ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ανδριανός στη Βουλή για τα λιμάνια Ναυπλίου και Πορτοχελίου, τη διάβρωση της ακτογραμμής στο Τολό, τα οδικά τμήματα και τα υδατοδρόμια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:58:00 μ.μ. | |
Ανδριανός στη Βουλή για τα λιμάνια Ναυπλίου και Πορτοχελίου, τη διάβρωση της ακτογραμμής στο Τολό, τα οδικά τμήματα και τα υδατοδρόμια
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατά σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Οι υποδομές στα λιμάνια της Χώρας. Προβλεπόμενοι τακτικοί έλεγχοι» αναφέρθηκε στην ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης έργων υποδομής για την Αργολίδα όπως το λιμάνι του Ναυπλίου, τα έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης της ακτογραμμής στο Τολό, καθώς και αναγκαία έργα στα οδικά τμήματα Δερβενάκια - Εκκλησιαστικά – Μυκήνες και Ισθμός – Επίδαυρος – Κρανίδι. Για τα ζητήματα αυτά απάντησαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γεώργιος Δέδες και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Λαμπρίδης.



Συγκεκριμένα, στην εισήγησή του ο κ. Ανδριανός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Θα ήθελα και εγώ να καλωσορίσω δύο Γενικούς Γραμματείς και να τους ευχαριστήσω για την ενημέρωση που παρέχουν στην Επιτροπή.
Η διαδικασία συντήρησης και εκσυγχρονισμού των λιμένων, που λόγω και της μορφολογίας και της νησιωτικότητας της Ελλάδος είναι απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξη, είναι βεβαίως συνεχής. Θέλω να ρωτήσω συγκεκριμένα τι εικόνα υπάρχει για το λιμάνι του Ναυπλίου. Όπως γνωρίζετε και εσείς κ. Δέδε, επειδή είστε από την ευρύτερη περιοχή, είχαν ξεκινήσει τα έργα, έγινε το υποέργο 2, δεν ολοκληρώθηκε το υποέργο 1 της εκβάθυνσης λόγω προβλημάτων, ανατέθηκε και προχωράει καινούργια μελέτη, γιατί υπήρξε το πρόβλημα στο βυθό. Τα προβλήματα ήταν σημαντικά για να προχωρήσει το έργο της εκβάθυνσης. Ολοκληρώθηκε η περίφραξη του λιμένα και η τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, για την εφαρμογή του κώδικα ασφάλειας και βεβαίως το υποέργο 3 ήταν η εκτέλεση υποβρυχίων έργων αρχαιολογικού ελέγχου.
Από ό,τι φαίνεται, μετά την έγκριση και του δημοτικού συμβουλίου, υπάρχει η βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο με 5,5 εκατ. από την Περιφέρεια. Θέλω να μας πείτε τι εικόνα έχετε, όπως επίσης και για το καταφύγιο σκαφών στο Πόρτο Χέλι. Να μας ενημερώσετε ακόμη για το θέμα των υδατοδρομίων, το οποίο είναι κι αυτό ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Πού βρισκόμαστε; Γιατί έχουν καθυστερήσει οι αδειοδοτήσεις και τι προβλήματα υπάρχουν;
Επειδή κύριε Γενικέ θέσατε και το θέμα της διάβρωσης των ακτών, πράγματι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Πολύ καλά κάνετε και προχωράτε και τις μελέτες για τον Κορινθιακό. Θέλω να σας επισημάνω όμως και το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο Τολό, σε αυτό το τουριστικό κομμάτι της Αργολίδας με τεράστια διάβρωση. Το νερό έχει φθάσει σχεδόν στα ξενοδοχεία και στις εγκαταστάσεις, και θέλω να μας πείτε τι έχετε προβλέψει για αυτό, τι σκέφτεστε, τι σχεδιάζετε και πώς θα υλοποιήσετε έργα προστασίας και αυτού του κομματιού.
Επίσης, όπως γνωρίζετε, οι απαραίτητες για την ανάπτυξη υποδομές των λιμανιών χρειάζονται και οδικά δίκτυα. Επειδή εδώ έχετε πει ότι προχωράτε και υπάρχει πολιτική βούληση για τα έργα της τρίτης γενιάς, θέλω να μας πείτε αν η Αργολίδα είναι μέσα στους σχεδιασμούς, διότι όπως γνωρίζετε, είναι ο μόνος νομός, αφού μιλάτε για δίκαιη ανάπτυξη, που δεν έχει σύνδεση με το εθνικό δίκτυο Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας. Μιλώ για το οδικό τμήμα Δερβενακίων - Εκκλησιαστικών - Μυκήνες μήκους 6 χιλιομέτρων που όπως γνωρίζετε, υπάρχουν οι μελέτες, έχει περάσει από το ΚΑΣ και εκκρεμεί.  Θέλω και σε αυτό μια απάντηση.
Επίσης, σας επισημαίνω το τεράστιο πρόβλημα κατολισθήσεων και επικινδυνότητας στον οδικό άξονα Ισθμού - Επιδαύρου - Κρανιδίου που ξεκινάει από το Ισθμό, εξυπηρετεί την Επίδαυρο και, βεβαίως, όλη την Ερμιονίδα”.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γεώργιος Δέδε απαντώντας στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ανδριανός, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Ο κύριος Ανδριανός έθεσε το σύνολο του αναπτυξιακού πυρήνα για την Αργολίδα. Θα απαντήσω σε όσα μπορώ, γιατί αρκετά από αυτά είναι έργα όπως γνωρίζετε περιφερειακού χαρακτήρα. Θα έχουμε ευχάριστα νέα στο Περιφερειακό Συνέδριο Δευτέρα-Τρίτη, για τους δύο οδικούς άξονες στο Εκκλησιαστικά- Δερβενάκια, μια μελέτη παλιά του Υπουργείου κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας, τη διαβίβασα από πέρυσι στην Περιφέρεια που ήδη αυτές τις ημέρες προσλαμβάνει τεχνικούς συμβούλους για να ολοκληρώσει τις μελέτες. Παρά το γεγονός ότι είναι περιφερειακού χαρακτήρα έργο, είναι μιας ιδιαίτερης σημασίας. Και σε σχέση με το γεγονός ότι ενώνει δύο αυτοκινητόδρομους, των Μορέα με την Ολυμπία Οδό και σε σχέση με το τουριστικό ενδιαφέρον αυτής της διαδρομής, θα συμβάλουμε και στη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του είμαστε θετικοί. Μάλιστα χθες, είχαμε ανάλογη συζήτηση και με τους περιφερειακούς φορείς της Πελοποννήσου κλπ.
Στο έργο του οδικού τμήματος Ισθμός-Επιδαύρου, έχουμε μελετητική ανωριμότητα. Έχουμε διπλό πρόβλημα, ένα των βραχοπτώσεων που αναφέρατε πολύ σωστά, χρειάζεται ειδικές μελέτες βραχοπροστασίας, είναι συχνές κατολισθήσεις και σε πολλά σημεία του δρόμου. Δεύτερον, χρειαζόμαστε και παραλλαγές χάραξης στο δρόμο, γιατί περνάει μέσα από κατοικημένες περιοχές, χρειάζονται παρακάμψεις. Αυτά πρέπει να τα δούμε συνδυαστικά εκεί νομίζω ότι μπορούμε μέσα στο πρόγραμμα του 2018 να δούμε τις μελέτες για τις κατολισθήσεις, ώστε να άρουμε τους κινδύνους για τους εποχούμενους, αλλά και ταυτόχρονα, να δούμε τη χρηματοδότηση μιας μελέτης για τη βελτίωση αυτού του δρόμου που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστος.
Το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια που είναι ερώτημα και άλλων Βουλευτών, κατατίθεται μέχρι το τέλος αυτού ή του άλλου μήνα το νομοσχέδιο για τις μεταφορές, έπεται το νομοσχέδιο των υδατοδρομίων θεωρώ εντός του Μαρτίου. Είναι στη Γενική Γραμματεία Μεταφορών τυχαίνει να το γνωρίζω, και μάλιστα, θα έλεγα απαντώντας στο αίτημα σας σε σχέση με την ενημέρωση στο τι γίνεται με το Λιμάνι του Ναυπλίου, τα έργα που εκτελούνται τώρα εκτελούνται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, δεν είναι στην χρηματοδότηση ή την εποπτεία τη δική μας ως Υπουργείο, Θα σας πει και ο κύριος Λαμπρίδης ότι πρόσφατα έδωσε εγκρίσεις που ζητήθηκαν για να προχωρήσουν στις μελέτες και την συνέχιση του έργου.
Εγώ θα έλεγα, όμως, ότι το λιμάνι του Ναυπλίου, κ. Ανδριανέ θα έπρεπε να το δούμε με ένα ξεχωριστό μάτι. Εμπλέκονται πολλοί φορείς, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που να το αφορούν, γιατί θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ανατολική, Βόρεια Πελοπόννησο και τον Αργοσαρωνικό, με την έννοια ότι αν το λιμάνι του Κατακόλου είναι η κρουαζιέρα της Δυτικής Ελλάδας, θα μπορούσε το λιμάνι του Ναυπλίου να είναι ο τουριστικός προορισμός της Ανατολικής Πελοποννήσου και μάλιστα με συνδυασμένες υποδομές, γιατί στο λιμάνι του Ναυπλίου θα έβλεπα και τη δημιουργία υδατοδρομίου. Nομίζω ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη εκεί για να επαναλειτουργήσουμε τη μετρική γραμμή Αθήνα, Κόρινθος, Άργος, Μυκήνες. Επίσης, νομίζω ότι θα πάρει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία ως προορισμός από αυτήν που έχει ήδη και που φυσικά είναι ιδιαίτερα σημαντική και αξιόλογη, γιατί το ίδιο το Ναύπλιο είναι ένα brand name. Για το Τολό το έχω υπόψη μου, μετά από αιτήματα των τοπικών φορέων, θα ενταχθεί και η μελέτη και οι παρεμβάσεις. Είναι προϋπολογισμός που μπορούμε να τον αντέξουμε και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη κ. Ανδριανέ για να τον βγάλουμε πλήρως. Εμπειρικά σας το λέω, δεν είναι μεγάλο το μήκος της ακτογραμμής σε σχέση με τα χιλιόμετρα κάποιον διαβρώσεων που έχω δει. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ενταχθεί το έργο και θα έχουμε βγάλει τις χρηματοδοτήσεις για το Τολό.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Λαμπρίδης απαντώντας στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ανδριανός, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Να ξεκινήσω τις απαντήσεις μου απ’ τον κ. Ανδριανό, γιατί είχε αναφερθεί στην Ερμιονίδα. Στην Αργολίδα, απλά να πω, επειδή είναι η Περιφέρειά, στην Ερμιονίδα έχουμε ήδη εγκρίνει δύο έργα. Το ένα αφορά στο λιμάνι της Κόστα ανάπλαση. Έχετε δει το φόβο εκεί. Υπάρχει μια καταστροφή που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. Το δεύτερο αφορά στο Μανδράκι, επισκευές κρηπιδότοιχων. Έχουν ενταχθεί άλλα τέσσερα έργα. Επίσης, έχουν αιτηθεί απ’ το Λιμενικό Ταμείο. Έχουμε υποσχεθεί ότι θα τα δούμε σε προτεραιότητα.
Είναι η πρώτη φορά, πάντως, που το Λιμενικό Ταμείο υπέβαλε και μπήκε σ’ αυτή τη διαδικασία. Υπέβαλε προτάσεις έργων. Για το θέμα της μαρίνας είναι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Δεν το γνωρίζω, αλλά αυτή ήταν η ενημέρωση, που ήταν να κάνω.
Επίσης, για το λιμάνι του Ναυπλίου έχουμε και μια καλή συνεργασία με το Δήμαρχο. Επισπεύσαμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να προχωρήσει το έργο των εκβαθύνσεων. Και τα αποφαινόμενα όργανα εγκρίθηκαν και βγήκαν γρήγορα οι γνωμοδοτήσεις”.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ