ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Μάνδρας - Στο ίδιο έργο θεατές (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:09:00 μ.μ. |
Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Μάνδρας - Στο ίδιο έργο θεατές (βίντεο)
 Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της Μάνδρας που για ακόμη μια φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κακοκαιρία και τους χειμάρρους που δημιούργησε η χθεσινή καταιγίδα.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους περισσότερους να προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους από τη λάσπη. Την ίδια ώρα καταγγέλλουν την αδιαφορία της πολιτείας, που εδώ και εφτά μήνες, από τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου, έχουν ακόμη τα αντιπλημμυρικά έργα στα χαρτιά.

«Την πρώτη φορά το φαρμακείο μου καταστράφηκε ολοσχερώς και τώρα πάλι προσπαθώ να σώσω το εμπόρευμά μου. Από εδώ περνάει ο χείμαρρος, αλλά δεν είναι λύση να τα παρατήσουμε και να φύγουμε. Θα πρέπει η περιφέρεια και το κράτος να λάβουν μέτρα γιατί δεν πάει άλλο» λέει ο κ. Παντελής.

Ο κόσμος της Μάνδρας ξύπνησε και σήμερα μέσα στον ίδιο εφιάλτη. Λασπωμένος, αποκαρδιωμένος, αποκαμωμένος, χωρίς ευτυχώς να θρηνεί ανθρώπους του, όπως τον περασμένο Νοέμβριο που έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα.

«Το σπίτι μου πλημμύρισε, δεν αντέχω να το βλέπω έτσι για δεύτερη φορά. Ήρθα να καθαρίσω το μαγαζί μου. Δεν αντέχω, δεν έχω το κουράγιο να ξαναζήσω αυτόν τον εφιάλτη» λέει η κυρία Νίκη.

Τα σημάδια που άφησε η θεομηνία του περασμένου Νοεμβρίου είναι ακόμη και σήμερα εμφανή, ενώ η χθεσινή καταιγίδα δημιούργησε νέες καταστροφές. Τις περισσότερες ζημιές μετρούν οι κάτοικοι της οδού Κοροπούλη εκεί που τώρα βλέπεις γυναίκες άνδρες και παιδιά με λάστιχα και σκούπες να παλεύουν να συμμαζέψουν τα απομεινάρια του προσωπικού τους εφιάλτη.


Δεκάδες κλήσεις στην πυροσβεστική

Η πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από σπίτια που πλημμύρισαν και αυτοκίνητα που παγιδεύτηκαν στους δρόμους, που μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκαν σε ποτάμια

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έγιναν συνολικά 45 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, αλλά εκτιμάται ότι είναι αρκετά περισσότερα.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε δέκα περιπτώσεις για να απεγκλωβίσουν πολίτες από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν κι από ταράτσες σπιτιών όπου κατέφυγαν για ασφάλεια.

Περιφέρεια Αττικής για Μάνδρα: Φταίει η κλιματική αλλαγή όχι η Δούρου

Πηγές της Περιφέρειας Αττικής τοποθετούνται για τις νέες καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα. Αποδίδουν τα όσα γίνονται στην περιοχή αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και καταλογίζουν επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών με στόχο την Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου.

Όπως αναφέρουν πηγές της Περιφέρειας Αττικής για τις πλημμύρες στη Μάνδρα:
«Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική και αλλού. Όχι μόνο στη Μάνδρα. Πουθενά ουδείς αναζήτησε ευθύνες στους Περιφερειάρχες Μακεδονίας, Κρήτης, κ.α. Οι ευθύνες αναζητούνται μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Επιλεκτική ντροπή, επιλεκτικός καταλογισμός ευθυνών».

Και συνεχίζουν: «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας, το βράδυ της Τρίτης, 26 Ιουνίου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής τέθηκαν άμεσα, σε πλήρη ετοιμότητα ενώ, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, υπάρχει άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο Μάνδρας. Παράλληλα, η Περιφέρεια, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Πυροσβεστικού σώματος, απέστειλε δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Σχετικά με την πορεία των έργων στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών : τα έργα προχωράνε με ρυθμούς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα: επτά μήνες ουσιαστικά για νέα χάραξη /μελέτη / σχεδιασμό του δρόμου, ο οποίος μετά από το καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, και χωρίς καμία υπερβολή, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Αυτό σήμανε αυτομάτως ανάγκη για νέα χάραξη, νέες μελέτες, νέο σχεδιασμό του δρόμου – που όλα έγιναν με ταχύτατους ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Ήδη το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες, λόγω της σημασίας του, και πλέον, από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, πρόκειται άμεσα να συμβασιοποιηθεί και αναμένουμε πολύ σύντομα να ξεκινήσουν τα έργα, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επίταξης».

Σε ό,τι αφορά στο αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης – Σούρες, για το οποίο έγινε πολύς λόγος κατά την προηγούμενη καταστροφή, αναφέρουν ότι «ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων δόθηκε από το Δασαρχείο, που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 14, έγινε από το δασαρχείο Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 2017. Στα τέλη Δεκεμβρίου η Περιφέρεια ξεκίνησε την κατεπείγουσα διαδικασία του άρθρου 7α του κανονισμού των απαλλοτριώσεων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση, η Περιφέρεια περίμενε τον υποχρεωτικό έναν μήνα για δημοσίευση σε 2 εφημερίδες και το δημοτικό κατάστημα Μάνδρας, και μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την απαλλοτρίωση.

Η Περιφέρεια προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης και την άδεια επέμβασης στο χώρο του έργου. Επειδή το δικαστήριο προσδιόρισε τη δικάσιμο για τον Οκτωβρη του 2018, η Περιφέρεια ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να βγάλει απόφαση επίταξης των εκτάσεων και αναμένει από το υπουργείο την απόφαση αυτή.

Παράλληλα η Περιφέρεια ξεκίνησε το διαγωνισμό απαλλοτρίωσης στις 22 Απριλίου, με την πιο κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 32γ του ν. 4412/16). Η κατακύρωση έγινε στις 19/6/2018, και ήδη έχει ετοιμαστεί ο φάκελος για το Ελεγκτικό συνέδριο, που θα σταλεί στις 27 Ιουνίου. Η Περιφέρεια δεν θα περιμένει να παρέλθουν οι 10 μέρες για τις ενστάσεις που προβλέπει ο νόμος».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ