ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Δράσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:11:00 μ.μ. | |
Δράσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) αποφάσισε την συμμετοχή της, στο Αγωνιστικό Δεκαήμερο Πανελλαδικής Δράσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, στα τέλη του Ιούνη. Παράλληλα, θα προχωρήσει και σε συσκέψεις στους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση της δράσης.

Τα θέματα που θα συζητηθούν σε όλους τους Νομούς είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παράγουμε αλλά και συνολικά την επιβίωσή μας. Έχουν να κάνουν με την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τις μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ που είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κλπ., που συνολικά παίρνουν από τις τσέπες μας, πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματός μας.

Τα προβλήματα αυτά οξύνονται από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που είναι η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, από τις συμφωνίες στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, που θα μεγαλώσουν με τη νέα αναθεώρησή της, αφού θα περικοπούν επιπλέον οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις. Όλα αυτά συμβάλλουν στη γρηγορότερη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών, μεγαλοαγροτών και στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματός μας.

Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν θα είναι σκληρός και επίμονος, δεν θα λυθεί σε μια κινητοποίηση όσο μαζική και πετυχημένη και αν είναι. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους ώστε ο αγώνας μας να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να έχει προοπτική.

Αν δεν υπήρχε η ΟΑΣΠΠ, οι άλλες Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, αυτό το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), δεν θα γίνονταν κινητοποιήσεις φέτος και δεν θα είχαμε καταφέρει να αποσπάσουμε τις δεσμεύσεις από το Υπουργείο σχετικά με το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα που είχε η κυβέρνηση δρομολογήσει όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και επιβολή πράσινου τέλους στο νερό. Άλλωστε, πριν 2 χρόνια κερδίσαμε μέσα από τους αγώνες μας εμείς οι αγροτοκτηνοτρόφοι το αφορολόγητο που τώρα το πετσοκόβουν.

Θέματα που θα αναδειχθούν το προσεχές διάστημα:

Κτηνοτροφία: Η κατάσταση με την τιμή στο γάλα είναι τραγική καθώς υπάρχει τεράστια μείωση της τιμής και συνεχίζει να μειώνεται, ενώ υπάρχουν και ποσότητες που δεν μπορούν να πουληθούν όπως αντίστοιχα και στο κρέας. Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις σε γάλα και φέτα, που προωθούν μεγάλες βιομηχανίες, δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται από την ασυδοσία των βιομηχανικών ομίλων, οι οποίες θα συμμετέχουν με πρωτεύοντα ρόλο στη διεπαγγελματική. Βάζουν ουσιαστικά το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι οι βιομηχανίες θα ελέγξουν οι ίδιες τον εαυτό τους στην εισαγωγή γάλατος και τήρησης του ισοζυγίου. Καμιά διεπαγγελματική σε όποιο προϊόν υπάρχει, δεν έλυσε το ζήτημα των τιμών που το καθορίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Σε αυτή την πορεία θα καταστραφούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, αλλά και τα μικρομεσαία τυροκομεία.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προσθέτει στους κτηνοτρόφους νέο χαράτσι για μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής σε δημόσιες βοσκήσιμες γαίες. Μια απόφαση που βρίσκεται σε πλήρη συγχορδία στους νόμους και τις εγκυκλίους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να παλέψουμε από κοινού οργανωμένα ανάμεσα και για:

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής.

• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες.

• Ο ΕΛΟΓΑΚ να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος.

ΕΛΓΑ: Μετά από καθυστέρηση που φτάνει στον έναν ολόκληρο χρόνο, δόθηκε μόλις το 70% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί από τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το πότε και αν θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα που χρωστάει ο ΕΛΓΑ.

Είναι ξεκάθαρο ότι, όσο δεν αλλάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και στον τρόπο αποζημίωσης, θα συνεχίζεται η πικρή εμπειρία που υπάρχει από τις προηγούμενες καταστροφές και τη συνολική διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Δεν αρκεί δηλαδή μόνο, η άμεση καταγραφή των καταστροφών, αφού η αποζημίωση, λόγω του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, θα είναι κουτσουρεμένη.

Παλεύουμε και διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

Δακοκτονία: Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη δακοκτονία όπως και τα προηγούμενα δυο χρόνια που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Δεν έχουν εξασφαλιστεί σε κάθε Περιφέρεια οι απαιτούμενοι πόροι με κίνδυνο να μη γίνει ολοκληρωμένα η δακοκτονία και φέτος ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία. Η ΟΑΣΠΠ, θα πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, απαιτώντας από την κυβέρνηση αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% στους ελαιοπαραγωγούς.

Κατασχέσεις – πλειστηριασμοί – χρέη: Ξεκινήσανε οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (σπιτιών, χωραφιών κλπ.) για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για το ποσό των 500 ευρώ και άνω. Σχεδόν το 50% αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς γιατί θα γενικευτούν οι κατασχέσεις για ένα κομμάτι ψωμί των σπιτιών και χωραφιών μας.

Την ίδια στιγμή, είναι ορατός ο κίνδυνος να κοπεί το ρεύμα από τη ΔΕΗ στους ΤΟΕΒ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών της Περιφέρειας, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι αυξημένες οι ανάγκες για άρδευση. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ενώ εξάγγελλαν την μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, προχώρησαν στο διπλασιασμό της.

 Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, διεκδικούμε 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μέχρι να λυθούν τα υπαρκτά και ουσιαστικά ζητήματα και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία της αγροτικής γης (Κτηματολόγιο, αναδασμοί, δασικοί χάρτες, κληρονομικά κλπ.).

 Να πληρωθούν όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και όποιες άλλες πληρωμές εκκρεμούν.

 Να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα σε όσες γεωτρήσεις έχει κοπεί.

Θέμα επίσης της συνεδρίασης ήταν αυτό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ στη Συρία, η επίθεση του Ισραήλ και της ΗΠΑ σε άμαχο κόσμο στην Παλαιστίνη και των πολεμικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή μας που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας.

Υπογραμμίστηκε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα πρέπει να έχει και να διατυπώνει ξεκάθαρη θέση κατά των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και πολεμικών αντιπαραθέσεων, δηλώνοντας ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι απαραβίαστα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην εμπλέκει τη χώρα μας σ’ αυτές (π.χ. κλείσιμο των βάσεων), να γυρίσουν πίσω όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί που συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό καθώς επίσης να μη δίνονται πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ και να δοθούν για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ