ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Η λίστα με τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις - Από 100 έως 20.000 ευρώ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:09:00 μ.μ. |
Η λίστα με τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις - Από 100 έως 20.000 ευρώ
 «Καμπάνες» και «καμπανάκια» ακούγονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες παίρνουν νέες οδηγίες για τα πρόστιμα που πρέπει να επιβάλλονται από το περασμένο καλοκαίρι για τη μη έκδοση αποδείξεων, για «πείραγμα» στις ταμειακές μηχανές, για τη μη διαφύλαξη των φορολογικών βιβλίων.

Αρχής γενομένης από τους επιτηδευματίες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε αλλά επ’ ουδενί αντιμετώπισε το πρόβλημα με τα χαμηλά πρόστιμα. Έτσι, όπως προκύπτει κι από την εγκύκλιο, κατ’ εφαρμογήν των νέων διατάξεων, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ή 1.000 ευρώ ανάλογα εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως του πλήθους και της αξίας των στοιχείων. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει κόψει 10 αποδείξεις, το πρόστιμο δεν διαφοροποιείται και μένει στα 500 ευρώ.

Ποιες πράξεις δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ; 

Ενδεικτικά νοούνται οι πράξεις του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), δηλαδή πράξεις που διενεργούν οι υποκείμενοι στο εσωτερικό της χώρας χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους (π.χ. γιατροί, ασφαλιστικοί πράκτορες, φροντιστήρια, κλπ), οι πράξεις που διενεργούν οι υποκείμενοι που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ (μικρές επιχειρήσεις), καθώς και οι πράξεις που διενεργούν κατηγορίες επαγγελματιών που εντάσσονται στα ειδικά καθεστώτα καταβολής του φόρου όπως του άρθρου 40 (Κατ' αποκοπή καταβολής φόρου αλιείς, ιππήλατα οχήματα) του άρθρου 43 (Πρακτορείων ταξιδιών), του άρθρου 45 (Μεταχειρισμένων αγαθών).

Ανάλογα είναι τα πρόστιμα για διακίνηση αποθεμάτων χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά, ενώ με 100 ευρώ τιμωρείται η μη εξόφληση, από τον λήπτη (ιδιώτη- αγοραστή) των αγαθών ή των υπηρεσιών, φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, με τη χρήση «μέσων πληρωμής με κάρτα» (όπως πιστωτικής, χρεωστικής, προπληρωμένης, κλπ) ή άλλων «ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής» (όπως τραπεζικό έμβασμα, μέσω λογαριασμού πληρωμών, κλπ).

Στις περιπτώσεις υποτροπής των παραπάνω παραβάσεων, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ σε δεύτερη υποτροπή το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

Βαριές είναι οι «καμπάνες» για όσους έχουν παρέμβει στο λογισμικό των ταμειακών μηχανών, ένα ιδιαιτέρως διαδεδομένο… σπορ, όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι του περασμένου καλοκαιριού. Τα πρόστιμα κλιμακώνονται ως εξής:

α) 5.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ
β) 10.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης που έχει εξουσιοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής ΦΗΜ
γ) 20.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει, από την αρμόδια Επιτροπή, έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware).

Το πρόστιμο περιορίζεται στα 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο κι όχι ανά απόδειξη, για όσους χρησιμοποιούν ταμειακή μη εγκεκριμένη ταμειακή, κάτι που ισχύει και για τα πρατήρια που χρησιμοποιούν τα συστήματα Εισροών- Εκροών, τα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένα με ταμειακή μηχανή.

Πρόστιμο 100 ευρώ προβλέπεται για εκπρόθεσμη υποβολή Συγκεντρωτικών Καταστάσεων- το 100άρικο για κάθε Κατάσταση τριμήνου- ενώ με «καμπάνα» 2.500 ευρώ κινδυνεύουν όσοι δεν διαφυλάττουν τα φορολογικά τους βιβλία και στοιχεία για το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, συνήθως για μια 5ετία.

Πηγή: iefimerida.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ