ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση όλων όσων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:55:00 π.μ. |
Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση όλων όσων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων
Την αθώωση όλων όσων είχαν εμπλακεί στην πολύκροτη υπόθεση των δομημένων ομολόγων το 2007 ζήτησε ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε όλοι όσοι είχαν εμπλακεί με το δομημένο ομόλογο που εξέδωσε το υπ. Οικονομικών το 2007 και ήταν αξίας 280 εκατομμυρίων, να κηρυχθούν αθώοι. Κατηγορίες απόδωσε, κυρίως για ξέπλυμα χρήματος, στην Ακρόπολη Χρηματιστηριακή και τους διευθύνοντες αυτήν Αποστολίδη και Πρινιωτάκη.

Επίσης για απιστία κατηγόρησε ο Εισαγγελέας τον Αγάπιο Σημαιοφορίδη και την Παναγιώτα Καραδήμα του ΤΕΑΔΥ, όχι γιατί αγόρασαν το δομημένο ομόλογο, αλλά γιατί είχαν αγοράσει κάποια άλλα μη δομημένα ομόλογα σε υψηλή τιμή κατά παράβαση της χρηστής διαχείρισης.

Η τελική απόφαση των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου θα εκδοθεί στο τέλος του Ιουλίου.

Να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη στήριξε την προπαγάνδα του κατά της τότε κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή στα υποτιθέμενα σκάνδαλα του Βατοπαιδίου και των δομημένων ομολόγων. Για το τελευταίο, μάλιστα, υποστήριζε ότι το όλο θέμα είχε οργανωθεί από την τότε ηγεσία του υπ. Οικονομικών προκειμένου να βγουν προμήθειες, οι οποίες υποτίθεται πήγαν στα ταμεία της Ρηγίλλης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η κατάληξη του όλου θορύβου, που απασχόλησε για μήνες την κοινή γνώμη ήταν η υπόθεση να φτάσει προς επίλυση στο ακροατήριο των δικαστηρίων. Η πρώτη ήττα της στοχευμένης πολιτικής προπαγάνδας του τότε ΠΑΣΟΚ ήταν η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών να μην κατηγορηθεί για το παραμικρό.

Αντίθετα στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών ως κατηγορούμενοι προσάχθηκαν όλοι οι μεσάζοντες στην διαδρομή του ομολόγου καθώς και οι πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων που το αγόρασαν.

Τον Μάιο του 2014 η απόφαση των εφετών επέβαλε τις εξής ποινές:

– Αγάπιος Σημαιοφορίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, συνολική κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια.

– Παναγιώτα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.

– Παναγιώτης Δεμέστιχας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.

– Γεράσιμος Κονιδάρης, πρώην πρόεδρος του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.

– Κωνσταντίνος Χρηστίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΚΟΠΑ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.

– Γιώργος Αποστολίδης, της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.

– Θεόδωρος Πρινιωτάκης, εταιρεία Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.

– Γιώργος Παπαμαρκάκης, εταιρεία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25.

– Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, J.P. Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25.

– Αβραάμ Σαββίδης, J.P. Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25.

– Νίκος Μπούγος, στέλεχος της Hyppovereinsbank, κάθειρξη 15 ετών.

Πρωτάκουστα σκληρές ποινές για μια υπόθεση που από την αρχή που βγήκε στο φως της δημοσιότητας είχε εντονότατη οσμή πολιτικής προπαγάνδας.

Ήταν δηλαδή ένα δήθεν σκάνδαλο προκειμένου να πληγή η κυβέρνηση Καραμανλή.

Παράδειγμα του δήθεν σκανδάλου αποτελεί και το γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα που στήθηκε στη Βουλή, όταν στην εξουσία ήλθε το ΠΑΣΟΚ, δεν τελεσφόρησε στην ποινικοποίηση κανενός πολιτικού προσώπου και έμεινε στα αζήτητα.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων προχώρησε παράλληλα στο εξής παράδοξο. Ενώ με τέτοιες βαριές ποινές θα έπρεπε όλοι οι κατηγορούμενοι να πάνε στη φυλακή μέχρι την επανεκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, αυτοί αφέθησαν ελεύθεροι και μόνο σε μερικές περιπτώσεις επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Κάπου δηλαδή και οι δικαστές είχαν την αμφιβολία για την δική τους απόφαση.

Η υπόθεση προωθήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων Αθηνών το 2017.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Οι δικαστές όμως του Πενταμελούς είχαν την πρόνοια, που δεν πρυτάνεψε στο τριμελές, να ζητήσουν πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς του θέματος πάνω στα δομημένα ομόλογα. Δεν τους αρκούσε δηλαδή μόνο η κατάθεση των 80 περίπου μαρτύρων που γνώριζαν την χρηματοπιστωτική αγορά, ούτε τα κληθέντα στελέχη του υπ. Οικονομικών που ήξεραν την διαδικασία της έκδοσης δομημένων ομολόγων σε όλες τις λεπτομέρειες.

Η πραγματογνωμοσύνη ήλθε στο δικαστήριο τον Απρίλιο του 2018 και απαντούσε κυρίως στο εξής ερώτημα: Αν ήταν η τιμή που αγόρασαν τα Ταμεία το δομημένο ομόλογο εύλογη ή όχι. Με άλλα λόγια οι δικαστές ήθελαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να ακούσουν αν, η τιμή μεταπώλησης του ομολόγου που έφτασε στα Ταμεία, ήταν φουσκωμένη και άρα αν υπέστη ζημιά η περιουσία τους.

Η πραγματογνωμοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανάλογα με ποια δεδομένα και οικονομικούς δείκτες λάβει κανείς υπόψη, η εύλογη τιμή αγοράς του δομημένου ομολόγου το 2007 ήταν πάνω από το άρτιο (δηλαδή πάνω από το 100) και για την ακρίβεια μεταξύ 100,4 και 113. Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν αγόρασαν ακριβά το δομημένο ομόλογο έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου τα Ταμεία, αλλά το πήραν σε τιμή έως και 13% φτηνότερα από ότι ίσχυε τότε στην αγορά των δομημένων ομολόγων.

Η πραγματογνωμοσύνη αυτή ουσιαστικά αθωώνει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που η πολιτική προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εμφανίσει ως πρωταγωνιστές ενός δήθεν τεραστίου σκανδάλου.

Επιπροσθέτως, όπως είπαμε και στην αρχή του ρεπορτάζ σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την αθώωση όλων όσων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση. Κατηγορίες ζήτησε μόνο για την Ακρόπολη Χρηματιστηριακή και τους διευθύνοντες αυτήν Αποστολίδη και Πρινιωτάκη για ξέπλυμα χρήματος,.

Ενώ την καταδίκη για απιστία, όπως επίσης προαναφέραμε ζήτησε ο Εισαγγελέας και για τον Αγάπιο Σημαιοφορίδη και την Παναγιώτα Καραδήμα

Περίτρανα επομένως και μετά δυστυχώς μια και πλέον δεκαετία το δήθεν σκάνδαλο των ομολόγων αποδεικνύεται μια ακόμα φούσκα που ταλάνισε την κοινή γνώμη και έβαλε την σφραγίδα του στην ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα.

Πηγή: thepressroom.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ