ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Πηγή γνώσεων η εκπαιδευτική εκδρομή του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:14:00 π.μ. |
Πηγή γνώσεων η εκπαιδευτική εκδρομή του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων στο Ναύπλιο
Η εκδρομή μας στο Ναύπλιο, που πραγματοποιήθηκε από τις 15/3/2018 έως τις 17/3/2018 αποτέλεσε για όλους μας ευκαιρία επίσκεψης σε μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Νότιας Ελλάδας και πέτυχε απόλυτα τον σκοπό τέτοιου είδους εκδρομών που είναι το «μάθημα εκτός τάξης», διδάσκοντας τους μαθητές μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων. 

Με την συνοδεία των καθηγητών μας κ. Ηλιάδη Αμαλίας, κ. Γεωργόπουλου Ιωάννη και κ. Μουζακιάρη Γεωργίου, η μακριά μας διαδρομή προς την όμορφη πόλη του Ναυπλίου ξεκίνησε. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής κάναμε την πρώτη μας, μικρή στάση για να θαυμάσουμε την εντυπωσιακή διώρυγα της Κορίνθου. Το βάθος, σε συνδυασμό με τα πανέμορφα, γαλάζια νερά του Σαρωνικού και Κορινθιακού κόλπου τους οποίους ενώνει, που συμπληρωνόταν από τα καραβάκια που φάνταζαν «ζωύφια» διασχίζοντας την μεγάλη διώρυγα, αποτελούσαν τοπία μαγευτικά που δεν έλειψαν από την φωτογραφική συλλογή κανενός.
Συνεχίζοντας, προχωρήσαμε στην επόμενή μας στάση, και μία από τις σημαντικότερες, την διάσημη Αρχαία Επίδαυρο. Αφού μας έγιναν οι απαραίτητες διευκρινίσεις όσον αφορά την διαγωγή μας κατά την διάρκεια της επίσκεψης από τους υπαλλήλους, δείχνοντας έτσι την σοβαρότητα και την σημασία συντήρησης του μνημείου, αρχίσαμε ενθουσιασμένοι την ανάβαση προς το θέατρο. Αντικρίζοντας την μεγαλοπρέπεια του, σοφά, μπορεί να πει κανείς, δομημένου χώρου ήταν αδύνατο να μην μείνουμε έκθαμβοι. Αφού ανεβήκαμε ως την κορυφή των θέσεων των θεατών και δοκιμάσαμε διάφορα πειράματα όσον αφορά την μετάδοση του ήχου, προχωρήσαμε στους υπόλοιπους χώρους της αρχαίας Επιδαύρου που ήταν εξίσου εντυπωσιακοί.

Ακολούθησε η αποχώρηση από την Επίδαυρο και η άφιξη στην πόλη του Ναυπλίου όπου είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην όμορφη και γραφική, παλαιά πόλη και να εξερευνήσουμε καθώς και να γνωριστούμε με μαθητές άλλων σχολείων από όλη την Ελλάδα. Αφού περιηγηθήκαμε στο Ναύπλιο για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, ήταν ώρα να μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας για την τακτοποίηση και μία μικρή δόση ξεκούρασης. Η μέρα μας ολοκληρώθηκε με δείπνο και διασκέδαση σε νυχτερινό κέντρο όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και να διασκεδάσουμε την πρώτη μας νύχτα στο Ναύπλιο. Η βραδιά ήρθε σε τέλος έχοντας αφήσει όλους μας ικανοποιημένους και έτοιμους για την συνέχεια.
Ξημέρωμα 16ης Μαρτίου και δεύτερη μέρα στο Ναύπλιο. Με το πρόγραμμά μας γεμάτο και τη διάθεση μας πολύ καλή, ξεκινήσαμε αφού πήραμε ένα καλό πρωινό στο ξενοδοχείο. Πρώτη μας στάση το Βυζαντινό Μουσείο του Άργους. Ο χώρος λιτός αλλά κομψός στέγαζε σημαντικά κομμάτια προερχόμενα από την Βυζαντινή εποχή του Άργους και άλλων περιοχών γύρω από αυτό όπως κεραμικά, γλυπτά, νομίσματα, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Η ξενάγηση καθώς και η αναφορά στην ιστορία του χώρου πριν γίνει μουσείο αλλά και στην βυζαντινή εποχή στο Άργος γενικότερα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα κατατοπιστική. Αφού θαυμάσαμε όλους τους χώρους και μελετήσαμε πλήθος εκθεμάτων αναχωρήσαμε για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους.

Φτάνοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκπλαγήκαμε από το εξαιρετικά φροντισμένο εξωτερικό, αρχικά, περιβάλλον στο οποίο είχε γίνει μια απόλυτα επιτυχημένη προσπάθεια αναπαράστασης αυλής ρωμαϊκής έπαυλης συνοδευόμενη από ψηφιδωτά και πλήθος φυτών. Περνώντας στο εσωτερικό, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα ευρήματα από την περιοχή του Άργους που εκτείνονταν χρονολογικά από την προϊστορική έως και την κλασική εποχή, καθώς και να αποκτήσουμε πλήθος γνώσεων όσον αφορά τις αρχαίες περιόδους στην Νότια Ελλάδα. 

Αποχωρώντας γεμάτοι θετικές εντυπώσεις, κατευθυνθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Καταφθάνοντας αντικρίσαμε τον μεγάλο, πετρώδη λόφο που συμπεριλάμβανε τα ερείπια σημαντικών ταφικών περιβόλων και βασιλικών τάφων και φυσικά απαιτούσε ανάβαση, κάτι το οποίο δεν μας πτόησε καθώς ανυπομονούσαμε να φτάσουμε στην κορυφή. Ο δρόμος προς την κορυφή ιδιαίτερα ευχάριστος και τα ταφικά ευρήματα εντυπωσιακότατα συμπλήρωναν μία ατμόσφαιρα μαγευτική. Αποτέλεσε σίγουρα από τα πιο όμορφα σημεία της εκδρομής καθώς η πεζοπορία σε έναν χώρο τόσο ιστορικό και συνάμα τόσο φυσικά όμορφο μας προσέφερε αξέχαστες αναμνήσεις και πανέμορφα φωτογραφικά στιγμιότυπα που συμπλήρωσαν την συλλογή μας.

Επιστροφή στο Ναύπλιο και επίσκεψη στο επιβλητικό Παλαμήδι που η θέα του και μόνο μας αύξανε την θέληση για ανάβαση, στεκούμενο τόσο αγέρωχα πάνω από την πόλη του Ναυπλίου. Εκτός από την επίσκεψη στο μεγάλο φρούριο, εντυπωσιακότατη ήταν η ευκαιρία που μας δόθηκε να δούμε την φυλακή του μεγάλου στρατηγού Κολοκοτρώνη από κοντά και να δούμε την λιτότητά της και από μέσα καθώς μπορέσαμε να μπούμε για λίγο. Κατανοήσαμε τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βίωσε ο μεγάλος αυτός ήρωας της χώρας μας τόσο άδικα, έχοντας συμβάλλει όμως τόσο πολύ στην απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η μέρα μας τελείωσε, έχοντας λάβει αρκετές γνώσεις πάνω σε σημαντικούς ιστορικούς τομείς με έξοδο στο Ναύπλιο, όπου ο καθένας είχε την ελευθερία επιλογής του προγράμματός του.

Τρίτη και τελευταία μέρα στο Ναύπλιο και το πρόγραμμά μας περιλάμβανε λίγες ακόμα στάσεις πριν την επιστροφή μας. Μετά από πρωινό και αποχώρηση από το ξενοδοχείο, ξεκινήσαμε με προορισμό έναν ακόμη χώρο σχετιζόμενο με ταφικά ευρήματα, τον τάφο του Ατρέα στον οποίο είχαμε την ευκαιρία να δούμε την μεγαλειότητα και την σημασία που έδιναν οι αρχαίοι μας πρόγονοι σε τάφους σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής. Συνεχίζοντας, ακολούθησε η επίσκεψη στον τελευταίο αρχαιολογικό χώρο του προγράμματός μας, αυτόν της Νεμέας. Μία μεγάλη έκταση που αποτελούνταν από ερείπια αρχαίων ναών και, ξανά, ταφικών ευρημάτων απλωνόταν μπροστά μας και δεν είχαμε παρά να θαυμάσουμε την επιβλητικότητα των κιόνων του ναού και να προσπαθήσουμε να φανταστούμε την αρχική μορφή των ερειπίων αυτών που ακόμα και τόσα χρόνια μετά έστεκαν αγέρωχα, φανερώνοντας την διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού. Κλείσαμε την εκδρομή μας με την τελευταία μας στάση στο ιστορικό- λαογραφικό μουσείο Κορίνθου, όπου πήραμε μία γεύση του λαογραφικού πολιτισμού της Κορίνθου και που μπορέσαμε να πάρουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα της ένδυσης, της επίπλωσης και γενικότερα της διακόσμησης και του στυλ της εποχής εκείνης. Μετά από μία βόλτα στην πόλη της Κορίνθου ήταν πια πλέον ώρα για επιστροφή.

Η εκπαιδευτική εκδρομή στο Ναύπλιο αποτέλεσε για εμάς πηγή εμβάθυνσης των γνώσεών μας για τα αρχαία χρόνια αλλά και ανανέωσης των πληροφοριών που είχαμε πάρει έως τώρα όσον αφορά μεγάλες προσωπικότητες της αρχαιότητας αλλά και των μεταγενέστερων χρόνων. Μπορέσαμε να θαυμάσουμε το πανέμορφο Ναύπλιο, να συσφίξουμε τις σχέσεις μεταξύ μας και να γνωρίσουμε πολλά καινούρια άτομα που είχαν επισκεφτεί το Ναύπλιο με τον ίδιο σκοπό με εμάς. Θεωρούμε πως η εκδρομή αυτή επιτέλεσε άριστα το έργο της, εκπλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τους στόχους της, δηλαδή την διδασκαλία των συμμετεχόντων μαθητών εκτός της τάξης και όχι μόνο μέσω ενός βιβλίου, αλλά μέσω αληθινών εικόνων και με την δυνατότητα απόκτησης του μέγιστου αριθμού γνώσεων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους καθηγητές μας που έγιναν συντελεστές της εκδρομής αυτής και πρεσβευτές του κοινού μας στόχου, της μάθησης.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ