ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Αργολίδα: Η μείωση της παραγωγής έφερε την αύξηση της τιμής στα πορτοκάλια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:25:00 π.μ. | |
Η μείωση της παραγωγής έφερε την αύξηση της τιμής στα πορτοκάλια
Μειωμένη είναι η εξαγωγή πορτοκαλιών, αφού οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή και αυτό είχε άμεσες συνέπειες.Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί ζημιώθηκαν, αφού οι τιμές έμειναν σε πολύ καλά επίπεδα σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών της περασμένης χρονιάς. 

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Αργολίδα, αφού ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Γιώργος Ντόκος, μας δήλωσε: «Η διαμόρφωση των τιμών και αυτήν τη χρονιά ήταν ικανοποιητική, αφού έφτασαν μέχρι και τα 30 λεπτά και αυτό έγινε πολύ γρήγορα. Την περασμένη χρονιά, οι τιμές άργησαν να ανέβουν και, όταν έγινε αυτό, φτάναμε στο τέλος της περιόδου».

Μείωση

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ο Γιώργος Ντόκος επεσήμανε ότι «η μείωση που καταγράφηκε στην παραγωγή κατά 40% περίπου δεν άφησε και πολλά περιθώρια για να μετρήσουμε τα προβλήματα με το ρωσικό εμπάργκο και έτσι όλες οι ποσότητες έφυγαν κανονικά και σε λογικές τιμές». Είναι γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το 2017 ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, η μείωση των εξαγωγών πανελλαδικά έφτασε σε τόνους το 41%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε κατά 35%.

Ενώ το 2016 η εξαγωγή έφτασε τους 461.939 τόνους και ο τζίρος τα 174.193.156 ευρώ, το 2017 η εξαγωγή έπεσε στους 268.903 τόνους και ο τζίρος μειώθηκε στα 112.330.317 ευρώ.

Από την εταιρεία ΣΟΥΡΣΟΣ ΑΕ η Δήμητρα Γκιγκίλου μας ενημέρωσε ότι «η παραγωγή φέτος ήταν πραγματικά μειωμένη και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, αφού το 2016 μπορεί να αγοράζαμε πορτοκάλι με 14-16 λεπτά τον Ιανουάριο και φέτος αγοράσαμε με τουλάχιστον 22 λεπτά».

Χαρακτηριστικό στοιχείο της μείωσης της παραγωγής είναι ότι στην εταιρεία ΣΟΥΡΣΟΣ ΑΕ, αυτήν τη στιγμή, έχουν φύγει για εξαγωγή 25.000 τόνοι, ενώ την ίδια εποχή είχαν καταγράψει 37.000 τόνους. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των εξαγωγών, η κα Γκιγκίλου επεσήμανε ότι η εταιρεία, αυτήν τη στιγμή, έχει φτάσει να εξάγει μέχρι και στον Καναδά, με την Ισπανία να παραμένει ο κύριος ανταγωνιστής του ελληνικού πορτοκαλιού.

Τριστέτσα


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αργολίδα ένας από τους λόγους που οδηγεί στη βαθμιαία συρρίκνωση της παραγωγής είναι και η εξάπλωση της τριστέτσας για την οποία ακόμα δεν μπορεί να βρεθεί τρόπος που θα σταματήσει την εξάπλωσή της. Για τη μείωση της παραγωγικής δυνατότητας της Αργολίδας, μίλησε και ο Μιχάλης Χριστοδούλου από τη βιομηχανία Χριστοδούλου Αφοί Ν. ΑΕ, αφού, όπως εξήγησε, «λίγα κτήματα αλλάζουν για να μπουν νέες καλλιέργειες, η τριστέτσα αρχίζει και χτυπάει την πόρτα της Αργολίδας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα, ενώ βλέπουμε και μια εγκατάλειψη από τον παραγωγό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις των υπόλοιπων εμπλεκόμενων μερών, με αποτέλεσμα το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών να τίθεται πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά.
Λακωνία

Προβληματική ήταν η παραγωγή πορτοκαλιού και στη Λακωνία. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης «Λακωνία» είδε την παραγωγή να φθάνει στα χαμηλότερα επίπεδα με επιπτώσεις τόσο στον τομέα της εμπορίας των εσπεριδοειδών όσο και στον τομέα της χυμοποίησης.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Δημάκος, δήλωσε ότι «είχαμε προβλήματα ποιοτικά και ποσοτικά. Αρκετοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει την παραγωγή και δεν την προσέχουν όσο θα έπρεπε, αφήνοντας τα δέντρα απεριποίητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ποιοτικά προβλήματα. Η μείωση της παραγωγής έφθασε το 40%, αλλά σε σχέση με τις παλαιότερες εποχές είναι πεσμένη ακόμα περισσότερο, αφού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά Δημήτρης Δημάκος, «παλαιότερα υπήρχαν χρονιές που μόνο για χυμοποίηση πήγαιναν 60.000 τόνοι πορτοκάλια και φέτος έχουμε 7.000 τόνους». Στη Λακωνία, πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην παραγωγή του πορτοκαλιού Βαλέντσια, για το οποίο υπάρχει πρόβλεψη ότι θα έχει μεγάλη ποσότητα παραγωγής.

Μειωμένη είναι η εξαγωγή πορτοκαλιών, αφού οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή και αυτό είχε άμεσες συνέπειες.

Ο συνεταιρισμός ήδη κάνει εξαγωγές σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο Δημήτρης Δημάκος μας δήλωσε ότι ένα μικρό μέρος, 700 τόνοι περίπου, έφυγαν με την κοινωνική απόσυρση με 15 έως 17 λεπτά αναλόγως της ποιότητας. Στην εξαγωγή, οι παραγωγοί έπαιρναν 12 λεπτά καθαρά, ενώ στη χυμοποίηση δέκα λεπτά μεικτά».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας φαίνεται να ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Πέτρο Μπλέτα, να δηλώνει ότι «ήταν μία καλή χρονιά, αφού είχαμε αύξηση της παραγωγής, ενώ οι τιμές διαμορφώθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο. Ο παραγωγός πήρε 20-30 λεπτά ανάλογα με την ποιότητα». Εκείνο που επεσήμανε ο κος Μπλέτας είναι ότι στη Σκάλα Λακωνίας υπάρχει μια διαρκής αύξηση της καλλιέργειας πορτοκαλιού, αφού οι παραγωγοί δεν περιμένουν το κράτος για να κινηθούν, αλλά κοιτάνε να επενδύσουν σε καλλιέργειες που πάνε καλά».

Γιώργος Αργυρίου
Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ