ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Εξαιρετική πρωτοβουλία: Εθελοντές του Συλλόγου Βιβαρίου "ξέθαψαν" από τα αγριόχορτα το Ενετικό Κάστρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:23:00 μ.μ. |
Εξαιρετική πρωτοβουλία: Εθελοντές "ξέθαψαν" από τα αγριόχορτα το Ενετικό Κάστρο στο Βιβάρι
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βιβαρίου μετά από αίτηση και αδειοδότηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας προχώρησε στον καθαρισμό των Ενετικών οχυρώσεων στο Βιβάρι.
Μέλη του συλλόγου και εθελοντές με την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας το Σάββατο 28-4-2018 πήγαν με βάρκα στο Ενετικό κάστρο, καθάρισαν όλη την βλάστηση και κλάδεψαν τις αγριελιές που υπάρχουν στο σημείο.
Με τον καθαρισμό αποδόθηκε στους επισκέπτες ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής μας που ποια είναι απόλυτα αναγνωρίσιμο.
Τι επόμενες ημέρες ο σύλλογος θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την καλύτερη πρόσβαση στο Ενετικό κάστρο.
Επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργο Μπουζαλάς θέλει να ευχαριστήσει την προϊσταμένη της αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αργολίδας Άλκηστη Παπαδημητρίου για την άψογη συνεργασία και την θετική ανταπόκριση στο αίτημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βιβαρίου.
Ιστορία του κάστρου

Το φρούριο κτίστηκε από τους Ενετούς στις αρχές του 18ου αιώνα, πριν το 1714.

Κατά τη Β’ περίοδο της Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο (1688-1715) οι Ενετοί υλοποίησαν μεταξύ άλλων και ένα πρόγραμμα κατασκευής νέων φρουρίων (με κορυφαίο παράδειγμα το Παλαμήδι ).
Σε έγγραφο του 1701 του Γενικού Προβλεπτή (Provveditore Generaleδηλαδή του κυβερνήτη) του Μοριά Francesco Grimani επισημαίνεται η η καταλληλότητα του κόλπου του Δρεπάνου (Porto Trapano) για τον ελλιμενισμό του στόλου και η ανάγκη οχύρωσης της εισόδου του. Ένα έγγραφο του 1704 αναφέρεται στο Δρέπανο σαν να χρησιμοποιείται ήδη από τον στόλο ενώ το 1714, σε μια αναφορά ενός άλλου Προβλεπτή, του Agostino Sagredo, αναφέρεται η κατασκευή ενός φρουρίου κατάλληλου για τον εξοπλισμό με 28 κανόνια για την προστασία επισκευαζομένων πλοίων στα αβαθή του μυχού του κόλπου.
O αρχικός σχεδιασμός ήταν να οχυρωθούν οι δύο βραχίονες που σχημάτιζαν τον κόλπο και η νησίδα «Πλατεία» στην είσοδό του. Τελικά υλοποιήθηκε η οχύρωση μόνο της μίας πλευράς, της δυτικής, τα κατάλοιπα της οποιας παρατηρούμε σήμερα.Ο Τούρκοι που ανακατέλαβαν την Πελοπόννησο το 1715, μάλλον δεν επάνδρωσαν το φρούριο, μπορεί όμως να το χρησιμοποίησαν περιστασιακά.
Το φρούριο βρίσκεται στην πλαγιά ενός βραχώδους υψώματος πάνω από τη θάλασσα, στο δυτικό βραχίονα του κόλπου του Δρεπάνου με έξι κανονιοθυρίδες με ανατολικό προσανατολισμό προς την είσοδο του κόλπου και τέσσερις κανονιοθυρίδες προς νότο, προς την ανοιχτή θάλασσα.
Οι επιθαλάσσιες οχυρώσεις με τις κανονιοθυρίδες καλύπτουν την ανατολική και τη νότια πλευρά ενώ το άνω τμήμα του φρουρίου σχηματίζει ένα πλάτωμα που προστατεύεται από τη στεριά με ένα οχυρωματικό περίβολο σε σχήμα Ζ.Κοντά στην κορυφή υπάρχει ένα μικρό τετράγωνο κτίριο με πυραμιδοειδή στέγη που θυμίζει μεγάλη βαρδιόλα και που ίσως να ήταν παρατηρητήριο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ