ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Το ΔΠΘ στέλνει φοιτητές στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο

Το ΔΠΘ στέλνει φοιτητές στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο
 Την ευκαιρία να κάνουν πρακτική άσκηση εντός Ελλάδας αλλά και εκπαιδευτικό ταξίδι στις Η.Π.Α. δίνει το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης σε φοιτητές του. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνεργασίας του Δ.Π.Θ. με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard κάθε χρόνο προσφέρεται από μία υποτροφία σε έναν φοιτητή.

Υπεύθυνη του εν λόγω προγράμματος είναι η Μαρίνα Χειλίτση, η οποία παραβρέθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες Παρασκευή 12 Ιανουαρίου το τμήμα, με πολύ προσωπικό κόπο του καθηγητή Κώστα Δικαίου. "Ήρθαμε να ενημερώσουμε τους φοιτητές για την υποτροφία", μας εξήγησε η κα Χειλίτση, και συνέχισε:

"Ο φοιτητής θα επιλεχθεί τον Μάρτιο από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Το πρόγραμμα αυτό, των πρακτικών ασκήσεων, έχει ξεκινήσει από το 2006, ενώ η συνεργασία με το ΔΠΘ και το συγκεκριμένο τμήμα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και ήταν σε μία φάση ανανέωσης. Το πείραμα πήγε πολύ καλά, γιατί είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το επίπεδο των φοιτητών εδώ, γι' αυτό και συνεχίζουμε με πολύ χαρά".

Αναφορικά με το πρόγραμμα καθαυτό ο επιλεγόμενος φοιτητής θα εργάζεται στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού του δήμου Ναυπλιέων, με τον οποίο συνεργάζεται το ΚΕΣ εδώ και πολλά χρόνια και, εφόσον ολοκληρώσει επιτυχώς το θερινό πρόγραμμα, μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές/τριες θα ταξιδέψει την Ουάσιγκτον, το φθινόπωρο του 2018, όπου θα επισκεφθεί φορείς αντίστοιχους με την πρακτική άσκηση που θα έχει πραγματοποιήσει.

ΔΥΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Δύο εκ των φοιτητών οι οποίοι κέρδισαν την υποτροφία το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, μας περιγράφουν την εμπειρία τους.

Το 2016 συμμετείχε ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης. "Η αλληλεπίδραση και η συνεργασία που είχαμε με τους Αμερικανούς συμμετέχοντες, στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ήταν πολύ σημαντική. Συμμετείχα μαζί με μία φοιτήτρια του Χάρβαντ, κι ο ένας έμαθε πολλά για την χώρα του άλλου και την κουλτούρα, δηλαδή είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνεργασία. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να μαθαίνουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα", είπε.
Αναφορικά με το μακρινό ταξίδι του στην Αμερική, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης δηλώνει ενθουσιασμένος από όσα αποκόμισε: "Το ταξίδι στην Ουάσιγκτον ήταν απολύτως εκπαιδευτικό και ήταν εμπειρία ζωής. Πήγαμε στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, ενώ επισκεφτήκαμε την ελληνική πρεσβεία, την Παγκόσμια Τράπεζα, πολλά Πανεπιστήμια, κι έγιναν πολλές δράσεις.

Διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε πόσο ασχολούνται στο εξωτερικό με τον δικό μας πολιτισμό. Υπάρχουν καθηγητές στη Αμερική που γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γραμματεία και διδάσκουν τα κείμενα των κορυφαίων όπως ο Όμηρος. Αγαπούν την χώρα, είναι φιλέλληνες και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό".

Το 2017 συμμετείχε η Δήμητρα Δαλαμπίνη, η οποία χαρακτήρισε την υποτροφία ως "μία μοναδική ευκαιρία που δίνεται στους φοιτητές του τμήματος, γιατί δεν έχουμε τόσες ευκαιρίες όσο το ΕΚΠΑ ή το ΑΠΘ".

Για το τι 'κέρδισε' η ίδια από την συμμετοχή της, δηλώνει τα εξής: "Προσωπικά αποκόμισα πολλά πράγματα. Μπορεί να βρισκόμουν εντός Ελλάδας, στο Ναύπλιο, ήταν μία τεράστια πρόκληση, γιατί έπρεπε να συνεργαστούμε με παιδιά από το Χάρβαρντ που έχουν εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Από αυτή την συνεργασία στο τέλος παραδώσαμε μία αναφορά στο δήμο Ναυπλίου αναφορικά με όσα κάναμε.

Πρώτον, κάναμε ένα πρότζεκτ για τον βασιλιά Όθωνα όπου έπρεπε να φτιάξουμε διάφορες δραστηριότητες σε συνεργασία με μαθητές δημοτικού και, δεύτερον, έπρεπε να προωθήσουμε τον τουρισμό στο Ναύπλιο με τα κρουαζιερόπλοια που χρησιμοποιούν πολλοί τουρίστες. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσουν από τον δήμο".

Πηγή: xronos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ