ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Συναγερμός για τον σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο - Τι «τρέμουν» οι επιστήμονες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:37:00 μ.μ. | |
Συναγερμός για τον σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο - Τι «τρέμουν» οι επιστήμονες
 Ανησυχία έχει προκαλέσει στους σεισμολόγους ο πρόσφατος σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της τελευταίας μέρας του 2017 στον Κορινθιακό κόλπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 7:02 τα ξημερώματα της Κυριακής (31/12/2017) και ήταν μεγέθους 4,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση δεν ήταν ιδιαιτερα ισχυρή ωστόσο έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή...

Σύμφωνα με άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου», οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς δεν μπορούν με πλήρη βεβαιότητα να πουν ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός ή αν πρόκειται για κάποιο μετασεισμό.

Σημειώνεται ότι ο Κορινθιακός Κόλπος είναι η περιοχή με την υψηλότερη παραμόρφωση του φλοιού της Γης σε όλη την Ελλάδα.

Η εν λόγω αλλοίωση του φλοιού, σύμφωνα με την έρευνα του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιου Γκάνα, δεν δικαιολογείται από τη σεισμική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την έρευνα η παραμόρφωση του φλοιού και η ταχύτητα με την οποία γίνεται προκαλείται συνήθως από σεισμούς άνω των 6,5 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βόρεια και η νότια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου απομακρύνονται η μία από την άλλη με ετήσιο ρυθμό περίπου 15 χιλιοστά. Η περιοχή από το Ξυλόκαστρο έως και το Αλεποχώρι «ανοίγει» κατά ένα εκατοστό το χρόνο. Από την άλλη στην περιοχή του Αιγίου, ο Κόλπος καταγράφει παραμόρφωση περίπου 1,5 εκατοστό το χρόνο!

Όπως σημειώνει ο κ. Γκανάς, είναι σημαντικό να ερευνηθεί κατά πόσο τα ευρήματα αυτά της παραμόρφωσης συνδέονται με κάποιο τοπικό γεωλογικό φαινόμενο ή υποδηλώνουν επερχόμενους ισχυρούς σεισμούς..

Ο δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, σημειώνει ότι στην επιστημονική διεθνή έρευνα για τους προσεισμούς έχει παρατηρηθεί πως προσεισμοί σημειώνονται και σε σεισμούς μικρότερης έντασης και όχι μόνο στους μεγάλους.

«Αν και τα πρώτα 24ωρα εξελίσσονται ομαλά, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Η προσεισμική ακολουθία ενός μεγάλου σεισμού μπορεί να προηγηθεί μερικές μέρες μέχρι και μήνες. Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται για να καταλήξουμε», αναφέρει ο δρ. Παπαδόπουλος και συμπληρώνει ότι στο χρονικό διάστημα ενός περίπου αιώνα στον Κορινθιακό Κόλπο έχουν σημειωθεί 17 σεισμοί άνω των 5,5 Ρίχτερ εκ των οποίων οι 12 εμφάνισαν προσεισμική δραστηριότητα. «Αυτή η έξαρση μικρών σεισμών που καταγράφεται στον Κορινθιακό από τις 25 Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου με το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ είναι κάτι που μας προβληματίζει και είμαστε επιφυλακτικοί», σημειώνει ο δρ. Παπαδόπουλος.

Παράλληλα ο δρ. Παπαδόπουλος, τονίζει ότι ο τελευταίος σεισμός έγινε στην παράκτια περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Θίσβης. Ανάμεσα στις δύο εστίες μεγάλων σεισμών: Αυτή του 1970 που έδωσε 6,2 Ρίχτερ στην περιοχή Αντίκυρα κοντά στην Ιτέα και του σεισμού των Αλκυονίδων το 1981 με 6,7 Ρίχτερ.
Το κόστος αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό

Όπως αναφέρει ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Ερευνητής Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Κορινθιακός Κόλπος παρακολουθείται εδώ και τρεις δεκαετίες από σεισμογράφους. Επειδή όμως υπάρχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και παραμόρφωση, δεν υπάρχει κρατικός σχεδιασμός για το μεγάλο σεισμικό κίνδυνο της περιοχής, σεισμός στον Κορινθιακό.

«Το υψηλότατο κόστος ενός μεγάλου σεισμού στον Κορινθιακό δεν έχει εκτιμηθεί», δηλώνει ο κ. Χουλιάρας, επισημαίνοντας ότι «από το 1981 που καταγράφηκε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην περιοχή αλλά και από το 1999 και το σεισμό της Πάρνηθας, δεν υπάρχει σοβαρή αντισεισμική θωράκιση. Κι αυτό παρά τον τριπλασιασμό της δόμησης και την επιβάρυνση που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια από τους μεγάλους σεισμούς. Ο κόσμος δεν έχει πλέον λεφτά να επιδιορθώσει ό,τι πρέπει».

Ο κ. Χουλιάρας καταλήγει λέγοντας «Στα χρόνια της κρίσης οι έλεγχοι έχουν μείνει στάσιμοι και τα κτίρια είναι τρωτά σε ισχυρό σεισμό» ενώ το μήνυμα τους είναι σαφές: «τα κτίρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί».

Πηγή: newsbomb.gr
Φώτο  ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ