V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ανησυχίες και προβληματισμοί των κατοίκων στα Πούλιθρα Αρκαδίας για τα αιολικά πάρκα (βίντεο)

Ανησυχίες και προβληματισμοί των κατοίκων στα Πούλιθρα Αρκαδίας για τα αιολικά πάρκα (βίντεο)
Τα Πούλιθρα Αρκαδίας, είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός 7 χλμ. από το Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της Νότιας Κυνουρίας, που εντοπίζεται στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, εκεί όπου οι παρυφές του Πάρνωνα λούζονται στα νερά του Μυρτώου Πελάγους. Η περιοχή της Τ.Κ. Πουλίθρων, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αποτελεί ορόσημο και σημείο ιδιαίτερου κάλους για την παραλιακή ζώνη της Νότιας Κυνουρίας.


Το 1998, μέσω του ΦΕΚ 908/Δ'/13-11-1998, χαρακτηρίστηκαν ως παραδοσιακός οικισμός και τμήμα του αποτελεί ο αρχαιολογικός χώρος«Πολίχνη». Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο, στα Πούλιθρα βρίσκεται η αρχαία πόλη Πολίχνη, την οποία αναφέρει ο ιστορικός Πολύβιος. Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης βρίσκεται στο λόφο που είναι δίπλα από το λιμάνι του χωριού.Βασική ενασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία, η αλιεία και ο τουρισμός.

Πρόσφατα (15/12/2018) μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 50743/2017 - ΦΕΚ 4432/Β/15-12-2017 : "Αναθεώρηση εθνικού καταλόγου περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000", εγκρίθηκε ο νέος εθνικός κατάλογος περιοχών του δικτύου Natura 2000 (ΦΕΚ B 4432/15.12.2017). Μια από αυτές της περιοχές, είναι και η Τ.Κ. Πουλίθρων με κωδική ονομασία GR2520005-ΜΟΝΗ ΕΛΟΝΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΔΡΑ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ-ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΜΝΗ.
Από το 2011, μεγαλοεπενδυτές του τομέα της ενέργειας προσπαθούν να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή μας. Ήδη έκαναν το πρώτο βήμα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαρί Αρκαδίας και πρόκειται άμεσα να κατασκευαστούν από την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΑΕ, 2 αιολικά πάρκα στην Τ.Κ. Πουλίθρων:

1. 3 Α/Γ ισχύος 800kW (σύνολο 2,4MW) στη θέση Αφλάουρας/Πευκάκι (Περισσότερες πληροφορίες εδώ) και

2. 3 Α/Γ ισχύος 800kW (σύνολο 2,4MW) στη θέση Τσούμος (Περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Το Αιολικό Πάρκο στη θέση «Τσούμος», το οποίο είναι σε διαδικασία/στάδιο εγκατάστασης, περιλαμβάνει εκτός της εγκατάστασης των Α/Γ,

· την διάνοιξη νέων οδών πρόσβασης και εσωτερικής οδοποιίας στις θέσεις εγκατάστασης συνολικού μήκους 1.915 m,

· την εγκατάσταση προκατασκευασμένου οικίσκου ελέγχου επιφάνειας 30 m2,

· την εκσκαφή τριών (3) θεμελίων Α/Γ,

· τη διαμόρφωση τριών (3) πλατειών συναρμολόγησης των Α/Γ,

· τη διάνοιξη καναλιών καλωδίων ισχύος και ελέγχου και στο υπόγειο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά μήκος της εσωτερικής οδοποιίας και της οδοποιίας πρόσβασης και

· την κατασκευή αυτόνομων υποσταθμών ανύψωσης τάσης 0,40/20 KV εντός των πυλώνων των ανεμογεννητριών

! Μόνο για το Αιολικό Πάρκο στη θέση «Τσούμος», θα καταστραφούν δασικού χαρακτήρα εκτάσεις συνολικού εμβαδού 88,515 στρεμμάτων!!!

Το Αιολικό Πάρκο στη θέση «Πευκάκι», του οποίου η υπόθεση εκδικάζεται στις 21 Φεβρουαρίου 2018, περιλαμβάνει εκτός της εγκατάστασης των Α/Γ:

· έργα υποδομής (π.χ. διαμόρφωση πλατειών ανέγερσης και θεμελίωσης Α/Γ, κανάλια όδευσης των καλωδίων της υπόγειας γραμμής Μ/Τ, οικίσκος ελέγχου, κτλ).

· Την βελτίωση υφιστάμενου δρόμου, συνολικού μήκους περίπου 403 μ.

· Την διάνοιξη εσωτερικής οδοποιίας για διέλευση στις θέσεις των Α/Γ και εκτέλεση σχετικών εργασιών, μήκους 3,66 χλμ., περίπου.

· Τη διάνοιξη εξωτερικής οδοποιίας, μήκους 4,18 χλμ. περίπου.

· Η ηλεκτρική διασύνδεση (μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας) του Α/Π θα γίνει με ηλεκτρική γραμμή μέσης τάσης (Μ/Τ), σε κοντινό σημείο όπου υπάρχει υφιστάμενη γραμμή μέσης τάσης της ΔΕΗ

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εγερθεί προβληματισμός σχετικά με την εγκατάστασή τους για λόγους οικολογικούς και οικονομικούς (τουριστικές περιοχές). Οπουδήποτε παγκοσμίως εγκαθίστανται αιολικά πάρκα ξεκινά μια ζωηρή συζήτηση ώστε να ελαχιστοποιηθεί το αποτύπωμά τους και να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Ιδιαίτερα σε σημεία με ακμάζων τουριστικό τομέα, οι συζητήσεις είναι συχνά εντονότατες. Πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στον τουρισμό! Ενδεικτικές αρνητικές επιπτώσεις είναι:

· ακουστική και οπτική όχληση

· κίνδυνοι ατυχημάτων

· μείωση αξίας γης και αγοράς ακινήτων

· καταστροφή του τουριστικoύ προϊόντος

· ελάχιστες ως μηδαμινές θέσεις εργασίας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημόσια συζήτηση που έλαβε χώρα στη Μ. Βρετανία με αφορμή την εγκατάσταση 1.000 περίπου ανεμογεννητριών σε τέσσερις εμβληματικές περιοχές της Σκωτίας.

Τα τελευταία χρόνια, μέσω ατομικών και συλλογικών προσπαθειών, λαμβάνει χώρα ένα μικρό θαύμα στην τοπική οικονομία του Δήμου μας. Ταξιδιώτες από κάθε χώρα του κόσμου έρχονται στον Δήμο μας για να απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπι, την αναρρίχηση. Αυτό έθεσε και τα θεμέλια για την ανάπτυξη όχι μόνο της αναρρίχησης, αλλά διαφόρων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, μιας ήπιας και διατηρήσιμης μορφής ανάπτυξης, με σεβασμό στη φύση και τον πολιτισμό μας. Τα 4 τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα είναι απτά: αύξηση της τουριστικής περιόδου από 3 σε 7-8 μήνες, νέες θέσεις εργασίας και νέες επιχειρήσεις, τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και η διάνοιξη σταθμών και δρόμων στο γραφικό βουνό των Πουλίθρων, θα αλλοιώσει το τοπίο αισθητά. Είναι δεδομένο ότι ο τουρισμός θα θιγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη δραστηριότητα. Και δε το λέμε μόνο εμείς, αλλά επίσημες μελέτες και μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν την περιοχή τους να καταστρέφεται σε μία νύχτα. Από τον τουρισμό όμως που προσφέρει εισόδημα σε κάθε σπίτι, ζει μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού.

Παρά την αρνητική απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού (υπεύθυνος φορέας της περιοχής), το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενέκρινε θετικά την υλοποίηση του εν λόγω έργου, αγνοώντας την γνώμη των κατοίκων αλλά των αρμόδιων φορέων. Μάλιστα στο σκεπτικό της απόφασής τους (γνωμοδότηση), αναφερόταν το επιχείρημα πως η περιοχή δε βρισκόταν σε κάποια ζώνη ειδικής προστασίας της φύσης(π.χ.Natura 2000), κάτι που πλέον δεν ισχύει…

Και ερωτάμε:

· Θέλουμε κάτι τέτοιο;

· Πρέπει να δεχθούμε αυτό που αποφάσισαν άλλοι για τον τόπο μας;

· Μετράει πουθενά η γνώμη των κατοίκων και του Δήμου?

· Ποιο το όφελος τελικά για την τοπική κοινωνία? Απλά θα φουσκώνει ένας τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετία εις βάρος όλων μας;

· Γιατί να αφήσουμε την περιοχή μας και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης να καταστραφούν;

· Έχουμε καταλάβει ότι το έργο αυτό θα επιφέρει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία;

· Έχει προσκομιστεί η Ορνιθολογική Μελέτη, όπως όριζε η έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου;

· Δεν απαιτείται κατ’ ελάχιστον η επανεξέταση, γνωμοδότηση και έγκριση νέας Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων, δεδομένου ότι πλέον η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Natura 2000;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους της περιοχής, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και ώρα 20:00, στο καφέ/ψησταριά του Ιωάννη Ξερακιά, σε ενημέρωση και συζήτηση, αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές δράσης.

Μέχρι τότε, παραθέτουμε λίγη τροφή για σκέψη:
Δημότες Νότιας Κυνουρίας
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ