Η Ιδρυτική Διακήρυξη του «Πράσινου Κινήματος» ανακοινώθηκε επίσημα σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ο χώρος της συνέντευξης τύπου επιλέχτηκε θέλοντας να τονιστεί εμπράκτως το ειδικό βάρος που δίνει το «Πράσινο Κίνημα» στους μικρομεσαίους επαγγελματίες.
Η 21η Μαρτίου επιλέχτηκε σημειολογικά αφού είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και ενώ ακολουθεί η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Μετά την παρουσίαση της Ιδρυτικής Διακήρυξης ο πρόεδρος του «Πράσινου Κινήματος» Κώστας Καλογράνης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κώστας Καλογράνης μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: «Στις 17 Οκτωβρίου 2017 ένα μεγάλο μέρος διασπάστηκε από τους Οικολόγους Πράσινους. Στις 28 Νοεμβρίου 2017 μαζί με κινήματα από τον χώρο της οικολογίας και συλλογικότητες από τον προοδευτικό χώρο, το Πράσινο Κίνημα ανακηρύχτηκε από τον Άρειο Πάγο. Λίγες ημέρες μετά πρωτοκοληθήκαμε στη Βουλή των Ελλήνων.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κώστας Καλογράνης μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: «Στις 17 Οκτωβρίου 2017 ένα μεγάλο μέρος διασπάστηκε από τους Οικολόγους Πράσινους. Στις 28 Νοεμβρίου 2017 μαζί με κινήματα από τον χώρο της οικολογίας και συλλογικότητες από τον προοδευτικό χώρο, το Πράσινο Κίνημα ανακηρύχτηκε από τον Άρειο Πάγο. Λίγες ημέρες μετά πρωτοκοληθήκαμε στη Βουλή των Ελλήνων.
Έκτοτε, οργανωθήκαμε στη βάση, έχοντας ήδη 58 τοπικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, νοικιάσαμε, εξοπλίσαμε και λειτουργήσαμε τα κεντρικά μας γραφεία και δημιουργήσαμε το Πράσινο Ίδρυμα (Green Foundation) που είναι ο φορέας πολιτικής τεκμηρίωσης των «Πράσινων» θέσεων. Εδώ και καιρό στον αέρα είναι το site του κόμματος και τα social media. Σας παρουσιάσουμε την Ιδρυτική μας Διακήρυξη, στο δρόμο προς το Ιδρυτικό μας Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου, έτσι ώστε να ενημερώσουμε για τις προθέσεις μας όσον αφορά τις επικείμενες, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές, για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που αφορούν όλους, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική εποχή όπου οι ιδεολογικοπολιτικές αναφορές του παρελθόντος έχουν χρεοκοπήσει και κατά την άποψή μας δημιουργείται ένα νέο ιδεολογικοπολιτικό δίπολο. Από τη μία πλευρά είναι ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός, όπου στοχεύει στην υπερσυγκέντρωση χρήματος και εξουσίας σε λίγους και από την άλλη το Παγκόσμιο Πράσινο Κίνημα, που δίνει μάχη για την προστασία των φυσικών πόρων της γης και των εμπράγματων αξιών της και την αναδιανομή του πλούτου με αποκεντρωμένες διαδικασίες, στους οικονομικά ασθενέστερους. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία συστρατευόμαστε και εμείς. Και έχουμε να παρουσιάσουμε το εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο εφαρμοσμένης πολιτικής, για να βοηθήσουμε να βγούμε από την κρίση, χωρίς να υποθηκευτεί το μέλλον των επόμενων γενεών.
Και επειδή, στο μυαλό πολλών συμπολιτών μας η οικολογία και το πράσινο έχουν συνυφαστεί μόνο με κάποιες δενδροφυτεύσεις, εμείς αναφερόμαστε στην Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία, όπου προκύπτουν χιλιάδες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας, στην Κοινωνική Οικονομία, όπου θέλει κομβικές βελτιώσεις στην Ελλάδα, για να λειτουργήσει, έτσι όπως οραματικά έχει σχεδιαστεί και φυσικά στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας.
Είναι σαφές ότι είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπέρ της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων και κατά των μεταλλαγμένων, υπέρ της διαλογής στην πηγή και κατά της καύσης των απορριμμάτων και των φαραωνικών , πανάκριβων ΣΔΙΤ. Πολύ ψηλά στην ατζέντα μας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η χάρτα των δικαιωμάτων των ζώων. Επίσης θέλω να τονίσω ότι είμαστε υποστηριχτές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένο ότι οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνουν με την απλή αναλογική ποιες είναι οι προθέσεις σας;
Απάντηση : Θα έχουμε δικά μας σχήματα και στις 13 εκλογικές Περιφέρειες της χώρας, και σε όσους περισσότερους δήμους μπορέσουμε. Αν γίνονταν οι δημοτικές εκλογές την άλλη Κυριακή θα μπορούσαμε να έχουμε αυτόνομη παρουσία σε παραπάνω από 40 Δήμους σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας. Μετά το ιδρυτικό συνέδριο μας, θα τεθούμε σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα και τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε τα πρώτα μας σχήματα. Είναι προφανές ότι σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να συμπράξουμε με άλλες παρατάξεις, πάντα στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνετε στις Εθνικές Εκλογές και στις Ευρωεκλογές;
Απάντηση: Ξεκάθαρα σας λέω ότι θα υπάρχει αυτόνομη κάθοδος και στις Ευρωεκλογές και στις Εθνικές Εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν από λίγο για τη διαχείριση απορριμμάτων και για τα ΣΔΙΤ, τα οποία βλέπουμε όμως να δρομολογούνται με ποιο εμβληματικό αυτό της Πελοποννήσου. Τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση;
Απάντηση: Επαναλαμβάνω ότι εμείς είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, της δημιουργίας αυτοχρηματοδοτούμενων «πράσινων» θέσεων εργασίας. Ειδικά το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου δεν εξυπηρετεί αυτές τις πολιτικές, είναι πολύ ακριβό για τους πολίτες και δεν συμφωνούμε καθόλου. Εδώ πρέπει να πούμε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης άλλαξε εν μία νυχτί και το παράδοξο είναι ότι στην Πελοπόννησο δεν ακολουθούνται οι αρχές του Εθνικού Περιφερειακού Σχεδιασμού που αυτή η κυβέρνηση ψήφισε. Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι το εν λόγω ΣΔΙΤ καταδίκασε με επερώτηση 10 βουλευτών στη Βουλή ακόμα και η Ν.Δ. Κοιτάξτε, εμείς δεν κάνουμε κωλοτούμπες. Είμαστε υπέρ του μοντέλου την Λακωνικής Βιοενεργειακής, που έχει βραβευτεί και από το εξωτερικό και φυσικά ανάλογων προσπαθειών σε όλη τη χώρα. Και επειδή στην Πελοπόννησο, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν από την επόμενη Περιφερειακή Αρχή, μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, με εμάς παρόντες στην περιοχή, σας λέμε ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας να μην γίνει αυτό το λάθος έργο που θα πληρώσουν πανάκριβα οι πολίτες. Εάν δρομολογηθούν οι πολιτικές που λέμε εμείς θα προκύψουν 1100 αυτοχρηματοδοτούμενες «πράσινες» θέσεις εργασίας στην Πελοπόννησο. Αντίστοιχα στην Αττική θα προκύψουν περίπου 4.000 αυτοχρηματοδοτούμενες «πράσινες» θέσεις εργασίας. Πείτε μου εσείς ποιος άλλος μπορεί να διασφαλίσει κάτι ανάλογο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι είσαστε κατά των εξορύξεων των υδρογονανθράκων. Τα χρήματα που θα πάρουμε από αυτή τη διαδικασία δεν θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία που έχει ανάγκη; Έχουμε την πολυτέλεια να λέμε ιδεοληπτικά όχι, την ώρα που από τις εξορύξεις θα έρθουν στην Ελλάδα χρήματα;
Απάντηση: Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει τίποτα ιδεοληπτικό, έτσι όπως το λέτε. Υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για να δούμε και ως χώρα τι χάνουμε ως προς την ελληνική οικονομία; Εμείς είμαστε υπέρ του τουρισμού που είναι η μόνη βαριά βιομηχανία της χώρας και όπως όλοι καταλαβαίνουμε αν υπάρξουν εξορύξεις, ο τουρισμός θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Αυτές οι θέσεις εργασίας πως θα αναπληρωθούν; Επίσης τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα είναι πολύ λίγα και σαφέστατα πολύ λιγότερα από τα χρήματα που σήμερα έρχονται από τον τουρισμό. Ο υδροφόρος ορίζοντας θα μολυνθεί και οι περίφημες πηγές της Ηπείρου για παράδειγμα θα μολυνθούν. Έχει μετρήσει κάποιος αυτό το αναλογιστικό κόστος; Εξορύξεις σε σεισμογενή περιοχή διεθνώς αποφεύγονται. Στην Ελλάδα γιατί να γίνουν; Αυτά και άλλα πολλά που μπορώ να σας πω, είναι καθαρά με οικονομοτεχνικά κριτήρια και όχι με κάποια ιδεοληψία. Δεν συμφέρει και οικονομικά την Ελλάδα να γίνουν εξορύξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πρέπει να γίνει κάτι και με τις ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν ακόμα σε όλη την Ελλάδα;
Απάντηση: Φυσικά πρέπει να γίνει, μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας λόγω αυτής της κατάστασης πληρώνει και μεγάλα, κλιμακούμενα πρόστιμα , τα οποία σε τελική ανάλυση τα πληρώνουν οι πολίτες. Δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος απέτυχε και σε αυτόν τον τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ξανά με τους Οικολόγους Πράσινους και με τον υπουργό τον κ. Τσιρώνη;
Απάντηση: Οι συνεργασίες γίνονται σε προγραμματική βάση. Όταν κάποιος δεν έχει κυβερνήσει μπορεί να συγκλίνεις προγραμματικά γιατί ότι και να σου πει καλόπιστα τον πιστεύεις. Όταν όμως, έχει ψηφίσει και εφαρμόσει πολιτικές κόντρα στην οικολογία και την «πράσινη» οπτική τι να πιστέψεις; Τη διαχείριση των απορριμμάτων όπου πουλήθηκε ο αγώνας της Πελοποννήσου; Τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που δρομολογούνται και από αυτή την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν; Τον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων όπου πρόσφατα ανανεώθηκε η άδεια σε επικίνδυνο ζιζανιοκτόνο, που το παγκόσμιο πράσινο κίνημα αντιδρούσε; Τα βιολογικά προϊόντα, όπου με τις αποφάσεις του Υπουργείου, αντέδρασαν σφόδρα οι ενώσεις βιολογικών παραγωγών; Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς όπου έφερε απέναντι τις φιλοζωικές οργανώσεις; Την πολιτική επιλογή να επενδύσουν ενεργειακά στον λιγνίτη, όταν το παγκόσμιο πράσινο κίνημα μιλά για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Που να συγκλίνεις προγραμματικά; Και σε ποια ειλικρινή βάση; Πλέον αυτά που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν. Αντίθετα υπάρχουν συλλογικότητες και αυτοδιοικητικοί από όλη την Ελλάδα, που είμαστε σε συζητήσεις να ενταχθούν σε εμάς και να δημιουργήσουμε μία πλατιά κοινωνική συμμαχία στο Πράσινο Κίνημα. Σύντομα και πάντως πριν το ιδρυτικό συνέδριο μας, θα υπάρχουν και οι πρώτες ανακοινώσεις.
Όλη η Ιδρυτική Διακήρυξη είναι στο site μας : www.prasinokinima.gr
Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά είναι οι Θανάσης Ακρίβος, μέλος της διοικούσας επιτροπής, Κώστας Καλογράνης πρόεδρος, Μαρία Μπαζούκη μέλος της διοικούσας επιτροπής και Νίκος Παπαδάκης μέλος της διοικούσας επιτροπής πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένο ότι οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνουν με την απλή αναλογική ποιες είναι οι προθέσεις σας;
Απάντηση : Θα έχουμε δικά μας σχήματα και στις 13 εκλογικές Περιφέρειες της χώρας, και σε όσους περισσότερους δήμους μπορέσουμε. Αν γίνονταν οι δημοτικές εκλογές την άλλη Κυριακή θα μπορούσαμε να έχουμε αυτόνομη παρουσία σε παραπάνω από 40 Δήμους σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας. Μετά το ιδρυτικό συνέδριο μας, θα τεθούμε σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα και τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε τα πρώτα μας σχήματα. Είναι προφανές ότι σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να συμπράξουμε με άλλες παρατάξεις, πάντα στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνετε στις Εθνικές Εκλογές και στις Ευρωεκλογές;
Απάντηση: Ξεκάθαρα σας λέω ότι θα υπάρχει αυτόνομη κάθοδος και στις Ευρωεκλογές και στις Εθνικές Εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν από λίγο για τη διαχείριση απορριμμάτων και για τα ΣΔΙΤ, τα οποία βλέπουμε όμως να δρομολογούνται με ποιο εμβληματικό αυτό της Πελοποννήσου. Τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση;
Απάντηση: Επαναλαμβάνω ότι εμείς είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, της δημιουργίας αυτοχρηματοδοτούμενων «πράσινων» θέσεων εργασίας. Ειδικά το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου δεν εξυπηρετεί αυτές τις πολιτικές, είναι πολύ ακριβό για τους πολίτες και δεν συμφωνούμε καθόλου. Εδώ πρέπει να πούμε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης άλλαξε εν μία νυχτί και το παράδοξο είναι ότι στην Πελοπόννησο δεν ακολουθούνται οι αρχές του Εθνικού Περιφερειακού Σχεδιασμού που αυτή η κυβέρνηση ψήφισε. Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι το εν λόγω ΣΔΙΤ καταδίκασε με επερώτηση 10 βουλευτών στη Βουλή ακόμα και η Ν.Δ. Κοιτάξτε, εμείς δεν κάνουμε κωλοτούμπες. Είμαστε υπέρ του μοντέλου την Λακωνικής Βιοενεργειακής, που έχει βραβευτεί και από το εξωτερικό και φυσικά ανάλογων προσπαθειών σε όλη τη χώρα. Και επειδή στην Πελοπόννησο, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν από την επόμενη Περιφερειακή Αρχή, μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, με εμάς παρόντες στην περιοχή, σας λέμε ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας να μην γίνει αυτό το λάθος έργο που θα πληρώσουν πανάκριβα οι πολίτες. Εάν δρομολογηθούν οι πολιτικές που λέμε εμείς θα προκύψουν 1100 αυτοχρηματοδοτούμενες «πράσινες» θέσεις εργασίας στην Πελοπόννησο. Αντίστοιχα στην Αττική θα προκύψουν περίπου 4.000 αυτοχρηματοδοτούμενες «πράσινες» θέσεις εργασίας. Πείτε μου εσείς ποιος άλλος μπορεί να διασφαλίσει κάτι ανάλογο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι είσαστε κατά των εξορύξεων των υδρογονανθράκων. Τα χρήματα που θα πάρουμε από αυτή τη διαδικασία δεν θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία που έχει ανάγκη; Έχουμε την πολυτέλεια να λέμε ιδεοληπτικά όχι, την ώρα που από τις εξορύξεις θα έρθουν στην Ελλάδα χρήματα;
Απάντηση: Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει τίποτα ιδεοληπτικό, έτσι όπως το λέτε. Υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για να δούμε και ως χώρα τι χάνουμε ως προς την ελληνική οικονομία; Εμείς είμαστε υπέρ του τουρισμού που είναι η μόνη βαριά βιομηχανία της χώρας και όπως όλοι καταλαβαίνουμε αν υπάρξουν εξορύξεις, ο τουρισμός θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Αυτές οι θέσεις εργασίας πως θα αναπληρωθούν; Επίσης τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα είναι πολύ λίγα και σαφέστατα πολύ λιγότερα από τα χρήματα που σήμερα έρχονται από τον τουρισμό. Ο υδροφόρος ορίζοντας θα μολυνθεί και οι περίφημες πηγές της Ηπείρου για παράδειγμα θα μολυνθούν. Έχει μετρήσει κάποιος αυτό το αναλογιστικό κόστος; Εξορύξεις σε σεισμογενή περιοχή διεθνώς αποφεύγονται. Στην Ελλάδα γιατί να γίνουν; Αυτά και άλλα πολλά που μπορώ να σας πω, είναι καθαρά με οικονομοτεχνικά κριτήρια και όχι με κάποια ιδεοληψία. Δεν συμφέρει και οικονομικά την Ελλάδα να γίνουν εξορύξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πρέπει να γίνει κάτι και με τις ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν ακόμα σε όλη την Ελλάδα;
Απάντηση: Φυσικά πρέπει να γίνει, μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας λόγω αυτής της κατάστασης πληρώνει και μεγάλα, κλιμακούμενα πρόστιμα , τα οποία σε τελική ανάλυση τα πληρώνουν οι πολίτες. Δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος απέτυχε και σε αυτόν τον τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ξανά με τους Οικολόγους Πράσινους και με τον υπουργό τον κ. Τσιρώνη;
Απάντηση: Οι συνεργασίες γίνονται σε προγραμματική βάση. Όταν κάποιος δεν έχει κυβερνήσει μπορεί να συγκλίνεις προγραμματικά γιατί ότι και να σου πει καλόπιστα τον πιστεύεις. Όταν όμως, έχει ψηφίσει και εφαρμόσει πολιτικές κόντρα στην οικολογία και την «πράσινη» οπτική τι να πιστέψεις; Τη διαχείριση των απορριμμάτων όπου πουλήθηκε ο αγώνας της Πελοποννήσου; Τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που δρομολογούνται και από αυτή την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν; Τον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων όπου πρόσφατα ανανεώθηκε η άδεια σε επικίνδυνο ζιζανιοκτόνο, που το παγκόσμιο πράσινο κίνημα αντιδρούσε; Τα βιολογικά προϊόντα, όπου με τις αποφάσεις του Υπουργείου, αντέδρασαν σφόδρα οι ενώσεις βιολογικών παραγωγών; Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς όπου έφερε απέναντι τις φιλοζωικές οργανώσεις; Την πολιτική επιλογή να επενδύσουν ενεργειακά στον λιγνίτη, όταν το παγκόσμιο πράσινο κίνημα μιλά για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Που να συγκλίνεις προγραμματικά; Και σε ποια ειλικρινή βάση; Πλέον αυτά που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν. Αντίθετα υπάρχουν συλλογικότητες και αυτοδιοικητικοί από όλη την Ελλάδα, που είμαστε σε συζητήσεις να ενταχθούν σε εμάς και να δημιουργήσουμε μία πλατιά κοινωνική συμμαχία στο Πράσινο Κίνημα. Σύντομα και πάντως πριν το ιδρυτικό συνέδριο μας, θα υπάρχουν και οι πρώτες ανακοινώσεις.
Όλη η Ιδρυτική Διακήρυξη είναι στο site μας : www.prasinokinima.gr
Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά είναι οι Θανάσης Ακρίβος, μέλος της διοικούσας επιτροπής, Κώστας Καλογράνης πρόεδρος, Μαρία Μπαζούκη μέλος της διοικούσας επιτροπής και Νίκος Παπαδάκης μέλος της διοικούσας επιτροπής πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος .