεν είναι και δεν μπορούν ποτέ να είναι «βιώσιμα», αλλά είναι συστήματα θνησιγενή, εμπνεύσεις διαλυτικές, που
P στοχεύουν στην αναγόρευση τοπικών μειοψηφιών σε κρίσιμους και απολύτως απαραίτητους και αναγκαίους παράγοντες για την προώθηση των δημοτικών λειτουργιών,
P αποβλέπουν στην άμεση και απροκάλυπτη επιβολή κηδεμονίας επί των Δήμων,
P συνεχίζουν σφοδρότερη την μνημονιακή επιδρομή κατά των τοπικών κοινωνιών,
P ολοκληρώνουν, εν τέλει, την άλωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πλήρη μετάλλαξή της σε μια άχρηστη απόφυση ενός αποστεωμένου, κρατικού μηχανισμού.
Μπορεί να μιλάει κανείς για κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας, όταν το «Παρατηρητήριο», συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τις δραματικότερες μειώσεις πόρων απ’ όλο τον Δημόσιο Τομέα,  όταν νεκρανασταίνονται οι οδηγίες για την μεταφορά των ταμιακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μπορεί να θεωρεί κανείς πως υπάρχουν και τηρούνται οι εγγυήσεις της θεσμικής ανεξαρτησίας των αιρετών, όταν ακόμη εκκρεμούν πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά την πρόσφατη περίοδο της όξυνσης του ζητήματος των παρατασιούχων, παραμένουν σε ισχύ αναχρονιστικές πειθαρχικές διατάξεις στον Καλλικράτη;
Όταν το εφεύρημα της «απλής αναλογικής» πλασάρεται ως πανάκεια δια «πάσαν νόσον» του αυτοδιοικητικού και του ευρύτερου πολιτικού σύμπαντος;
Αλλά, η γιατρειά δεν θάρθει με «απλή αναλογική».  Απλή λογική χρειάζεται.
Τέτοια που λείπει από τους νεολαμπείς φωστήρες των κυβερνητικών θώκων.
Πρέπει να ακουστεί η αγωνία μας για τις πολλές και δυσεπίλυτες εκκρεμότητες του μεταναστευτικού ζητήματος, για την καθιέρωση, ειδικών προγραμμάτων, για παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικούς  σταθμούς, για την ανάληψη ενός κομματιού του ΕΣΠΑ από τους Δήμους, για την συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, για την οριστική διευθέτηση του κορυφαίου ζητήματος της σχολικής στέγης, για την καθιέρωση των λεγόμενων «περιφερειακών Δήμων», ως μιας ειδικής κατηγορίας ΟΤΑ, όπως συμβαίνει με τους ορεινούς και τους νησιωτικούς Δήμους.
Ν. Σαράντης, ΠΕΔ Αττικής: Η ΚΕΔΕ να καταθέσει σχέδιο δημόσιου διαλόγου για την αλλαγή Καλλικράτη
Η ΚΕΔΕ με το βοήθεια των ΠΕΔ θα πρέπει να καταθέσει ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα επικεντρωθεί ο διάλογος για μια αποτελεσματική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Ν. Σαράντης.
Τα σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει: την αποσαφήνιση της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής εξουσίας και βαθμών της Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της δημοκρατίας και των θεσμών διαφάνειας, λογοδοσίας, διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών, την αναδιοργάνωση και εξορθολογισμό των διοικητικών δομών και διαδικασιών, την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου των Δήμων στο σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης και στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Αυτοδιοίκησης, την κατάργηση των πολλαπλών ελέγχων και αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου των ΟΤΑ, την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών, τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και την  αποκατάσταση των ΚΑΠ στα προβλεπόμενα πλαίσια.
Αναφορικά με την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ ο κ. Σαράντης, υπογράμμισε ότι ΠΕΔ Αττικής, συμφωνεί απολύτως με την ενίσχυση των ορεινών και νησιωτικών Δήμων, που αντιμετωπίζουν υποχρεώσεις δυσανάλογες με τον πληθυσμό τους.
Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να τεθεί και  το αντίστοιχο κριτήριο της μητροπολιτικότητας, που αφορά τους περισσότερους Δήμους της Αττικής.
«Οι Δήμοι αυτοί τόνισε,  επιβαρύνονται με υπέρμετρες κοινωνικές δαπάνες, λόγω συσσώρευσης των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων στα μητροπολιτικά κέντρα. Επιβαρύνονται με αυξημένα κόστη για κάθε πολεοδομική και τεχνική παρέμβαση λόγω έλλειψης ελεύθερων χώρων και συχνά αναγκαζόμαστε να υλοποιούμε αναδρομικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό».
Τέλος για το ζήτημα της απλής αναλογικής ο κ. Σαράντης ανέφερε τα εξής:
«Θεωρώ ότι το ζήτημα του εκλογικού συστήματος πρέπει να μας απασχολήσει χωριστά και να μη θυσιάσουμε ολόκληρη τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση αφιερώνοντας αποκλειστικά και μόνο σε αυτό. Περιμένω από τον Υπουργό μια αντίστοιχη στάση. Δηλαδή να εργαστούμε όλοι μαζί περισσότερο για το νέο, πλήρη, συνεκτικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό των ΟΤΑ και συγκριτικά λιγότερο για τις λεπτομέρειες της κατανομής των εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια.
Η προσωπική μου άποψη παραμένει σταθερή. Η καθιέρωση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος για την εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων, το οποίο όμως παράλληλα θα επιτρέπει την αποτελεσματική άσκηση της διοίκησης των Δήμων».
Πηγή: aftodioikisi.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ