ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Λύθηκε μυστήριο με 200.000 νεκρές αντιλόπες!!!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:22:00 μ.μ. | |
Λύθηκε μυστήριο με 200.000 νεκρές αντιλόπες!!!
 Ομάδα επιστημόνων ξεδίπλωσε το μυστήριο πίσω από τους ξαφνικούς θανάτους 200.000 αντιλόπων στο Καζακστάν το Μάιο του 2015. Το παράξενο συμβάν μαζικών θανάτων, το οποίο διήρκεσε τρεις εβδομάδες, εξαφάνισε το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού της «σάιγκα» αντιλόπης.

Οι επιστήμονες προσπαθούν καιρό να λύσουν το μυστήριο των θανάτων, οι οποίοι ήταν αποτέλεσμα αιμορραγικής σηψαιμίας, που προκλήθηκε από το βακτήριο Pasteurella multocida. Το βακτήριο ήταν πιθανόν να ζει στις αμυγδαλές των σάιγκα αντιλόπων, σύμφωνα με το Royal Veterinary College του Λονδίνου, το οποίο συμμετείχε στην έρευνα, προτρέποντας τους επιστήμονες να αναζητήσουν απαντήσεις σχετικά με το τι προκάλεσε τους μαζικούς θανάτους.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα που ασχολήθηκε με το παράξενο φαινόμενο, διαπίστωσε ότι υπήρχε ποικιλία παραγόντων που συνέβαλε στο περιστατικό. Συγκεκριμένα, η αυξημένη υγρασία και η θερμοκασία του αέρα, λίγες μέρες πριν από τους θανάτους, φαίνεται να ευνόησαν μια «βακτηριακή εισβολή» στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας σηψαιμία ή δηλητηρίασή του.

Εκτός από το γεγονός του 2015, οι επιστήμονες μελέτησαν δύο μαζικούς θανάτους σάιγκα, στη δεκαετία του 1980 και αναγνώρισαν παρόμοιες κλιματικές συνθήκες με του 2015. «Η πιθανότητα ξαφνικών θανάτων αυξάνεται όταν ο καιρός είναι υγρός και ζεστός, όπως συνέβη και το 2015», εξήγησαν στη δήλωση.

Το 1981, 70.000 σάιγκας πέθαναν, ο αριθμός κατά πολύ μικρότερος από τα 270.000 που έχασαν τη ζωή τους το 1988.

Οι θάνατοι τείνουν επίσης να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα μωρά του ζώου γεννιούνται πολύ μεγάλα σε μέγεθος, σε σχέση με όλα τα ζώα που ανήκουν στην κατηγορία των οπληφόρων, σημειώνουν οι ειδικοί. «Αυτό επιτρέπει στα μωρά τους να αναπτυχθούν γρήγορα και να ακολουθήσουν τις μητέρες στις μεταναστεύσεις τους, αλλά σημαίνει επίσης ότι οι μητέρες υποβάλλονται σε μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια του τοκετού.»

Ο Richard Kock, καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής στο Royal Veterinary College, σημείωσε ότι πρόσφατοι θάνατοι σε πληθυσμούς σάιγκα έχουν ρίξει νέο φως στα παράξενα γεγονότα.

«Οι μαζικοί θάνατοι του 2015 έδωσαν την πρώτη ευκαιρία για τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένης μελέτης και διεπιστημονικής προσέγγισης, στις οποίες σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος», ανέφερε σε δήλωση. «Η χρήση δεδομένων από κτηνιάτρους, βιολόγους, βοτανολόγους, οικολόγους και εργαστηριακούς επιστήμονες συνέβαλε στην κατανόησης των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στου μαζικούς θανάτους, κάτι που ήταν πολύ χρήσιμο, καθώς συνέβη ακόμα ένα άλλο περιστατικό μαζικών θανάτων, αυτή τη φορά στη Μογγολία το 2017».

Την περασμένη χρονιά, ένα είδος σάιγκα στη Μογγολία επλήγη επίσης, όπου περίπου 6.000 πέθαναν από ιό. Οι θάνατοι αντιπροσώπευαν περίπου το 60% του πληθυσμού αυτού του είδους σάιγκα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πολλά είναι, επίσης, τα περιστατικά λαθροθηρίας της αντιλόπης σάιγκα από τη δεκαετία του 1990, καθώς επίσης και καταπάτησης της περιοχής που ζει, στην οποία έχουν φτιάξει σιδηροδρόμους, δρόμους και φράκτες.

«Ο εμπλουτισμός της γνώσης για την ασθένεια των σάιγκας, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, των αλληλεπιδράσεων των ζώων και των αλλαγών στο τοπίο, είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη μέτρων προστασίας για την επιβίωση του είδους», πρόσθεσε ο Kock.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ