Το Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου διοργανώνεται, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Στέλιου Περράκη, από το 2005, κάθε χρόνο (Μάιο) στο Ναύπλιο, στο «Βουλευτικό», όπου λειτούργησε η πρώτη Βουλη των Ελλήνων. Αποτελεί ένα μοναδικό θεσμό για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς προσομοιάζει στις διεθνείς écoles doctorales, γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη συμμετοχή νέων ερευνητών ετησίως.
Φιλοξενεί Υποψήφιους Διδάκτορες, Μεταπτυχιακούς φοιτητές, Μεταδιδακτορικούς ερευνητές , από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρουσιάζουν το έργο τους στο πεδίο του Διεθνούς κι Ευρωπαϊκού Δικαίου ενώπιον πολυμελούς Ακαδημαϊκής Επιτροπής αξιολόγησης. Η παρουσίαση των εργασιών (Διατριβών,Διπλωματικών) γίνεται στη γλώσσα εκπόνησής τους (ελληνικα/αγγλικά/γαλλικά). Το Σεμινάριο είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, διεξάγεται ειδική Διάσκεψη/εκδήλωση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και άλλων ειδικών (πολιτικών, διπλωματών εμπειρογνωμόνν, αξιοματούχων Διεθνών Οργανισμών) πάνω σε θέματα της επικαιρότητας του Διεθνούς Δικαίου και της Πολιτικής, εκδήλωση, επίσης ανοικτη στο κοινό.
Φέτος θα παρουσιαστεί το εκπονούμενο έργο 17 υποψηφίων Διδακτόρων, Μεταπτυχιακών και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια (Πάντειο, ΕΚΠΑ, EIUC Venice, Κύπρου,Montpellier), αρχικά στις 11/05 και θα συνεχιστεί στις 13/05 το πρωί. Θα ακολουθήσουν ateliers με την ευθύνη της Έδρας J. Monnet «Αλληλεγγύη ,Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην ΕΕ», πάνω σε θέματα επικαιρότητας Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής (προστασία ευάλωτων ατόμων/ομάδων, Συρία και η αρχή της ευθύνης προστασίας).
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου διοργανώνεται Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Safeguarding Democratic Institutions within a Europe in crisis: Challenges and Responses», που θα διεξαχθεί 11 και 12 Μαίου. Στη Διάσκεψη (έναρξη 11/05, 16.00 μ.μ.) θα λάβουν μέρος 40 διακεκριμένοι εισηγητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βενετίας για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου G. Buquicchio και ο Καθηγητής A.A. Cancado-Trindade, Δικαστής στο ΔΔ Χάγης, ως κεντρικοί ομιλητές.
Με το τέλος της Διάσκεψης θα γίνει ειδική τιμητική εκδήλωση για την απονομη των βραβείων «Α. Πολυζωϊδης – Γ. Τερτσέτης» για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο, καθώς και του Αριστείου Πολιτειακής Αξίας «Ιωάννης Καποδίστριας»
Στη Διάσκεψη συνεργάζονται: το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την υποστηρίζουν ο Δήμος Ναυπλιέων και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του 14ου Σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου Ναυπλίου