Δυσκολότερη αναμένεται να είναι φέτος η εισαγωγή σε σχολές των πανεπιστημίων της Αθήνας, καθώς ανεξάρτητα από την ευκολία ή τη δυσκολία των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Ιουνίου, η απουσία ΤΕΙ από την Αττική αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον για τα Πανεπιστήμια της.
Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εκτός από τις αλλαγές που θα φέρει στον φετινό αριθμό των εισακτέων, φαίνεται ότι αλλάζει και το τοπίο των βάσεων εισαγωγής τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Εκτός όμως από τα... παράδοξα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την ψήφιση του νέου νόμου, φέτος έχουμε για πρώτη φορά μετεγγραφές από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο.
Και αυτό επειδή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 παραγρ. 8 του νέου νόμου, «οι εκκρεμείς μετεγγραφές υποψηφίων του έτους 2017-18 στα τμήματα συγχωνευόμενων τμημάτων ΤΕΙ συνεχίζονται κανονικά με τμήματα υποδοχής τα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».
Ετσι, οι φετινοί αιτούντες μετεγγραφής στα ΤΕΙ Αθήνας ή Πειραιά (από τα οποία δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) φαίνεται ότι είναι οι... τυχεροί της χρονιάς, καθώς μπήκαν σε τμήματα με χαμηλές βάσεις και θα σπουδάσουν τελικά σε πανεπιστήμιο με βάσεις υψηλότερες. SOS: Πατήστε ΕΔΩ για όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2018. ΤΟ
ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ.
ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ.
Το νέο Ιδρυμα αναμένεται να δεχτεί την επόμενη χρονιά τους πρώτους εισακτέους του, με το άγχος να μετατίθεται φέτος και στις οικογένειες με παιδιά στην Α' τάξη του Λυκείου, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του νέου εξεταστικού συστήματος που θα εφαρμοσθεί όταν θα βρίσκονται στην τρίτη τάξη του και θα είναι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Αλλωστε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει δηλώσει ότι το νέο εξεταστικό σύστημα θα εφαρμοσθεί το 2020, ενώ πριν από αυτόν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης δήλωνε ότι το νέο Εξεταστικό πρέπει να ανακοινωθεί σίγουρα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2018, καθώς «θα πρέπει μαθητές και εκπαιδευτικοί στις αρχές του 2018 να γνωρίζουν τα βήματα που θα οδηγήσουν σε ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ». Πάντως, κάτι τέτοιο δεν έγινε...
Οσον αφορά τη φετινή εξεταστική διαδικασία, τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν, αφού πολλοί υποψήφιοι οι οποίοι παραδοσιακά θα επέλεγαν πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας σε ελκυστικές ειδικότητες (πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών) είναι εξαιρετικά πιθανό να δηλώσουν φέτος στα μηχανογραφικά δελτία τους ως «δεύτερη επιλογή» μετά τις σχολές του ΕΜΠ, όχι τα τμήματα πολυτεχνικών σχολών της επαρχίας, αλλά τμήματα του νέου πανεπιστημίου. Ανεξαρτήτως με το ότι το επιστημονικό τους επίπεδο αντιστοιχεί σε εκείνο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό, οι βάσεις 2018 θα διαμορφωθούν με διαφορετικά κριτήρια ζήτησης από εκείνα της περασμένης χρονιάς.
ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
Αναδιάταξη των βάσεων αναμένεται όμως και από την κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των παιδαγωγικών σχολών, οι οποίες εντασσόμενες στα υπόλοιπα αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος σημαντική άνοδο. Μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να επισημανθεί είναι η μαζική ροή μετεγγραφόμενων φοιτητών την ερχόμενη χρονιά σε όλα τα περιζήτητα πανεπιστήμια των αστικών κέντρων.
Ο νέος νόμος περί μετεγγραφών που ψηφίστηκε από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται κυριολεκτικά να «βουλιάξει» τα προγράμματα των πανεπιστημίων που εδρεύουν στα αστικά κέντρα με άμεσο αποτέλεσμα την υποβάθμιση των εκπαιδευτικών τους αποτελεσμάτων και την απογύμνωση των τμημάτων περιφερειακών πανεπιστημίων.
Φέτος εξάλλου δεν υπάρχει κανένας ποσοτικός περιορισμός στς μετεγγραφές φοιτητών προς το κέντρο. ΕΠΑΛ για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες Το πρώτο ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο και λύκειο που απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι γεγονός και βρίσκεται στην περιοχή του Ψυρή. Στα επίσημα εγκαίνια του νέου, κατασκευασμένου με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές σχολείου βρέθηκαν προχθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Πανελλήνιες 2018: Αλλαγές στις αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής «Η Αθήνα χρειαζόταν ένα ειδικό γυμνάσιο και λύκειο, ήταν χρέος στα παιδιά μας και αποτελεί σύμβολο για τις ίσες ευκαιρίες που όλοι δικαιούνται στην εκπαίδευση» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Καμίνης ενώ επεσήμανε ότι ο Δήμος Αθηναίων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη παμψηφεί ζήτησε επιτακτικά τη δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου.
Πηγή: Foititikanea.gr
Πηγή: Foititikanea.gr