ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Η Αργολίδα σε ετοιμότητα για την τριστέτσα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:02:00 π.μ. | |
Η Αργολίδα σε ετοιμότητα για την τριστέτσα
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η ΔΑΟΚ Αργολίδας, από τη στιγμή που άρχισε η ανθοφορία και ο κίνδυνος εξάπλωσης της τριστέτσας είναι σημαντικός. Ζητούμενο είναι η ασθένεια να μην επεκταθεί περισσότερο, αφού ήδη έχει κάνει μεγάλης έκτασης ζημιά στον αργολικό κάμπο. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, μεγάλο χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ανακαλύφθηκαν και απομονώθηκαν νέες περιοχές μόλυνσης.

Παράλληλα, αυτή την εποχή αναζητείται λύση, ώστε οι ψεκασμοί να μην επηρεάζουν τα μελίσσια που πιθανόν να βρίσκονται κοντά στις μολυσμένες περιοχές.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη»

Όπως επεσήμανε η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Αργολίδας, Αγγελική Θεοδώρου, αναφερόμενη στις επικίνδυνες περιοχές, «στο Αργολικό, στην Αγία Τριάδα, στο Ανυφί, στο Παναρήτι, στο Μάνεσι, στα Δενδρά, στην Πουλακίδα, στον Χώνικα, στην Πυργέλα, στο Κουτσοπόδι, στο Μοναστηράκι και στα Λευκάκια, οι καλλιεργητές πρέπει έγκαιρα να εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα κτήματά τους και να αρχίζουν να ψεκάζουν άμεσα, με την πρώτη εμφάνιση πληθυσμών αφίδων (μελίγκρες), από τα πρώτα δέντρα, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού και να μην περιμένουν να ψεκάσουν ολόκληρα τα κτήματά τους. Έτσι, εφαρμόζεται μικρότερη ποσότητα εντομοκτόνου και είναι μικρότερη η επιβάρυνση του χρήστη, του περιβάλλοντος, αλλά και των ωφελίμων οργανισμών που υπάρχουν στο αγρόκτημα. Το πιο σημαντικό μέτρο της σύγχρονης φυτροπροστασίας, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης εφαρμογής της, είναι οι προληπτικές ενέργειες που πρέπει να παίρνει κάθε καλλιεργητής, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η πρόληψη και η εξάλειψη των επιβλαβών οργανισμών».

Μέτρα και προϋποθέσεις ψεκασμών


Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές, και προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών και σε άλλες περιοχές, οι παραγωγοί μπορούν να ψεκάζουν με τα κατάλληλα σκευάσματα και κατά την ανθοφορία, με τις παρακάτω όμως προϋποθέσεις:

α. Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν πρέπει να είναι επικίνδυνα ή πολύ τοξικά για τις μέλισσες. Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός αν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.

β. Να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.

γ. Οι ψεκασμοί πρέπει να διενεργούνται αργά το απόγευμα, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

δ. Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές συνθήκες.

ε. Τα χρησιμοποιούμενα ακροφύσια του ψεκαστικού μηχανήματος (μπεκ) πρέπει είτε να είναι ειδικού τύπου που μειώνουν το ψεκαστικό νέφος, είτε να είναι επαρκώς συντηρημένα και ρυθμισμένα για τη μείωση μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

Πρόστιμα

Η ΔΑΟΚ Αργολίδας ήδη έχει εκδώσει οδηγία βάση της οποίας, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας των μελισσοκόμων με τους παραγωγούς, η τοποθέτηση των μελισσοσμηνών σε αγροκτήματα θα πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του κτήματος.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα, αφού για τους παραβάτες προβλέπεται επιβολή σημαντικών προστίμων, ενώ σε όποιον αρνείται ή παρακωλύει τη διενέργεια ελέγχων από εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα ή αρνείται την παροχή πληροφοριών ή παρέχει ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες, επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ και φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Επίσης, οι παραγωγοί θα πρέπει να διατηρούν στο αρχείο τους το έντυπο της ηλεκτρονικής καταγραφής για τα γεωργικά φάρμακα που προμηθεύονται και να το επιδεικνύουν σε περίπτωση καταγγελίας. Όπως είναι γνωστό, από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους ισχύει η υποχρέωση της έκδοσης συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων από επιστήμονες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τέλος, οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών που πρόκειται να ψεκάσουν θα πρέπει να ενημερώνουν τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους μόνιμους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος.

Γιώργος Αργυρίου
Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ