ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - 90.000 λέει η αστυνομία, 500.000 λένε οι διοργανωτές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:15:00 μ.μ. |
Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Στους 90.000 ανήλθαν οι συγκεντρωμένοι λέει η αστυνομία
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, έχοντας ως σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία.


Η εξέδρα είχε στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή και προς τον Λευκό Πύργο και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο.

Πολίτες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και βρακοφόροι από την Κρήτη, ταξίδεψαν με λεωφορεία για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, ενώ την εμφάνιση τους έκαναν και έφιπποι, όπως και απόγονοι των Μακεδονομάχων με τις στολές τους. Οι περισσότεροι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και άλλες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ στις πρώτες σειρές υπήρχαν ιερωμένοι και μοναχές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία. Πάντως, η εκτίμηση των διοργανωντών κάνει λόγο για συμμετοχή τουλάχιστον 500.000 πολιτών.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Το πρωί, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, υπέρ της Μακεδονίας, και στον χαιρετισμό του είπε πως «η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία».

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, οι οποίοι περπάτησαν στο πλήθος και μίλησαν με συγκεντρωμένους, αλλά δεν πήγαν στην εξέδρα. Το ίδιο έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του και πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής πήγαν συμβολικά στο άγαλμα του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται σε μικρή από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και φωτογραφήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μαζί με τους βουλευτές Μάριο Γεωργιάδη, Ιωάννη Σαρίδη, Αριστείδη Φωκά πήγαν στον χώρο δίπλα ακριβώς από την εξέδρα και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. «Ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία», είπε ο κ. Λεβέντης.

Θέσεις μπροστά από την εξέδρα πήραν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

Επίσης, συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Το συλλαλητήριο άρχισε με τον εθνικό ύμνο και ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι Παμμακεδονικών οργανώσεων από το εξωτερικό, μακεδονικών πολιτιστικών συλλόγων από την Ελλάδα, θρακικών σωματείων, δυτικομακεδονικών σωματείων, συλλόγων Σαρακατσαναίων και άλλων φορέων.

Στην ομιλία του ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος ζήτησε:

-Να γίνει καθαρό δημοψήφισμα στην Ελλάδα, με δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.
-Να γίνει δημοψήφισμα στα Σκόπια και να καταργηθούν όλα τα αλυτρωτικά στα σχολεία και οπουδήποτε αλλού και να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων.
-Να αναγνωριστεί ελληνική μειονότητα στην πΓΔΜ.
-Να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση επισήμως από τον ΟΗΕ την αντικατάσταση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός είπε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις, υπάρχουν δικαιολογίες για πιέσεις και αν ο ελληνικός λαός δεν κάνει λάθος εμείς θα κερδίσουμε. «Τα σύνορα είναι η ιστορία μας. Δεν γονατίζουμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Αν δεν το θέλουμε εμείς τα Σκόπια δεν θα μπουν ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Σε δήλωση της με αφορμή το συλλαλητήριο, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά σημειώνει πως «η ελληνική λέξη "Μακεδονία" σημαίνει Ελλάδα και μόνο Ελλάδα» και συνεχίζει:

Συγκέντρωση ενάντια στο συλλαλητήριο έκαναν αντιεξουσιαστές στην πλατεία της Καμάρας.

Μια ομάδα που συμμετείχε στο συλλαλητήριο επιχείρησε να προσεγγίσει στον χώρο που ήταν οι αντιεξουσιαστές, όμως ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε στην πλατεία Ναυαρίνου, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου λάμψης. Ακολούθησε πετροπόλεμος και το επεισόδιο έληξε καθώς η αστυνομία τούς απώθησε στην οδό Τσιμισκή.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Φώτο: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ