ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Απίστευτο: Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να αναπαραχθεί μόνο του «γεννώντας» το «παιδί του»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:41:00 μ.μ. |
Απίστευτο: Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να αναπαραχθεί μόνο του «γεννώντας» το «παιδί του»
Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Τον Μάιο του 2017, οι ερευνητές της Google Brain ανακοίνωσαν την δημιουργία ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (AutoML) που μπορούσε να δημιουργεί δικά του λογισμικά. Σήμερα το πρόγραμμα αυτό κατάφερε να αναπαραχθεί μόνο του, «γεννώντας» το «παιδί του». Το «πρώτο παιδί» μιας νέας εποχής.

Πρόκειται για ένα κλώνο του, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Independent», παρουσίασε καλύτερα αποτελέσματα σε συγκριτικό τεστ από κάθε πρόγραμμα που είχε φτιαχτεί από ανθρώπους!!!

Με άλλα λόγια, σύμφωνα πάντα με την παραδοχή των ερευνητών, η τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής ο άνθρωπος.

Όπως μεταδίδεται, οι ερευνητές της Google αυτοματοποίησαν τον σχεδιασμό των μοντέλων εκπαίδευσης των μηχανών, μια τεχνική που αποκαλείται «μάθηση μέσω ενίσχυσης».
Κατά αυτόν τον τρόπο, το AutoML λειτουργεί ως μήτρα παραγωγής θυγατρικών προγραμμάτων.
Γεννά δηλαδή τα «παιδιά» του, αναπτύσσοντας αλγόριθμους για την επίτευξη συγκεκριμένων κάθε φορά έργων.

Το πρώτο του «παιδί» ονομάστηκε NASNet και ήταν επιφορτισμένο με την αναγνώριση αντικειμένων (ανθρώπων και πραγμάτων) σε βίντεο που έπαιζαν σε πραγματικό χρόνο.
Αναγνώριση ταυτότητας με άλλα λόγια.

Από την πλευρά του AutoML κρατούσε σκορ με τις επιδόσεις του NASNet και χρησιμοποιούσε τα δεδομένα του ανατροφοδοτώντας το, ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις του «παιδιού» του.
Όταν το συνέκριναν τελικά με «δύο από τα πιο αξιοσέβαστα ακαδημαϊκά προγράμματα αναγνώρισης», όπως αποκάλεσαν οι ερευνητές της Google δύο καθιερωμένα εργαλεία αναγνώρισης (ImageNet και COCO), το NASNet έβαλε και στα δυο τα γυαλιά!

Τι σημαίνει αυτό; Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται πλέον μόνη της και αναπαράγεται.
Θα ξεφύγει άραγε από τον έλεγχο των ανθρώπων; Τι θα συμβεί τότε; Τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης θα διεκδικήσουν δικαιώματα γιατί όχι και «πίτα» από την όποια εξουσία;
Μάλλον επιστημονική φαντασία… Εσείς τι λέτε;

Πάντως, την ώρα που η πολυεθνική Google πανηγυρίζει για το κατόρθωμα της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν αυτοί που αναρωτιούνται ήδη ποιο θα είναι το μέλλον τόσο των έξυπνων μηχανών όσο και της ανθρωπότητας εν γένει.

Ποιος θα μπορέσει να σταματήσει τον «γονέα» αλγόριθμο αν θελήσει να περάσει στα «παιδιά» του πράγματα δικά του; Πράγματα κακόβουλα, για παράδειγμα.

Τι θα γίνει αν το AutoML αρχίσει να δημιουργεί συστήματα τόσο γρήγορα που η ανθρωπότητα δεν μπορεί να τα διαχειριστεί;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν επιστήμονες και όχι μόνο!
Τέλος, υπάρχουν προτάσεις για να επιστρατευτεί το NASNet σε κυκλώματα παρακολούθησης ανθρώπων, όποτε φαντάζεστε τι έχει να γίνει.

Ποιος θα μπορεί, άραγε, να ελέγξει όλα αυτά τα άλματα της τεχνολογίας και κυρίως πώς θα χρησιμοποιηθούν;
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ