ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Η συμφωνία φέρνει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:42:00 π.μ. | |
Η συμφωνία φέρνει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού
Η επόμενη ημέρα της θυελλώδους συνεδρίασης της Βουλής, για την πρόταση μομφής για το Σκοπιανό, βρίσκει «λαβωμένη» την κυβερνητική πλειοψηφία που μετρά πλέον 153 βουλευτές, μετά την διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και την Ολομέλεια εν αναμονή μιας ακόμα συνεδρίασης για… πρόταση μομφής.

Επειδή ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Δ. Καμμένος είχε οριστεί αντιπρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής για να αφήσει την «καρέκλα» του προεδρείου θα πρέπει να του κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας η οποία θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία.

Οι αντιπρόεδροι της Βουλής εκλέγονται απο την Ολομέλεια και για να καθαιρεθούν θα πρέπει να υπάρξει απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Έτσι, θα πρέπει να γίνει νέα ψηφοφορία στη Βουλή με νέο υποψήφιο αντιπρόεδρο που θα προτείνουν οι ΑΝΕΛ.
Όμως, κατά την διάρκεια της τριήμερης συνεδρίασης για το Σκοπιανό δεν λαβώθηκε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά «χτυπήθηκε» και το Κίνημα Αλλαγής καθώς αναδείχθηκαν οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για το ζήτημα.

Διχασμός

Ομοίως το Σκοπιανό δίχασε τους κυβερνητικούς εταίρους Τσίπρα και Καμμένο με αποτέλεσμα να επιφέρει αναδιάταξη του μέχρι τώρα πολιτικού σκηνικού. Διότι μπορεί το Ποτάμι να τάχθηκε στο πλευρό της αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόταση μομφής της ΝΔ ωστόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει τη συμφωνία. Και μπορεί ο Πάνος Καμμένος να έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα ωστόσο υποστήριζε πως θα φύγει από την κυβέρνηση όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία στην Βουλή. Αγνωστο πότε, βεβαίως, αλλά ίσως εκεί ποντάρουν και οι ΑΝΕΛ.

Στο να μην έρθει ποτέ ή να έρθει πολύ αργά. Το ερώτημα που αυτόματα γεννάται είναι «αν μπορεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία από την Βουλή και με ποιους»; Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται 151 βουλευτές για να κυρώσει από το ελληνικό κοινοβούλιο το κείμενο της Συμφωνίας που υπέγραψε με τον Ζάεφ. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απώλειες από την κοινοβουλευτική του ομάδα και «κατεβάσει» στην ψηφοφορία 145 βουλευτές, τότε αναζητά άλλους έξι βουλευτές που θα ψηφίσουν την Συμφωνία.

Δηλαδή, αναζητά την στήριξη του Ποταμιού για να καταφέρει να περάσει την σύμφωνία με οριακή απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού δεν φαίνεται να είναι συμπαγές γύρω από το ζήτημα αυτό.

Υπέρ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Δαννέλης, ο Σπύρος Λυκούδης κι ο Γρηγόρης Ψαριανός φαίνεται να τάσσονται υπερ της συμφωνίας ενώ ο Γιώργος Αμυράς και ο Γιώργος Μαυρωτάς διατηρούν επιφυλάξεις. Στην περίπτωση όμως που η συμφωνία φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ – Ποτάμι τότε θα επικυρωθεί το διαζύγιο μεταξύ ΔΗΣΥ και Ποταμιού και θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. 

Σε περίπτωση, όμως, που ο Σταύρος Θεοδωράκης συνταχθεί με την αρνητική θέση της αντιπολίτευσης, τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί σε διαρροές απο τους ΑΝΕΛ. 

Ήδη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνταχθεί με το “μέτωπο της λογικής”. Η κυβέρνηση όμως ποντάρει τα μέγιστα και σε όσους ΑΝΕΛίτες κατέχουν υπουργικούς θώκους (Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά). Επίσης, διαθέτει το “μαξιλάρι” των ανεξάρτητων βουλευτών και θα φλερτάρει με τον Γιώργο Κατσιαντώνη, τον Χάρη Θεοχάρη και την Κατερίνα Παπακώστα. Έτσι, αισίως φτάνει στους 155 βουλευτές. Η κυβέρνηση όμως γνωρίζει πως ίσως υπάρξουν διαρροές απο τον ΣΥΡΙΖΑ με επικίνδυνο τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Γι’ αυτό ποντάρει στους 155 για να “κλειδώσει” τελικά τους 151.

Εκτός κι αν το επόμενο διάστημα αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την ανάγκη ψήφισης από 180 βουλευτές.

Πηγή: tanea.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ