ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Πλαφόν για πλειστηριασμούς κατοικίας θέλουν οι Μεσσήνιοι συμβολαιογράφοι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:50:00 π.μ. |
Πλαφόν για πλειστηριασμούς κατοικίας θέλουν οι Μεσσήνιοι συμβολαιογράφοι
 Αποφασισμένοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την πρώτη κατοικία του φτωχού πολίτη, φαίνεται ότι είναι οι συμβολαιογράφοι της Μεσσηνίας, οι οποίοι προσανατολίζονται και μετά τη λήξη της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς να θέσουν ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της.

Μετά τη νέα τροπολογία, πλέον και για χρέη στο δημόσιο από 501 ευρώ και πάνω όλα τα σπίτια μπορεί να βγουν στο σφυρί. Μάλιστα, ορίσθηκε ότι από 1η Μαΐου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα χρέη στο Δημόσιο.

Συμβολαιογράφοι και πλειστηριασμοί

Για τη Μεσσηνία, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ ακόμα η απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας, για αποχή από τους πλειστηριασμούς.
Την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου, έχει ορισθεί η τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Δουμουλάκης, εκεί θα τεθεί και το θέμα της αποχής.

Στη Μεσσηνία δεν έχουν πιστοποιηθεί οι συμβολαιογράφοι, πλην ελαχίστων, για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν πιέσεις από τράπεζες για να γίνουν πιστοποιήσεις.

Πλαφόν
Όπως διευκρίνισε ο κ. Δουμουλάκης, προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης προς τη Γενική Συνέλευσή του Συλλόγου τους, να μην κάνουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη 500 ευρώ και να υπάρχει ένα πλαφόν, κάτω από το οποίο να μην δέχονται να κάνουν πλειστηριασμό δημοσίου και τραπεζών.

«Σαφώς και το πλαφόν αυτό δεν θα είναι οι 300.000 ευρώ. Σκεφτόμαστε να προσδιορίσουμε ένα ποσοστό της αξίας του ακινήτου, κάτω από το οποίο δεν θα δεχτούμε να κάνουμε πλειστηριασμό. Δηλαδή, αν οφείλει κάποιος 10.000 ευρώ, δεν μπορεί να εκπλειστηριάζεται ένα ακίνητο των 200.000 ευρώ. Είναι άδικο», διευκρίνισε ο κ. Δουμουλάκης.

Η διάταξη για το Δημόσιο έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η Εφορία μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί δεν θα είναι πρώτες κατοικίες αλλά θα είναι ακίνητα φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία πάνω από 50.000 ευρώ.

Σε μια τέτοια προοπτική, για δίχτυ ασφαλείας τα 50.000 ευρώ σε ό, τι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο, ο κ. Δουμουλάκης είπε ότι αυτό είναι μια καλή πρόταση και θα μπορούσε να υποστηριχθεί και να μην δέχονται να κάνουν πλειστηριασμούς για οφειλές κάτω από το ποσό αυτό.
Για τη διενέργεια των πλειστηριασμών ακινήτων που θα βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί η Εφορία θα χρησιμοποιηθεί η ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διενεργούνται σήμερα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών.

Τα ακίνητα των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο όχι μόνο θα βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ αλλά θα εκποιούνται όσο όσο. Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες; Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές σε επίπεδα που υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε σκοτωμένες τιμές.

Μάλιστα, το τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογούμενων με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν στην εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στην αντικειμενική αξία

Σε ό,τι αφορά πλειστηριασμούς από τράπεζες, το πλαφόν θα είναι προφανώς πιο ψηλό, ενώ σε ό,τι αφορά την αξία του ακινήτου, ο κ. Δουμουλάκης είπε ότι οι συμβολαιογράφοι θα αναφέρονται στην αντικειμενική αξία και όχι στην εμπορική.

Τέλος, ο κ. Δουμουλάκης είπε ότι έχει σταλεί από πέντε Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της χώρας, ανάμεσά τους και αυτός της Περιφέρειάς μας, έγγραφο και ζητούν την απόσυρση της διάταξης από το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει ότι όλοι οι πλειστηριασμοί θα είναι ηλεκτρονικοί και ότι αν στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο δεν δέχονται να κάνουν τον πλειστηριασμό θα μπορεί αυτός να διενεργείται από συμβολαιογράφο της Αθήνας.

Βασικό αίτημα είναι ο πλειστηριασμός να γίνεται πάντα από συμβολαιογράφο της περιφέρειας, όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Της Βίκυς Βετουλάκη
Πηγή: tharrosnews.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ