ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Νέες προοπτικές στην ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων από την Αυτοδιοίκηση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:50:00 π.μ. |
Νέες προοπτικές στην ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων από την Αυτοδιοίκηση
Νέες προοπτικές στην ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων από την Αυτοδιοίκηση δίνει το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στην Βουλή, την εβδομάδα που πέρασε και νέα πεδία ανοίγουν για τη δραστηριοποίηση των Αναπτυξιακών Εταιρειών της χώρας.

Δίνεται η δυνατότητα σύστασης νέων νομικών προσώπων της Αυτοδιοίκησης, στους τομείς της ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, μέσα από το Άρθρο 182.

Αναπτυξιακές συμπράξεις αξιοποίησης βασικών υποδομών κοινής ωφέλειας, φυσικών πόρων ή περιοχών και εγκαταστάσεων, σημαντικής τουριστικής ή αναπτυξιακής αξίας, με σκοπό αφενός τον κοινωνικό έλεγχο των σημαντικών πόρων και υποδομών και αφετέρου τις νέες πηγές εσόδων για τους ΟΤΑ, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, περιλαμβάνονται στο Άρθρο 183.

Επίσης, εισάγεται η δυνατότητα διαδημοτικών συνεργασιών για την από κοινού συγκρότηση Τεχνικών Υπηρεσιών, για την παραγωγή με ιδία μέσα μελετών και έργων.

Σημαντικό εργαλείο για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί ο νέος προσανατολισμός για την ΜΟΔ Α.Ε., η οποία από μία Εταιρεία του Δημοσίου στο αντικείμενο της αξιολόγησης και του Ελέγχου για το ΕΣΠΑ, περνάει στην παραγωγή καθώς θα έχει τη δυνατότητα υποστήριξης στην παραγωγή μελετών και στην επίβλεψη έργων, μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών που συγκροτεί.

Το παραπάνω πλαίσιο ενισχύεται από τη δυνατότητα προγραμματικών συνεργασιών μεταξύ Αναθετουσών Αρχών για τον προγραμματισμό και υλοποίηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα παρακολουθεί συστηματικά τις παραπάνω εξελίξεις, προκειμένου να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα στο νέο θεσμικό και αναπτυξιακό περιβάλλον.

Η προοπτική αναπτυξιακών συμπράξεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την ήπια τουριστική ανάπτυξη περιοχών δημιουργεί την ανάγκη επανακαθορισμού του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Εταιρείας. Η ευελιξία του νέου προγράμματος LEADER/CLLD 2014-2020 δίνει τη δυνατότητα δικαιούχου στην ίδια την Εταιρεία και έρχεται να διευρυνθεί με το θεσμικό πλαίσιο των Αναπτυξιακών Συμπράξεων του Κλεισθένη.

Η διαχείριση βασικών υποδομών των Δήμων, όπως οι λιμενικές υποδομές, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι κτιριακές υποδομές πολιτισμού και ποιότητας ζωής, η ενέργεια και η ενεργειακή αποδοτικότητα ανοίγουν νέους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας με κοινωνικό έλεγχο.

Η Εταιρεία, σήμερα έχει σε ετοιμότητα ένα υπηρεσιακό μηχανισμό 40 υπαλλήλων/συνεργατών με κύρια αντικείμενα την Ολοκληρωμένη Αγροτική Ανάπτυξη (CLLD,LEADER, Συμβουλευτική και Καινοτομία, ΚΥΔ, κλπ ), τον Προγραμματισμό και Υλοποίηση Εργων Υποδομής (Τεχνική Υπηρεσία ) και σημαντικά αναπτυσσόμενο το κομμάτι των Κοινωνικών Υπηρεσιών (απασχόληση, ευάλωτες κοινωνικές Ομάδες, Πρόσφυγες) με εξασφαλισμένους πόρους λειτουργίας μέχρι το 2023.

Η Γαλάζια Ανάπτυξη (λιμενικές υποδομές, ιχθυοκαλλιέργεια, αλιευτικός τουρισμός, κλπ ) αποτελεί για την Εταιρεία νέα πρόσκληση, μετά την συμμετοχή της σε αναπτυξιακά σχήματα με τα Νησιά της Αττικής και το Δήμο Πειραιά.

Οι ολοκληρωμένες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, από την Γεωργική Συμβουλευτική και Προσανατολισμό μέχρι την έρευνα και παραγωγή νέων προϊόντων, τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με την συνεργασία της έρευνας και της παραγωγής συγκροτεί το περιβάλλον της Καινοτομίας στο τοπικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα αποτελεί πεδίο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Η παροχή ανταγωνιστικών υπηρεσιών στους Δήμους - μετόχους της αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί την βάση του επιχειρησιακού προγραμματισμού της Εταιρείας.

Οι τομείς της ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας των υποδομών και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων είναι τομείς με εικοσαετή εμπειρία και απτά αποτελέσματα μέσα από την υλοποίηση σημαντικών έργων και παρεμβάσεων και εντάσσονται πλέον στην ομπρέλα του Αποθέματος Βιόσφαιρας της UNESCO που αποτελεί την στρατηγική ανάπτυξης της περιοχής.

Αμέσως μετά το Melitzazz που κατέκτησε για φέτος την κορυφή του μεγάλου Τσακώνικου χορού των 1300 χορευτών, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Λεωνίδιο και τη Μονεμβάσια το θερινό Πανεπιστήμιο, με συμμετοχές σπουδαστών και επιστημόνων περιβάλλοντος και πολιτισμού, από πάνω από 10 χώρες της Μεσογείου.

Την περίοδο που διανύουμε βρίσκεται σε ανοιχτή πρόσκληση το πρόγραμμα δημοσίων παρεμβάσεων του CLLD/LEADER ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα βγει η πρόσκληση των ιδιωτικών παρεμβάσεων.

Σημαντική παρέμβαση για την Εταιρεία αποτελεί η συνεργασία της με το Δήμο Τρίπολης για το πρόγραμμα ESTIA «Φιλοξενία αιτούντων άσυλο», μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για τις ανάγκες του Προγράμματος η Εταιρεία πιστοποιήθηκε από το Διεθνές Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας, ως Εταίρος για το σύστημα διαχείρισης που εφαρμόζει. Καθώς ολοκληρώνεται το στάδιο της φιλοξενίας 300 ωφελούμενων οι οποίοι εντάσονται με κανονικότητα στην ζωή της πόλης ετοιμάζονται τα επόμενα στάδια που είναι η εκμάθηση των ελληνικών και δράσεις για την κοινωνική και οικονομική ένταξη των προσφύγων.

Αρχές του Σεπτέμβρη θα φιλοξενηθούν στο Λεωνίδιο εκπρόσωποι της Μολδαβικής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, με θέμα καλές πρακτικές Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια, θα φιλοξενηθούν εκπρόσωποι του Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ