V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Γιώργος Κουρής

Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Γιώργος Κουρής
Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο γνωστός εκδότης Γιώργος Κουρής ο οποίος πέθανε σε ηλικία 81 ετών.


Ο Γιωργος Κουρης γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστολι της Κεφαλονιάς και ξεκίνησε να δημοσιογραφεί στην τοπική εφημερίδα φωνή της Κεφαλονιάς που ο ίδιος εξέδωσε μαζί με τον αδελφό του, Μάκη.

Ακολούθησε η δημιουργία του Kouris Media Group και οι εκδόσεις των καθημερινών εφημερίδων "νέα εφημερίδα", "αυριανή", "ο φίλαθλος", "Star", "δημοκρατικός λόγος", "η νίκη" και "Kontra news", ενώ ίδρυσε και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς "Ραδιο Αθήνα", "Ράδιο Θεσσαλονίκη" και "Sprint fm".

Επίσης, είχε ιδρύσει τον τηλεοπτικό σταθμό "Κανάλι 29" και μετά τη μετατροπή του στο σημερινό "Star Channel" το 1993, συνέχισε με την ίδρυση του "Καναλιού 5" που μετεξελίχθηκε σε Alter Channel, του Extra Channel αμεσως μετά, ενώ το 2012 δημιούργησε το Kontra Channel και την ιστοσελίδα Kontranews.gr.

Η οικογένεια του θα τον αποχαιρετήσει στο αγαπημένο του νησί την Κεφαλονιά σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Η ιστορία της ζωής του

Το 1958, σε ηλικία 21 ετών, ο Γιώργος Κουρής ξεκίνησε την έκδοση της τοπικής εφημερίδας «Η Φωνή της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης», η οποία σταδιακά κατάφερε να αποκτήσει πανελλήνια φήμη λόγω των σκληρών επιθέσεών της στον τότε κεντροδεξιό πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στην περίοδο της Αποστασίας ο Κουρής στήριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου,τον οποίο κατηγορούσε ως απόντα και αμέτοχο κατά τον Ανένδοτο Αγώνα, ενώ κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών κατηγορήθηκε ότι υποστήριζε τους δικτάτορες, με αντάλλαγμα την έγκριση και εκταμίευση δανείου 22 εκατομμυρίων δραχμών από την τότε χουντική διοίκηση της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως). Ωστόσο, εκείνη την εποχή όλες οι εφημερίδες βρίσκονταν υπό καθεστώς λογοκρισίας από την δικτατορία, και κατά καιρούς υποχρεώνονταν να δημοσιεύουν επαινετικά άρθρα για την πολιτική του Παπαδόπουλου.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974, ο Γιώργος Κουρής συνεργάστηκε επιχειρηματικά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην δημιουργία της εταιρείας «Press Hellas», η οποία και κατασκεύασε ιδιόκτητο εργοστάσιο-τυπογραφείο με στόχο την επανακυκλοφορία της κεντρώας εφημερίδας «Ελευθερία», την οποία είχε κλείσει η χούντα.Τελικά το 1978 οι δύο συνέταιροι ήλθαν σε σύγκρουση: η πλευρά Μητσοτάκη κατηγόρησε τον Κουρή ότι «άρπαξε» την ιδιοκτησία κοινών περιουσιακών στοιχείων, πούλησε εξοπλισμό και αρνήθηκε να αποζημιώσει. Αντίθετα, η πλευρά Κουρή κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι προσπάθησε εκβιαστικά να υποχρεώσει τον Γιώργο Κουρή να παραχωρήσει το 51% των μετοχών στον Μητσοτάκη (μέχρι τότε είχαν ο καθένας από 50%).
Η περίοδος του ΠΑΣΟΚ σημαδεύτηκε από την «Αυριανή», την εφημερίδα που πουλούσε χιλιάδες φύλλα κάθε μέρα και που στήριξε αρχικά τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, το 1993, συνέπεσαν με το άνοιγμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Γιώργου Κουρή στην τηλεοπτική αγορά, στην οποία απαιτούνταν πολλά χρήματα. Ο Γιώργος Κουρής πούλησε το Κανάλι 29 και με τα χρήματα που πήρε δημιούργησε, το 1994, έναν νέο τηλεoπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, το Κανάλι 5, που αργότερα μετονομάστηκε σε Alter Channel.

Οι ανάγκες δανειοδότησης για την τηλεοπτική επέκταση του Γιώργου Κουρή προκάλεσαν τις πρώτες σοβαρές τριβές στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ. Ο Κουρής επιτέθηκε με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιο Μίρκο, ο οποίος αρνήθηκε να εγκρίνει νέα δάνεια για τον Κουρή, ενώ εξέταζε και την νομιμότητα των ήδη συναφθέντων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπέκυψε στις πιέσεις, και τότε ο Κουρής απάντησε δημοσιεύοντας γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη «σε συνέχειες». Έτσι κόπηκαν οι γέφυρες με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Εποχή των Μνημονίων


Η μεγάλη οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα το 2009-10 προκάλεσε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Το 2011 ο Κουρής αναγκάστηκε να κλείσει τον Φίλαθλο, και το 2012 το Alter και την «Αυριανή».

Ωστόσο, κατάφερε να ανακάμψει και να παραμείνει ισχυρός στον χώρο τον ΜΜΕ, ιδρύοντας νέα καθημερινή εφημερίδα, την «Kontra News», και νέο τηλεοπτικό σταθμό, το Kontra Channel (με ξεκάθαρα «αντιμνημονιακή» πολιτική ταυτότητα), ενώ ο γιος του, Ανδρέας Κουρής είναι συνιδιοκτήτης, μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου της Real Media Group.
Ο Κουρής είχε περιπέτειες με την δικαιοσύνη, κυρίως για την υπόθεση του Alter. Τον Μάρτιο του 2013 ο εκδότης μαζί με το γιο του Ανδρέα προφυλακίστηκαν για το αδίκημα της μη καταβολής φόρου μισθωτών υπηρεσιών ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ του τηλεοπτικού σταθμού ALTER.
Οι δυο εκδότες, ως μέλος του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού ο πρώτος και ως αντιπρόεδρος ο δεύτερος, κατηγορήθηκαν μαζί με 5 ακόμα άτομα πως δεν κατέβαλλαν τον συγκεκριμένο φόρο για την περίοδο 1 Φεβρουαρίου 2011- 30 Σεπτεμβρίου 2011. Συγκεκριμένα κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε μη καταβολή ΦΜΥ, πως δηλαδή έπεισαν τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο και κατηγορούμενο Κώστα Γιαννίκο να μην καταβάλλει τον φόρο.
Επειτα από 45 ημέρες αποφυλακίστηκαν με εγγύηση.

Πηγή:tanea.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ