ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Με μεγάλη προσέλευση το Peloponnese Wine Festival 2018

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:30:00 μ.μ. | |
Με μεγάλη προσέλευση το Peloponnese Wine Festival 2018
Με ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση κοινού και αρτιότητα σε όλα τα επίπεδα της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στην Αθήνα το Peloponnese Wine Festival 2018.


Στον καλαίσθητο χώρο του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, που φιλοξένησε τη φετινή διοργάνωση, οι οινόφιλοι και οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ετικέτες της νέας εσοδείας, παλαιότερες χρονιές, οίνους γηγενών και διεθνών ποικιλιών, νέες εμφιαλώσεις και πειραματικές οινοποιήσεις των 42 οινοποιών του Πελοποννησιακού αμπελώνα.

Τους στόχους, τα όνειρα και τις ανησυχίες τους μοιράστηκαν με το κοινό οι οινοποιοί της επόμενης γενιάς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Με τη ματιά της Νέας Γενιάς» που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του μουσείου. «Αυτή τη γενιά θα διορθώσει πολλά από τα προβλήματα που δημιουργήσαμε εμείς», ανέφερε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Γιάννης Τσέλεπος. Η πρόβλεψη είναι πολύ πιθανό να βγει αληθινή κρίνοντας από τις τοποθετήσεις του «νέου αίματος», που έθεσε ως ζητούμενα:

• Μία συνολική στρατηγική χωρίς πισωγυρίσματα στην αμπελουργία, την οινοποιία και το marketing

• Τη δημιουργία τοπικών θεσμών διαχείρισης και προστασίας του κλάδου με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα

• Την επεξεργασία του καθεστώτος των ονομασιών προέλευσης και την επαναοριοθέτηση των ζωνών

• Τη συστηματική μελέτη των ποικιλιών και των κλώνων

• Την επένδυση στο ηλεκτρονικό marketing και τον οινοτουρισμό

• Τη συμπόρευση και σύμπραξη όλων των οινοποιών

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές η Θεοδώρα Ρούβαλη, (Οινοποιείο Άγγελου Ρούβαλη), ο Θοδωρής Κουτσουμπός (Οινοποιείο Τρουπή), ο Δημήτρης Σκούρας (Κτήμα Σκούρα), η Ευαγγελία Παλυβού (Κτήμα Παλυβού), η Αμάντα Λιαρομμάτη (Κτήμα Ολύμπια Γη), η Αθηνά Λαφαζάνη (Οινοποιείο Λαφαζάνη & Οινοποιείο Νέστωρ) και ο Λάμπης Κανελακόπουλος (Κτήμα Μερκούρη).
Ο Πελοποννησιακός αμπελώνας πειραματίζεται

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του οινικού κοινού για τις νέες τάσεις του Πελοποννησιακού αμπελώνα, όπως παρουσιάστηκαν από τον Άρη Σκλαβενίτη στο Masterclass «Extreme οινοποιήσεις - Οι νέες τάσεις στον Πελοποννησιακό αμπελώνα». Ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις, οι οινοποιοί τις Πελοποννήσου προσανατολίζονται στη χρήση λιγότερων βαρελιών και την αντικατάστασή τους από αμφορείς και τσιμεντένιες δεξαμενές, την ελαχιστοποίηση της χρήσης θειώδους και εμπορικών ζυμών, την έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, τις μικρο-οινοποιήσεις και την ανάδειξη των ποικιλιών και του terroir.

Κατά τη διάρκεια του Masterclass παρουσιάστηκαν οι ακόλουθοι οίνοι:

1. Το Hoof&Lur 2017 του Οινοποιείου Τρουπή από Μοσχοφίλερο. Ένα κρασί με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών και λεμονάτο χαρακτήρα, που κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα.

2. Το Πέπλο 2017 τους Κτήματος Σκούρα από Μαυροφίλερο, Αγιωργήτικο και Syrah, το οποίο παράγεται σε αμφορείς και βαρέλια ακακίας και αναδίδει νότες κόκκινων φρούτων, όπως το κεράσι και η φράουλα. Η συγκεκριμένη ετικέτα αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.

3. Ο Ροδίτης Nature 2016 του Οινοποιείου Τετράμυθος, μία κλασική λευκή οινοποίηση με άγριες ζύμες από την οποία έχουν κυκλοφορήσει 8.000 φιάλες.

4. Ο Ροδίτης 2017 της Οινοποιίας Μαρκόγιαννη, ένα κρασί με κεχριμπαρί χρώμα, λόγω της επαφής με τις φλούδες για 12 ημέρες, ιδιαίτερα ανθικό με νότες ξηρών καρπών.

5. Το Vino di Sasso 2016 του Οινοποιείου Σκλάβος. Με αυθόρμητη ζύμωση και χαμηλά θειώδη το Vino di Sasso δίνει νότες από ώριμα φρούτα, ξηρούς καρπούς ενώ έχει έναν έντονο βοτανικό χαρακτήρα.

6. Μία πειραματική οινοποίηση 200 φιαλών Αγιωργίτικου χωρίς θειώδες από το οινοποιείο Μπουτάρη. Η οινοποίηση του ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου σε νέο βαρέλι και έδωσε στο συγκεκριμένο κρασί αρώματα από κόκκινα φρούτα, μπαχάρια, κανέλες και μοσχοκάρυδο.

7. Το Tsigello 2017 του Ρούβαλη από Μαυροδάφνη, στο οποίο οινοποιήθηκε κατά 70% σε βαρέλια και 30% σε αμφορείς για μπλενταριστεί στη συνέχεια. Μία μαυροδάφνη που πίνεται σχεδόν φρέσκια με αρκετές αλλά μαλακές τανίνες και αρώματα μαύρων φρούτων.

8. Ο Αυγουστιάτης Green 2016 του Κτήματος Μπριντζίκη με γηγενείς ζύμες και χαμηλά θειώδη. Στα χαρακτηριστικά του εντόπιζε κανείς τη ζωικότητα και τα μπαχάρια στη μύτη αλλά και τις πράσινες και πιο άγριες τανίνες.

9. Το Lexis M 2014 του Οινοποιείου Ζαχαριάς από Μαυροδάφνη, η οποία φαίνεται να παίρνει τα πάνω της και να αναδεικνύεται στο επόμενο trend του Πελοποννησιακού αμπελώνα.

10. Το Cabernet Sauvignon, Wild Ferment 2010 του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο, ένα κλασικό Cabernet με φυτικότητα, αρώματα πιπεριάς, ζωικά στοιχεία, γεμάτο σε τανίνες και σώμα.
Πελοποννησιακός αμπελώνας και γεύσεις

Στο δεύτερο Master Class της έκθεσης «Φαγητό και Κρασί: βασικές αρχές συνδυασμών με τα κρασιά της Πελοποννήσου» ο Dip WSET, Γρηγόρης Κόντος, ανέδειξε τον food-friendly χαρακτήρα των κρασιών της Πελοποννήσου προτείνοντας στους συμμετέχοντες μοναδικά food pairings και απολαυστικές γευστικές εξερευνήσεις.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το λεύκωμα του Δημήτρη Χατζηνικολάου «Η Πολυστάφυλος Πελοπόννησος και τα Οινοποιεία της», πραγματοποιήθηκε μάθημα οδικής ασφάλειας για παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών, ενώ προτάθηκαν οι καλύτεροι συνδυασμοί των οίνων της Πελοποννήσου με προϊόντα ψαριών και τοπικά τυριά.

Τέλος, ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης και το εστιατόριο Uberness σέρβιρε στους επισκέπτες Streetfood από όλο τον κόσμο που συνόδευσε ιδανικά τα κρασιά της γευστικής δοκιμής.

Πηγή: agronews.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ