ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

«Πράσινο φως» για την πολεοδόμηση οικοδομικού συνεταιρισμού στην Ερμιονίδα 114 στρεμμάτων

«Πράσινο φως» για την πολεοδόμηση οικοδομικού συνεταιρισμού στην Ερμιονίδα 114 στρεμμάτων
Το «πράσινο φως» για πολεοδόμηση παίρνουν σταδιακά 30 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι βρίσκονται στο σύνολό τους εκτός Αττικής. Πρόκειται για όσους δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα και οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα. Αντίθετα στην Αττική, τα προβλήματα 220 οικοδομικών συνεταιρισμών δείχνουν αξεπέραστα.


Ειδικότερα, στον δρόμο για οικιστική αξιοποίηση - μετά από δεκαετίες περιπετειών - βρίσκονται τριάντα οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε Εύβοια, Κρήτη, Λάρισα, Πελοπόννησο, Χαλκιδική και Ρόδο. Από αυτούς τέσσερις έχουν λάβει την τελική έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος (με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη). Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς «Έμποροι Ιωαννίνων» (έκτασης 214 στρεμμάτων), των υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών «Η Ανώπολης» στις Γούβες Χερσονήσου (80 στρέμματα), του παραθεριστικού οικισμού «Κανελλάκης» στην Ερμιονίδα Αργολίδας (114 στρέμματα) και του παραθεριστικού συνεταιρισμού Ιατρών στο Μαρμάρι Ευβοίας (14 στρέμματα).

Τα στοιχεία παρουσίασε η κυρία Σταυρούλα Αγρίου, σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, σε εκδήλωση για τις «Οικιστικές Αναπτύξεις και Επενδύσεις σε εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών», που διοργάνωσε η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών".

Σύμφωνα με την ίδια, τα ΠΔ έχουν εγκριθεί για άλλους τρεις συνεταιρισμούς _ Σύλλογος Πολυτέκνων Χανίων με 410 στρέμματα, Εργοληπτική Αναπτυξιακή «Όλυμπος» στη Λάρισα με 214 στρέμματα και ΟΣ Θεσσαλορουμελιωτών στο Ηράκλειο με 65 στρέμματα. Εκκρεμεί όμως η δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.

Για επτά συνεταιρισμούς, το ΠΔ έχει υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος ή βρίσκεται σε κύκλο υπογραφών στα συναρμόδια υπουργεία. Πρόκειται για έναν οικοδομικό συνεταιρισμό στο Λασίθι, δύο στο Ηράκλειο και τέσσερις στη Λάρισα, συνολικής έκτασης περίπου 1.500 στρεμμάτων. Σε δύο από αυτούς (υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ Ηρακλείου και ΔΕΗ Ηρακλείου) συντάσσεται η πράξη παραχώρησης.

Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού όλες οι διαδικασίες για άλλους οκτώ συνεταιρισμούς σε Ηράκλειο, Λασίθι, Εύβοια, Ρόδο και Ρέθυμνο, συνολικής έκτασης περίπου 2.000 στρεμμάτων.

Πολεοδομικές μελέτες έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ή πρόκειται να προωθηθούν άμεσα προς έγκριση από το Συμβούλιο, για πέντε συνεταιρισμούς σε Χαλκιδική, Ηράκλειο, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη και Χανιά, ενώ για άλλους τέσσερις χορηγήθηκε βεβαίωση οικιστικής καταλληλότητας. Εξ αυτών ένας (Τριόπετρα Ρεθύμνης, 1.215 στρεμμάτων) βρίσκεται σε κύκλο υπογραφών.

Συνολικά στην αρμόδια διεύθυνση πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος εκκρεμούν 88 αιτήματα Οικοδομικών Συνεταιρισμών και ιδιωτικών πολεοδομήσεων.

Δυσκολίες στην Αττική για 220 συνεταιρισμούς
Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί στην Αττική, οι οποίοι δεν έχουν υλοποιήσει τον σκοπό τους έως σήμερα, υπολογίζονται σε περίπου 220. Οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με την κυρία Αγρίου είναι τέσσερις.

Καταρχάς, στο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής, δεν προβλέπεται η ανάπτυξη συνεταιριστικής δόμησης και αντίστοιχα στα εγκεκριμένα Γενικά Πολεδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), στα οποία εμπίπτουν εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών δεν καθορίζονται περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Επιπλέον, στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα μετά την έγκριση του νόμου 4280/2014 (εκτός από κάποια μεμονωμένα ερωτήματα) ενώ δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν ότι με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και την έκδοση του ΠΔ μπορεί να τροποποιούνται όροι και προβλέψεις του υπερκείμενου επιπέδου σχεδιασμού (ΓΠΣ κλπ.)

Τέλος πολλές από τις συγκεκριμένες εκτάσεις υπάγονται σε περιοχές με ίδιο νομικό καθεστώς (όπως δασικές εκτάσεις) ή δεσμεύονται από άλλες διατάξεις (π.χ. για τους ορεινούς όγκους κλπ). Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε η κυρία Αγρίου, εάν δεν ολοκληρωθεί συνολικά ο σχεδιασμός, δεν πρόκειται να λυθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

Πάντως, όπως είπε η σύμβουλος του υπουργού, αναμένεται σύντομα, με τροπολογία σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, να δοθεί παράταση στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους, διαφορετικά θα πρέπει να διαλυθούν. Είχαν πάρει ήδη έναν χρόνο παράταση, η οποία έληξε στις 4 Απριλίου.

Άλματα την τελευταία πενταετία
Όπως υποστήριξε, μιλώντας στην εκδήλωση η πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών κυρία Γεωργία Ρωμαίου, «ο Συλλογικός Φορέας έχει κάνει άλματα την τελευταία πενταετία ωστόσο κατά γενική ομολογία τα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών δεν είναι απλά, είναι σύνθετα. Έχουν να κάνουν με διαχείριση εκτάσεων, που σημαίνει ότι είναι ζητήματα που εντάσσονται στην πολεοδομική νομοθεσία και είναι εξ ορισμού δύσκολα».

Παραδέχτηκε όμως ότι στο διάστημα αυτό προχώρησε και η νομοθεσία. «Έχουν γίνει νομοθετικές ρυθμίσεις στην πολεοδομική νομοθεσία όπου εντάσσονται και οι Ο. Σ. και προχώρησαν πολλά σοβαρά θέματα (ανάρτηση δασικών χαρτών, κτηματολόγιο, ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού οριοθέτηση παραλιών, κλπ) και έχουν δρομολογηθεί και προχωράνε και άλλα που επηρεάζουν ευνοϊκά και την εξέλιξη των Οικοδομικών Συνεταιρισμών».

Η κ. Ρωμαίου επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει παρθένο έδαφος για την αξιοποίηση εκτός σχεδίου περιοχών, σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, οι οποίες καλύπτουν επιφάνεια, περίπου 150.000 στρεμμάτων. Πρόσφατα ο συλλογικός φορέας συναντήθηκε με τον κ. Σταθάκη, όπου έγινε εκτεταμένη συζήτηση γύρω από τα θέματα των Ο.Σ. Παράλληλα, συστήθηκε στο υπουργείο ειδική Επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση και επίλυση των προβλημάτων.

Πηγή: tovima.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ