V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ο Μιχάλης Ιγνατίου για το Γιάννη Μανιάτη και τις ενεργειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Μιχάλης Ιγνατίου για το Γιάννη Μανιάτη και τις ενεργειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο
"...Για να είμαστε δίκαιοι και να απονείμουμε τα εύσημα, πρώτος οραματίστηκε αυτόν τον αγωγό ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης. Θυμάμαι όταν έκανε την παρουσίαση στην Ουάσιγκτον. Εντυπωσιάστηκα για το γεγονός ότι επιτέλους ένας Έλληνας υπουργός είχε το κουράγιο και το όραμα να σχεδιάσει ένα έργο, το οποίο πρωτίστως είχε στρατηγική σημασία. Τότε πολλοί τον χλεύασαν. Λίγοι τον θαυμάσαμε. Και τώρα έρχεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να εκφράσει την πρόθεσή του να υλοποιήσει εκείνο το σχέδιο..."


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο αγωγός East Med, εάν κατασκευαστεί από το Ισραήλ, θα αλλάξει το ενεργειακό παιγνίδι
Η δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την Κυριακή, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, ότι ήρθε η ώρα του κοινού αγωγού East Med, έστειλε το ισχυρό μήνυμα στην γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον.
Στη Λευκωσία και την Αθήνα άκουσαν με ευχάριστη «έκπληξη» την δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, καθώς ανέμεναν με αγωνία αυτή την απόφαση του Ισραήλ, το οποίο έλπιζε σε πτώση του Ταγίπ Ερντογάν για να σχεδιάσει με τη «νέα Τουρκία» τα ενεργειακά του σχέδια. Το γεγονός ότι η συζήτηση θα γίνει πριν από την πραγματοποίηση των τουρκικών εκλογών, αποδεικνύει αυτό που ακούγαμε εδώ και καιρό: ότι στρατηγικά και σε ότι αφορά τους δικούς του σχεδιασμούς, το Ισραήλ εγκατέλειψε την Τουρκία, στην οποία δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη όποιοι και να την κυβερνούν.

Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε στους υπουργούς του ότι στη σημερινή συνάντηση του, στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συζητήσει μαζί τους μια σειρά θεμάτων, πρωτίστως δε τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός κοινού αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, ο οποίος θα φτάνει στην Ιταλία.

Για να είμαστε δίκαιοι και να απονείμουμε τα εύσημα, πρώτος οραματίστηκε αυτόν τον αγωγό ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης. Θυμάμαι όταν έκανε την παρουσίαση στην Ουάσιγκτον. Εντυπωσιάστηκα για το γεγονός ότι επιτέλους ένας Έλληνας υπουργός είχε το κουράγιο και το όραμα να σχεδιάσει ένα έργο, το οποίο πρωτίστως είχε στρατηγική σημασία.
Τότε πολλοί τον χλεύασαν. Λίγοι τον θαυμάσαμε. Και τώρα έρχεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να εκφράσει την πρόθεσή του να υλοποιήσει εκείνο το σχέδιο. 

Η σημασία της δήλωσης του κ. Νετανιάχου είναι πολλαπλή και πρέπει επιτέλους στην Αθήνα κυρίως, και στη Λευκωσία η οποία έχει κάνει τα κουμάντα της, να υπάρξει σοβαρότητα. Η Ελλάδα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξέρχεται των Μνημονίων και πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το μέλλον της χώρας και να αφήσουμε πίσω μας το μαύρο παρελθόν. Η ενέργεια είναι πλέον η κινητήριος δύναμη της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η χώρα διαθέτει πολλές περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να φυλάνε μεγάλα μυστικά.

Έχουμε ακούσει τόσες και τόσες ιστορίες από πολύ σοβαρούς επιστήμονες. Σίγουρα, στο Αιγαίο Πέλαγος, επειδή υπάρχουν δύο ενεργά ηφαίστεια, είναι δύσκολο να βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Όμως οι πληροφορίες για το Καστελόριζο, τη νότια Κρήτη, το Ιόνιο Πέλαγος είναι εξαιρετικές και ευτυχώς αρκετοί τεχνοκράτες, όπως τα στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων, πιστεύουν πως γίνονται και θαύματα. Η συνεργασία με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Exxon Mobil δείχνει και τη σοβαρότητα της προσπάθειας.

Θυμάμαι σε μία συνάντηση με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, στην οικία του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον ενθουσιασμό τους για τη συνεργασία με τους αξιωματούχους των ΕΛΠΕ. Μας είπαν ότι επιτέλους βρήκαν κάποιους σοβαρούς ανθρώπους ως συνομιλητές.
Τα νέα είναι οπωσδήποτε καλά. Θα τα χαρακτηρίσω εντυπωσιακά αν ανέβει οριστικά στο τρένο του αγωγού East Med το Ισραήλ, όπως προανήγγειλε ο κ. Νετανιάχου. Δεν σας κρύβω, επειδή μελέτησα το θέμα, αλλά και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έμεινε πίσω στον ενεργειακό τομέα, πως αισιοδοξώ. Εάν κατασκευαστεί αυτός ο αγωγός, το πολιτικό και στρατηγικό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζει εντελώς. Η Τουρκία, με ευθύνη της μένει εκτός του ενεργειακού παιγνιδιού στη Μεσόγειο και περιορίζεται στη συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία αλληθωρίζει όμως, και προς συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Διότι, ακόμα και ο Βλ. Πούτιν, ο οποίος πέτυχε να δημιουργήσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ μέσω του Ταγίπ Ερντογάν, δεν του έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη.

Εν αναμονή, λοιπόν, της παρουσίασης της πρότασης του κ. Νετανιάχου στον κ. Τσίπρα και στον κ. Αναστασιάδη, σήμερα στη Λευκωσία. Τα χρήματα υπάρχουν για την κατασκευή του αγωγού και η Ευρώπη, και για πρώτη φορά, αρχίζει επιτέλους να αντιλαμβάνεται πως τα σύνορα της φτάνουν και στην Κύπρο.

Βέβαια, πρέπει πάντα να είμαστε σοβαροί, και να υλοποιούμε άμεσα τις συμφωνίες που υπογράφουμε. Επίσης απαιτείται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, που είναι δυσεύρετη στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία ποιος θα βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά το ότι η Ελλάδα, από τις 20 Αυγούστου, θα αναπνέει πιο ελεύθερα…

Πηγή: hellasjournal.com



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ