ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Μεταμόσχευση μήτρας: Από την φαντασία στην... πραγματικότητα!!!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:20:00 π.μ. |
Μεταμόσχευση μήτρας: Από την φαντασία στην... πραγματικότητα!!!
Πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή Ηθικής του Νοσοκομείου Imperial College London στην Αγγλία ενέκρινε την διαδικασία της "μεταμόσχευσης της μήτρας" για 10 γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα.

Κάθε χρόνο 1 στις 5000 γυναίκες γεννιούνται χωρίς μήτρα, μια συγγενής ανωμαλία γνωστή ως Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH) σύνδρομο. Πολύ περισσότερες γυναίκες, όμως, χάνουν την μήτρα τους κάθε χρόνο λόγω καρκίνου των γεννητικών οργάνων. Οι γυναίκες που πάσχουν από ΜRΚΗ σύνδρομο θα λάβουν δανεική μήτρα από γυναίκες που είναι "εγκεφαλικά νεκρές" αλλά έχουν καρδιακή λειτουργία.

Η διαδικασία αφαίρεσης της μήτρας διαρκεί περίπου 3 ώρες και η διαδικασία μεταμόσχευσης της μήτρας διαρκεί περίπου 7 ώρες. H μεταμόσχευση απαιτεί μια ομάδα από 12 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Αν όλα πάνε καλά θα γίνει μεταφορά ενός εμβρύου στην μήτρα κάθε γυναίκας και αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη ο τοκετός θα γίνει με καισαρική τομή στις 35-36 εβδομάδες της κύησης.

Το 2014 κοινοποιήθηκε επισήμως στον ιατρικό κόσμο η γέννηση του πρώτου παιδιού μετά από μεταμόσχευση μήτρας. Το παιδί γεννήθηκε στην Σουηδία από γυναίκα 36 ετών η οποία έπασχε από το ΜRKH σύνδρομο και είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα.

Ο καθηγητής Mats. Brannstrom από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg της Σουηδίας εργάζεται στο χώρο της μεταμόσχευσης μήτρας για πάνω από 10 χρόνια και είναι ο άνθρωπος που έκανε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση.

Μέχρι τώρα (και για τα επόμενα χρόνια) η μόνη επιλογή για τεκνοποίηση που έχουν γυναίκες που γεννιούνται χωρίς μήτρα ή έχασαν την μήτρα τους λόγω καρκίνου των γεννητικών οργάνων είναι να καταφύγουν στην "παρένθετη" μήτρα. Η θεραπεία με δανεική μήτρα είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και λόγω των πολλών πρακτικών, ηθικών και οικονομικών δυσκολιών θα χρειασθεί αρκετά χρόνια πριν γίνει ευρέως αποδεκτή.


ΚΛΕΝΤΖΕΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ