Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Γιάννης Ηλίας μας δίνει χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για την Τσικνοπέμπτη.
-Ιδιαίτερη προσοχή στις συρμάτινες βούρτσες με τις οποίες καθαρίζουμε την σχάρα, προτού βάλουμε επάνω τις τροφές για το ψήσιμο. Αν αυτή η βούρτσα είναι ταλαιπωρημένη, έχει σκουριάσει, ή οι μεταλλικές της τρίχες αποκολλώνται καθώς τις τρίβετε με δύναμη επάνω στη σχάρα, τότε μία από αυτές τις τρίχες είναι αρκετή να σας προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.
-Καλό είναι να αποφύγετε τα κρέατα που περιέχουν πολλά λίπη όπως είναι το αρνί.
Εάν θέλετε να φάτε λουκάνικα προτιμήστε να καταναλώσετε όσα έχουν παρασκευασθεί από κρέας γαλοπούλας ή κοτόπουλου, καθώς περιέχουν λιγότερες θερμίδες.
-Αφαιρέστε την πέτσα από όλα τα κρεατικά, όσο νόστιμη και πειρασμός και αν είναι.
-Συνοδέψτε όλα τα πιάτα σας με σαλάτα ή ψητές και όχι τηγανισμένες πατάτες.
-Σε όλη τη διάρκεια που «τσικνίζετε» πίνετε νερό, προκειμένου να μειώσετε το αίσθημα της πείνας.
-Προτιμήστε να καταναλώνετε ψωμί ολικής άλεσης.
-Μη βάζετε πολύ λάδι στις σαλάτες σας.
-Αποφύγετε το έξτρα αλάτι και δώστε έμφαση στα μυρωδικά.
-Πιείτε αλκοόλ με μέτρο και δείξτε προτίμηση στο κόκκινο κρασί, το οποίο κάνει καλό στην λειτουργία της καρδιάς.
-Μην παραλείψετε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, λόγω του μεσημεριανού ή βραδινού «τσικνίσματος», με την γνωστή λανθασμένη δικαιολογία «αφού θα φάω πολύ σήμερα, ας μην φάω τίποτα άλλο μέσα στην ημέρα».