ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Τι ζήτησαν οι αγρότες της Αργολίδας στην σημερινή κινητοποίηση τους (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:27:00 μ.μ. | |
Τι ζήτησαν οι αγρότες της Αργολίδας στην σημερινή κινητοποίηση τους (βίντεο)
Κινητοποίηση διοργάνωσε σήμερα το πρωί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας στο πλαίσιο του 10ημέρου πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης.


Κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης αντιπροσωπεία του Συλλόγου κατέθεσε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη υπόμνημα με τα παρακάτω αιτήματα:

Δακοκτονία: Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη δακοκτονία, όπως και τα προηγούμενα δυο χρόνια. Το πρόβλημα της ελλιπούς δακοκτονίας έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι, με κίνδυνο να μη γίνεται ολοκληρωμένα η δακοκτονία και φέτος. Την ίδια στιγμή υπάρχει η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία.

Ζητούμε:

Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού (μόνιμου και εποχικού) στις αρμόδιες υπηρεσίες, με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

Κτηνοτροφία: Η κατάσταση με την τιμή στο γάλα είναι τραγική, καθώς υπάρχει τεράστια μείωση της τιμής όπου και συνεχίζεται να μειώνεται. Παράλληλα, υπάρχουν και ποσότητες που δεν μπορούν να πουληθούν όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στο κρέας.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσθέτει στους κτηνοτρόφους νέο χαράτσι για το δικαίωμα χρήσης βοσκής σε δημόσιες βοσκήσιμες γαίες. Μια απόφαση που βρίσκεται σε πλήρη συγχορδία στους νόμους και τις εγκυκλίους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ζητούμε:

Κατώτατη εγγυημένη τιμή στο γάλα και στο κρέας και μείωση του κόστους παραγωγής.

Άμεση πληρωμή των προϊόντων μας με την παράδοση.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες.
Να σταματήσουν τώρα οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων, στα οποία η χώρα μας είναι πλεονασματική. Ο ΕΛΟΓΑΚ να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος.

Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια.

Να πάρει πίσω η Περιφέρεια Πελοποννήσου το χαράτσι για το δικαίωμα χρήσης βοσκής σε δημόσιες βοσκήσιμες γαίες.

Άρδευση: Το έργο του Αναβάλλου συνεχίζεται με ρυθμούς χελώνας. Η Περιφέρεια θεωρεί υπεύθυνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο την Περιφέρεια. Την ίδια στιγμή ολοκληρώνονται με ταχύτατες διαδικασίες το έργο προς Ερμιονίδα, ώστε να αρδεύονται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Όλα αυτά στην πλάτη των μικρομεσαίων αγροτών του νομού, που εγκαταλείπουν τα χωράφια τους λόγω της λειψυδρίας. Είναι συνειδητή η μη ολοκλήρωση του έργου του Αναβάλλου και η απαξίωσή του, ώστε πιο εύκολα να περάσει στη φάση ιδιωτικοποίησής του.

Αντίστοιχα, ευθύνες έχει η Περιφέρεια και με το πρόβλημα με τη διακοπή του ρεύματος στους ΤΟΕΒ. Η Περιφέρεια που είναι δική της αρμοδιότητα ο ΤΟΕΒ, άφησε να διογκωθεί το πρόβλημα με το χρέος όλα αυτά τα χρόνια.

Τα συσσωρευμένα χρέη των μικρομεσαίων αγροτών τόσο στους ΤΟΕΒ αλλά και στις συνεταιριστικές γεωτρήσεις, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων και της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια. Μιας πολιτικής που φτωχαίνει και ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά με τη ληστρική φορολογία, με τα δεκάδες χαράτσια, με τις αυξήσεις σε γεωργικά μέσα και εφόδια, με τη μείωση των τιμών των προϊόντων κ.ά.

Ζητούμε:

Να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα για την άρδευση των χωραφιών από το νερό του Αναβάλλου. Καμιά οικονομική επιβάρυνση στην πλάτη των μικρομεσαίων αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων του νομού.

Να μειωθεί δραστικά η τιμή του αγροτικού ρεύματος. Όχι στην αύξηση του ρεύματος στους ΤΟΕΒ, δραστική μείωσή του.

Να γίνει διακανονισμός για χρέη προς τη ΔΕΗ με αντίστοιχες δόσεις που να μπορούν να αποπληρωθούν. Να διαγραφούν πανωτόκια. Όχι στις διακοπές ρεύματος.
Να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό του Αναβάλλου.

Τριστέτσα: Το πρόβλημα με τον ιό της τριστέτσας στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών, διογκώνεται. Σε καινούργιες περιοχές έχει εξαπλωθεί η μόλυνση όπως στα χωριά της Μιδέας, Κουτσοποδίου κ.ά. Οι συνάδελφοι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση αφού αναγκάζονται να ξεριζώνουν ολόκληρα χωράφια. Χάνονται κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών που δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τους συναδέλφους αγρότες. Το κόστος εγκατάστασης, η τιμή πώλησης του πορτοκαλιού, το κόστος παραγωγής είναι τέτοια που είναι αποτρεπτικό να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Την ίδια στιγμή, η αποζημίωση που προβλέπεται είναι πενιχρή.

Ζητούμε:

Ένταξη της προσβολής του ιού της τριστέτσας στα εσπεριδοειδή, στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Το ύψος της αποζημίωσης να είναι τέτοιο που να καλύπτει τα έξοδα εκρίζωσης των δενδρυλλίων, την αγορά νέου πολλαπλασιαστικού υλικού καθώς και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, ώστε να μπορεί η ΔΑΟΚ Αργολίδας να επιταχύνει την πρόληψη, την καταγραφή του ιού της τριστέτσας. Να συνεχίσουν πιο εντατικά οι έλεγχοι και οι αναλύσεις.

Ουσιαστική λειτουργία με πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών στη Νέα Κίο. Δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού που να είναι ανθεκτικό στην προσβολή από τον ιό της τριστέτσας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ