ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Η Μάχη της Κρήτης - «Ο τάφος των Γερµανών Αλεξιπτωτιστών» (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:17:00 μ.μ. |
Η Μάχη της Κρήτης - «Ο τάφος των Γερµανών Αλεξιπτωτιστών»
Η μάχη της Κρήτης χαρακτηρίστηκε ως η μάχη των μαχών. Η μάχη όπου άλλαξε την τροπή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta ονομάζεται η αντιστασιακή δράση ενάντια στη Γερμανική εισβολή 1941 που έλαβε χώρα στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού.

Η επιχείρηση διήρκεσε από τις 20 μέχρι τις 31 Μαίου του 1941 και είχε βαρύ τίμημα.
Η δυσκολία που συνάντησαν οι Γερμανοί Ναζί, οι απώλειες που είχαν, έχασαν τις επίλεκτες δυνάμεις τους , το 7ο Τμήμα Αλεξιπτωτιστών της αφρόκρεμας δηλαδή του Ναζιστικού στρατού, καθώς και η καθυστέρηση που είχαν από την ηρωική αντίσταση που βρήκαν από τους Κρήτες , είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν την είσοδο τους στη Ρωσία , να τους βρει ο βαρύς Ρωσικός χειμώνας και να χάσουν τον πόλεμο.

Η µάχη της Κρήτης ήταν µια πύρρεια νίκη των Γερµανών, γι' αυτό άλλωστε και δεν επαναλήφθηκε παρόµοια επιχείρηση κατά την διάρκεια του πολέµου.
Τα θύµατα των Γερµανών στη δεκαήµερη επιχείρηση ξεπερνούσαν τα θύµατα τους σε ολόκληρη την επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδος.

“Γιατί η Κρήτη αντέχει ακόμη , ενώ ολόκληρος η Γαλλία έπεσεν εντός οκτώ ημερών ;”
αναρωτήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ........
Ο ∆ιοικητής του ΧΙ Γερµανικού Σώµατος Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Στούντεντ αναγκάστηκε να οµολογήσει ότι η Κρήτη υπήρξε «ο τάφος των Γερµανών Αλεξιπτωτιστών».

Για το έπος του Κρητικού λαού.... έχουν γραφεί και έχουν ακουστεί πολλά.
Άλλωστε μια απλή περιήγηση στο νησί μαρτυρεί το μέγεθος της αντίστασης των Κρητικών.
Χωριά όπως η Κάνδανος, τα Ανώγεια και η Βιάννος καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ναζιστικά στρατεύματα, ενώ σε κάθε γωνιά του νησιού υπάρχουν μνημεία που μας παραπέμπουν στα γεγονότα εκείνης της εποχής…

"...Χίτλερ να μην το καυχηστείς πώς πάτησες στην Κρήτη
ξαρμάτωτη την ήβρηκες και τα παιδιά τση 'λειπαν
στα ξένα πολεμούσανε πάνω στην Αλβανία..."

Το ηθικό και η συμμετοχή του άμαχου πληθυσμού στην μάχη έχει σίγουρα αναφερθεί, όμως τι ήταν αυτό που έκανε τους Γερμανούς ν’ αποκαλέσουν την Κρήτη «Νησί των Αινιγμάτων», «Νησί του μυστηρίου», και τους κρητικούς «θηριώδεις».
Συνήθως σε εμπόλεμες καταστάσεις ο άμαχος πληθυσμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη στρατιωτική ηγεσία.
Στην Κρήτη όμως το ηθικό των αμάχων ήταν ακμαίο.

«Το αληθινό μπόι των ανθρώπων μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς, και εμείς, μόνο εμείς μπορούμε να κρατούμε τα χώματά μας!»

Η Κρήτη ήταν και θα είναι πάντα πόθος πολλών κατακτητών εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του νησιού.
Θα ήταν λάθος να νομίσουμε πως η Μάχη των Κρητών, με τη σκληρότητά της και την περιφρόνηση που διαδηλώνει προς την ανθρώπινη ζωή, είναι απλή έκρηξη πολεμοφιλίας.

Και θα ήταν λάθος μέγα, γιατί ο Κρητικός είναι, όσο κανένας άλλος, τρυφερός εραστής της ζωής - της ωραίας ζωής

Απλά οι Κρητικοί το Μάη του 41 και όχι μόνο, γιατί ακολούθησε μετά και η εθνική αντίσταση 1941 - 1944, στ' όνομα της Ελλάδας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πλήρωσαν το Χρέος,
κάτι που εμείς οι νεότεροι οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να το τιμούμε.
H Μάχη της Κρήτης έρχεται να μας θυμίσει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να νικάει πάντοτε ο πιο δυνατός και ο πιο αδίστακτος.
Κι αυτό, γιατί ένα βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει έως σήμερα τη ζωή των ανθρωπίνων κοινωνιών και των ανθρώπων γενικά είναι η ακατανίκητη έλξη τους από ιδανικά όπως η Ελευθερία, το Δίκαιο, η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και η Ειρήνη.
Όσοι περιφρονούν αυτές τις αρχές, όσοι μεθυσμένοι από τη δύναμή τους, οικονομική ή στρατιωτική, πιστεύουν πως θα αλλάξουν αυτές τις βασικές ανθρώπινες ιδιότητες και θα μεταβάλουν τους λαούς σε δούλους και υποτελείς, θα έρθει η στιγμή κάποτε να μετανιώσουν για την έπαρση και την αλαζονεία τους.

Αυτό ας το προσέξουν οι ''φίλοι γείτονες μας'' και ας μελετήσουν καλά τα μαθήματα της ιστορίας πριν κάνουν το οτιδήποτε που θα αποβεί μοιραίο για τους ίδιους.

''Διαβάτη στάσου προσοχή
Δω χάμω κείτονται νεκροί
που δεν επρόδωσαν ποτές
ποτέ δεν είπαν ψέματα
τύραννο δεν προσκύνησαν

Διαβάτη στάσου προσοχή
Και με άξιων νου μελέτα τους
Τι, αν χαίρεσαι το ωραίο φως
Κι αν όλο θάρρος περπατάς
Κι αν σ’ αγαπούν κι αν αγαπάς
Κι ότι καλό έχεις στη ζωή
Στο χάρισαν τούτοι οι νεκροί''

Καρυώτης Γεώργιος
Εφ Λγός (ΕΔ)
Πρόεδρος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου (Σ.Ε.Π.)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ