ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ημερίδα στην Καλαμάτα: Το νερό, η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός, το περιβάλλον

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:06:00 π.μ. |
Ημερίδα στην Καλαμάτα: Το νερό, η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός, το περιβάλλον
 Το ζήτημα του νερού, ένα πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα με την πρέπουσα σημασία, είναι το θέμα ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Καλαμάτα. 

Το ΓΕΩΤΕΕ και παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου θα μιλήσουν για τη λειψυδρία, την ανομβρία, τις πλημμύρες και τις καταστροφές τους, την κατασπατάληση του νερού, την επιβάρυνση της ποιότητας του νερού από αλόγιστη χρήση γεωργικών φαρμάκων και από την έλλειψη ή την κακή λειτουργία Βιολογικών Καθαρισμών, τους κινδύνους για την αγροτική και τουριστική οικονομία από την κακή διαχείριση του νερού, τα μη οριοθετημένα ρέματα, ιδιαίτερα σε αστικές και περιαστικές περιοχές…

Κάλεσμα στους πολίτες και στους εκπροσώπους των φορέων να παρακολουθήσουν την ημερίδα, η οποία θα γίνει στις 10:30 το πρωί της Κυριακής στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», απεύθυναν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των διοργανωτών.

Εισηγητές της ημερίδας με τίτλο «Διαχείριση Υδατικών Πόρων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (το νερό ως πολύτιμο δημόσιο κοινωνικό αγαθό)» θα είναι ο γενικός γραμματέας Υδάτων Ιάκωβος Γκανούλης, ο υδρογεωλόγος Παναγιώτης Σαμπατακάκης και ο υδρογεωλόγος Βασίλης Περλέρος.

Στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η περιοχή μας έχει αντιμετωπίσει πάρα πολύ μεγάλη πίεση από την ανομβρία, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού ποσοστού αγροτικού εισοδήματος από τις ζημιές που υπέστησαν η συκοπαραγωγή και η ελαιοπαραγωγή. Ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε ότι αφενός η αποψίλωση της βλάστησης και η διάβρωση των εδαφών από τις πυρκαγιές και αφετέρου η κλιματική αλλαγή με τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, επιβάλλουν την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα συγκρατούν τα νερά ώστε αυτά να μη φεύγουν με ταχύτητα στη θάλασσα προκαλώντας καταστροφές και μη δίνοντας χρόνο στο έδαφος να τα απορροφήσει και να γίνει ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων. Ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ υπογράμμισε ότι τέτοιες παρεμβάσεις λειτουργούν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και δεν έχουν το κόστος άλλων λύσεων πολύ πιο δαπανηρών, όπως είναι η αφαλάτωση των νερών σε περιοχές με λειψυδρία.

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης «Πελοποννησιακή Ένωση», Παναγιώτης Ξεροβάσιλας, σημείωσε από την πλευρά του ότι η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων συνδέεται άμεσα και με την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής. Τόνισε ότι η πολιτεία, σε όλες τις μορφές της, πρέπει να λειτουργεί ως Προμηθέας και όχι ως Επιμηθέας και να υλοποιεί τις παρεμβάσεις εκείνες που θα προλαβαίνουν τα προβλήματα.

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική», Νίκος Σαράντης, υπογράμμισε ότι το κύριο θέμα είναι πως το νερό αποτελεί αγαθό επιβίωσης για την κοινωνία και γι’ αυτό η προστασία του πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας. Σχολίασε μάλιστα ότι έχουμε χρέος να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ότι βρήκαμε εμείς από τις προηγούμενες.

Ο Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» (μείζων μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου), ανέφερε ότι κατά την ημερίδα θα αναλυθούν όλα τα θέματα γύρω από τα νερά, από την ύδρευση και την άρδευση μέχρι τα πλημμυρικά φαινόμενα, την έλλειψη Βιολογικών Καθαρισμών στο Μεσσηνιακό Κόλπο και στο Ιόνιο, τη λειψυδρία στη Μάνη, τα προβλήματα στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές του κάμπου της Μεσσηνίας, το φράγμα στο Φιλιατρινό ποτάμι και τη μεγάλη αναγκαιότητα για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων κ.λπ. Ο κ. Πατσαρίνος σημείωσε ότι έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζει ο Νομός Μεσσηνίας σε ό,τι αφορά τους υδάτινους πόρους, ενώ τόνισε ότι σκοπός της ημερίδας είναι να κατατεθούν προτάσεις και να γίνει μια ιεράρχηση των 10-15 έργων που πρέπει κατά προτεραιότητα να υλοποιηθούν.

Ο Νίκος Πατσαρίνος ρωτήθηκε για τα γήπεδα γκολφ της Costa Navarino και το αν αυτά επιβαρύνουν την κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων του Νομού και η απάντησή του ήταν ότι στη συγκεκριμένη επένδυση η εκμετάλλευση του νερού γίνεται με συντεταγμένο οικολογικό τρόπο και ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν, άποψη με την οποία συμφώνησε ο Παναγιώτης Ξεροβάσιλας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας παρουσίασε κατά τη συνέντευξη Τύπου η Αγγελική Μαντά.

Στ.Μ.
Πηγή: kalamatajournal.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ