ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

58χρονος στη Μεσσήνη έβαζε φωτιά σε κάδους για να ξαναμπεί στη φυλακή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:21:00 μ.μ. | | |
58χρονος στη Μεσσήνη έβαζε φωτιά σε κάδους για να ξαναμπεί στη φυλακή
 Ξημερώνοντας Πρωτομαγιά καίγονται μέσα στην πόλη της Μεσσήνης 7 πλαστικοί κάδοι σκουπιδιών. Λίγες ώρες μετά οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος συλλαμβάνουν για εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς έναν 58χρονο άνδρα, ο οποίος όχι μόνο δεν αρνείται ότι αυτός το έκανε, αλλά εξηγεί και τον λόγο: Θέλει να επιστρέψει στη φυλακή.

Ο άνδρας αυτός, νεαρός ενήλικας ακόμη, διαπράττει κλοπές και πέφτει στα ναρκωτικά. Στη φυλακή μπαίνει για πρώτη φορά πριν περίπου 30 χρόνια και από τότε αυτή γίνεται όλη του η ζωή. Μετά την αποφυλάκισή του βρέθηκε στη Μεσσήνη μη έχοντας σπίτι ή οικογένεια, καθώς οι συγγενείς που του έχουν απομείνει μένουν στο εξωτερικό.

Η ιστορία του ανθρώπου αυτού θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε ενός ο οποίος έχει βγει μετά από πολλά χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές και δεν έχει πού να απευθυνθεί. Στο νομό πέραν της νεοσύστατης Επιτροπής Κοινωνικής Υποστήριξης Αποφυλακισμένων, που όμως δεν έχει καλά – καλά συγκροτηθεί, δεν υπάρχει κανένας άλλος αρμόδιος φορέας για περιπτώσεις σαν αυτή του 58χρονου. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και η Εκκλησία είναι τις περισσότερες φορές η μόνη διέξοδος.

ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ


Στη δική του περίπτωση ωστόσο ο Δήμος Μεσσήνης έκανε το ανθρωπίνως δυνατό για να τον βοηθήσει, μόλις έμαθε για την ιστορία του. Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης και η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου επιβεβαίωσαν στην “Ε” την προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου να καλύψει ο δήμος τις βασικές του ανάγκες, όπως στέγη και τροφή. Ομως υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο και αυτό είναι η άρνησή του να συνεργαστεί και να παλέψει ο ίδιος για τη ζωή και τα δικαιώματά του. Η κ. Παναγοπούλου μας είπε πως για πρώτη φορά η κοινωνική υπηρεσία και η κοινωνική λειτουργός τού δήμου Εύα Γιαννοπούλου έμαθαν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον Σεπτέμβριο του 2016. Ξεκίνησε τότε η πρώτη κοινωνική έρευνα που διεξήγαγαν οι υπηρεσίες τους, προκειμένου να βρουν κάπου να μείνει και να εξασφαλίσουν πως θα έχει φαγητό και ένα επίδομα. Βρήκαν ένα δωμάτιο μέσω της Εκκλησίας και τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, ενώ όταν χρειάστηκε τον μετέφεραν και στο νοσοκομείο. Ομως στο βρόντο έπεσαν οι ενέργειές τους για να συμπληρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Βέβαια, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο σε επίπεδο νομού. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αποφυλακισμένων υπάρχει πίσω ένα οικογενειακό περιβάλλον που με κάποιο τρόπο θα τους υποστηρίξει, σε επίπεδο Πολιτείας, κατά κανόνα, δεν υπάρχουν κέντρα επανένταξης. Η Επιτροπή Κοινωνικής Υποστήριξης Αποφυλακισμένων είναι ένας καινούργιος θεσμός του υπουργείου Δικαιοσύνης που ακόμα δεν έχει λειτουργήσει κανονικά. Στο νομό ξεκίνησε πριν περίπου ένα μήνα με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο δικηγόρος Καλαμάτας Δημήτρης Καούνης, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται ακόμα στο στάδιο συγκρότησης και οργάνωσής της, ενώ δεν έχει ακόμη ούτε Διοικητικό Συμβούλιο. Ο ίδιος πάντως έκανε τις πρώτες ενέργειες ερχόμενος σε επαφή με την κοινωνική λειτουργό των φυλακών Ναυπλίου, προκειμένου να γίνεται μια πρώτη ενημέρωση των κρατουμένων για την ύπαρξη της επιτροπής. Ενέργειες προετοιμάζονται και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, ώστε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς να βρεθούν οι τρόποι για την υποστήριξη των αποφυλακιζομένων στα πρώτα βήματά τους εκτός φυλακής, καθώς και στην διευκόλυνσή τους για την κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ