ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ο Ερντογάν θέτει εμμέσως θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους

Ο Ερντογάν θέτει εμμέσως θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους
Οπως αποκαλύπτει το σημερινό εξώφυλλο της Hurriyet μιλώντας με δημοσιογράφους χθες, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από τη Βάρνα της Βουλγαρίας στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν έριξε τις «βόμβες» του για το πώς βλέπει και αντιμετωπίζει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Μιλήσαμε (σ.σ. με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν γιατί πέρρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και πως οι οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται. Μου είπαν εσείς είστε μεγάλη χώρα, μεγάλος πρόεδρος φροντίστε να αποφυλακιστούν οι δυο στρατιώτες. Τους είπα πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της δικαιοσύνης. Βέβαια τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο πως αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους 2 Ελληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτιών που αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία και μετά διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια εμείς δεν συσχετίζουμε τα δυο θέματα. Ομως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν αφού τους το ζητήσαμε. Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών».

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βρέθηκε στη Βάρνα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Στη συνάντηση αυτή τέθηκε από την ΕΕ και το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών.

Αν και όλοι πίστευαν ότι θα υπάρχει μια θετική εξέλιξη, μόλις λίγες ώρες αργότερα, οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν εκτάκτως στο δικαστήριο όπου κρίθηκε η τύχη της δεύτερης αίτησης αποφυλάκισης που είχαν ασκήσει. Η αίτησή τους απορρίφθηκε και αποφασίστηκε η συνέχιση της προφυλάκισής τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Το σκεπτικό της απόφασης, μάλιστα, ανέφερε ότι: «Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους».

Οι δυο στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις 2 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιμένει να αναφέρει ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Τι είπε ο Ερντογάν για τα υπόλοιπα θέματα

Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

«Υπάρχει μια άδικη κριτική που κατευθύνεται κατά της Τουρκίας και η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια οικοδομητικά στάση αντί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά και οι σχέσεις μας θα βελτιωθούν. Τους είπα ότι τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα. Ειστιάσαμε ειδικά στην προοπτική του να κρατούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Υπάρχει πλήρης συμφωνίας ως προς αυτό».
Για τις επιχειρήσεις στην Αφρίν

«Συζητήσαμε και για το θέμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τους είπαμε ότι δεν θα κάνουμε συμβιασμους κατά του ISIS, στον αγωνα που κάνουμε κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, οι YPG (κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία). Τους είπαμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τους δικούς μας Κούρδους, αλλά μόνον με τρομοκρατικές οργανώσεις. Άρα είναι λάθος να βλουμε τις επιχειρήσεις μας ως κάτι που στοχοθετεί τους Κούρδους. Δεν θα πρέπει να δίνουν βάσει στην ποαραπληροφόρηση σ’ αυτά τα θέματα. Στις τάξεις των τρομοκρατικών οργανώσεων που πολεμούμε εκεί υπάρχουν και ξένοι μαχητές από τη Δύση, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Αυτά βγαίνουν στις ειδήσεις. “Αν τις παρακολουθείτε, μπορεί να δείτε ποιων χωρών τα εμβλήματα και τα διακριτικά φέρουν στα ρούχα τους». Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία, το καλό δεν είναι κακό».

Για τη συμφωνία για το προσφυγικό

«Στην περίπτωση των προσφύγων μας ανήγγειλαν βοήθεια 3+ 3 δισ ευρώ. Εξ’ αυτών η πρώτη δόση είναι περίπου 1 δισ 850 εκατομμύρια. Θα σταλεί και μια δεύτερη δόση 3 δισ ευρώ. Θέλουμε να τα στείλουν απ’ ευθείας σ’ εμάς, ει δυνατόνκ, όχι μέσω ενδιάμεσων θεσμών. Η αλήθεια είναι ότι κάποια από τα χρήματα πάνε για έξοδα επιτροπών. Ωστόσ, αν οι θεσμοί μας επικοινωνούν απευθείας, δεν υπάρχει θέμα εξόδων επιτροπών».

Πηγή: iefimerida.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ