ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Το καινοτόμο σύστημα άρδευσης του ΤΟΕΒ Ήρας για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας "υιοθετεί" η ΔΕΗ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:21:00 π.μ. |
Το καινοτόμο σύστημα άρδευσης του ΤΟΕΒ Ήρας για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας "υιοθετεί" η ΔΕΗ
Την επέκταση του καινοτόμου συστήματος άρδευσης του ΤΟΕΒ Ήρας σε όλους τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων μελετά η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε από την Τρίπολη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης.

«Στην περιφέρεια τη δικής σας υπάρχει ο ΤΟΕΒ Ήρας. Αυτοί οι πρωτοπόροι άνθρωποι συνενώθηκαν μεταξύ τους και πήγαν στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης και έκαναν ένα πρωτοπόρο σύστημα για το πότισμά τους, με τεράστια εξοικονόμηση, πάνω από 40%, τόσο του νερού, όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το σύστημα μας το παρουσίασαν, το μελετάμε σαν επιχείρηση, το υιοθετούμε και θα προσπαθήσουμε, ει δυνατό σε συνεργασία με όλους τους ΤΟΕΒ να το επεκτείνουμε, για πολλαπλά οφέλη και για εκείνους, αλλά και για εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Το πρωτοπόρο του εγχειρήματος του ΤΟΕΒ Ήρας, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παναγιωτάκης, συνίσταται στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ηλεκτρονικά υποστηριζόμενου συστήματος άρδευσης.

Πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα, που υποστηρίζεται από δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και με σειρά από τεχνολογίες αιχμής επιτυγχάνεται οικονομία τόσο στο νερό, όσο και στην ενέργεια που καταναλώνεται.

Η ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης περιβαλλοντικών δεδομένων περιλαμβάνει και 200 βάνες - μετρητές (από τις 800 που απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη της περιοχής), καθώς και τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας τους με το αντλιοστάσιο για τον έλεγχο της άρδευσης στα κτήματα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα καιρού και κλίματος, υγρασίας εδάφους των 3 μετεωρολογικών σταθμών οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στην περιοχή.

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης, με φορέα υλοποίησης το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος.
Μέσω της εφαρμογής του συστήματος αυτού, επιτυγχάνεται οικονομία νερού, μείωση κόστους και αύξηση της παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος σε αγρό 4 στρεμμάτων με πορτοκαλιές στην Ήρα, προέκυψε ίδια παραγωγή με χρήση νερού μειωμένη κατά 36% σε σχέση με τους 2 αγρούς μάρτυρες που ο παραγωγός πότιζε εμπειρικά.

Σε συνδυασμό με την έξυπνη διαχείριση του αντλιοστασίου, το σύστημα μπορεί να επιφέρει επιπρόσθετα και ενεργειακή εξοικονόμηση έως και άνω του 40%.

Μάλιστα, δεδομένης της δυνατότητας να τοποθετηθούν στο έργο και φωτοβολταϊκά με net-metering, το ενεργειακό κόστος μπορεί δυνητικά να μειωθεί έως και κατά 60%, κάτι που συνεπάγεται και σημαντική μείωση του καλλιεργητικού κόστους.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι ο ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου, μαζί με τους υπόλοιπους ΤΟΕΒ της Αργολίδας, εξέδωσαν πρόσφατα ανακοίνωση, διαμαρτυρόμενοι για το ότι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα φωτοβολταϊκά άρδευσης για κάλυψη ιδίων αναγκών μπορούν να έχουν ισχύ μέχρι 500 kWp, στην Πελοπόννησο η ισχύς περιορίζεται στα 20 kWp. Όπως επισημαίνουν, αυτό θέτει τους ΤΟΕΒ της Αργολίδας εκτός προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποστηριχθούν τα συλλογικά αρδευτικά έργα, τα οποία και μπορούν να προσφέρουν οικονομία σε ενέργεια και νερό. Γι’ αυτό και οι ΤΟΕΒ της Αργολίδας ζητούν να επιτραπεί η χωρίς περιορισμό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών  σταθμών και στην περίπτωσή τους, ώστε και οι αγρότες της Αργολίδας να μπορούν να εξασφαλίσουν μείωση του αρδευτικού κόστους και οικονομίες κλίμακας μέσω συλλογικών φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Καινοτομία που προσφέρει απλότητα, ευκολία και οικονομία

Όπως εξήγησε μιλώντας πρόσφατα στο περιοδικό «Αgricola» της Καθημερινής και το δημοσιογράφο Πέτρο Αλεξανδρή ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου, Γιώργος Πλατής, «ο Οργανισμός μας έκανε τα τελευταία χρόνια ένα άλμα στο μέλλον. Χωρίς δανεισμό, μόνο με την οικονομική συμμετοχή των μελών του, υλοποίησε ένα υποδειγματικό αρδευτικό έργο με τεχνολογίες αιχμής προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ».
Εξηγώντας τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του έργου για τον αγρότη, ο κ. Πλατής παρουσίασε το πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό:

«Ενώ στα παραδοσιακά συστήματα, η άρδευση γίνεται εμπειρικά και με χειροκίνητα μέσα, γεγονός που αυξάνει το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, στο σύστημά μας όλες οι λειτουργίες (μετεωρολογικοί σταθμοί, αντλιοστάσιο, δίκτυα, μετρητές κυβικών) διασυνδέονται, ελέγχονται ηλεκτρονικά τηλεμετρικά, οι καλλιέργειες αρδεύονται με όσο νερό ακριβώς χρειάζονται, και ο αγρότης χρήστης, προπληρώνει πάντα το κόστος χρήσης».

Έτσι, το σύστημα αυτό προσφέρει απλότητα, ταχύτητα, ευκολία και, κυρίως, οικονομία.

Το σύστημα εφαρμόζεται αρχικά σε μια έκταση 4.500 στρεμμάτων και αφορά 500 αγρότες, ενώ ο ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου έχει ήδη προετοιμάσει τις αναγκαίες μελέτες και έχει γνωστοποιήσει στο Υπ.Α.Α.Τ. πρόταση συλλογικού αρδευτικού έργου του ΤΟΕΒ, προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για την επέκταση του συστήματος άρδευσης σε 8.000 στρέμματα ακόμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πλατής «σε μια εποχή που η τεχνολογία κυριολεκτικά καλπάζει μπροστά μας και στον αγροτικό τομέα, μέσω του Internet of Things, προσπαθούμε επιμένοντας δημιουργικά, να κερδίσουμε χαμένο «έδαφος» γνώσης».

Πηγή: energypress.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ