ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

"Ερωτικές σκηνές" σε κοινή θέα στο Ναύπλιο που μόνο η φύση μπορεί να χαρίσει (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:21:00 π.μ. | |
"Ερωτικές σκηνές" σε κοινή θέα που μόνο η φύση μπορεί να χαρίσει  (βίντεο)
 Εικόνες με δυο χερσαίες χελώνες να ερωτοτροπούν κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο κατέγραψε εικονολήπτης στο Ναύπλιο και αναμένονται να γίνουν viral καθώς τα πλάνα είναι άκρως... πικάντικα!!!

Οι ερωτικές ορέξεις της αρσενικής χελώνας δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τη θηλυκιά και το κυνηγητό ξεκινάει με τις δυο χελώνες να χαρίζουν απίστευτες εικόνες, ενώ οι ήχοι που παράγει το αρσενικό προκαλούν τουλάχιστον γέλιο.
Ο εικονολήπτης Γιάννης Διαμαντόπουλος εντόπισε τις δυο χελώνες σε αγρό στο Ναύπλιο και έγινε μάρτυρας των ερωτικών περιπτύξεων των δυο ερπετών καταγράφοντας τις σπάνιες στιγμές.

Οι χελώνες είναι από τα πιο πρωτόγονα ερπετά που υπάρχουν στον πλανήτη. H πρώτη τους εμφάνιση χρονολογείται στα 200 εκατομμύρια χρόνια π.χ.

Από πολύ παλιά ζουν κοντά στον άνθρωπο όπως μαρτυρούν πολλά αρχέτυπα και λιθογραφίες και δεν σταματούν ποτέ να προκαλούν το θαυμασμό μας και να μας εμπνέουν.

Σε παραμύθια και λαϊκούς μύθους συμβολίζουν πάντα την υπομονή, την επιμονή την αγαθοσύνη και την σοφία που κουβαλάνε λόγω ότι ζουν πολλά χρόνια. H διάρκεια ζωής της χελώνας είναι 40 - 130 χρόνια.
Οι χελώνες επειδή ζουν σε εύκρατα κλίματα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον ελληνικό χώρο. Στη χώρα μας ζουν τρία είδη χελώνας (ξηράς) που ανήκουν και τα τρία στην ίδια οικογένεια ,στην οικογένεια Testudinidae.

Τα είδη είναι:
η Eλληνική χερσαία χελώνα (testudo graeca),
η κρασπεδωτή χελώνα (testudo marginata) και
η χελώνα του χέρμαν (testudo hermanni).

Η ελληνική χερσαία χελώνα και η χελώνα του χέρμαν μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους και είναι οι χελώνες (ξηράς) που θα δούμε ποιο συχνά σε αυλές και κήπους.
Έχει πολύ μεγάλη ανάγκη τον ήλιο και της αρέσει να κάθεται με τις ώρες κάτω από αυτόν. Όταν ζεσταίνεται πάρα πολύ κρύβεται σε σκιερά μέρη.

Τη χελώνα του Χέρμαν μπορεί να την μπερδέψουμε με την Eλληνική χερσαία χελώνα και το μοναδικό σταθερό σημείο που τις διακρίνει είναι ότι η χελώνα του χέρμαν έχει δύο πλάκες πάνω από τη βάση της ουράς ενώ η Eλληνική χερσαία χελώνα έχει μία πλάκα.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ωριμάζουν σεξουαλικά τα αρσενικά μετά την ηλικία των 5 ετών και τα θηλυκά μετά την ηλικία των 7 με 8 χρονών.

Ζευγαρώνουν τους ζεστούς μήνες. Οι κρασπεδωτές και οι ελληνικές χερσαίες χελώνες ζευγαρώνουν την άνοιξη ( τον Απρίλιο μήνα συνήθως) ενώ οι χελώνες του χέρμαν ζευγαρώνουν το καλοκαίρι.

Σε αιχμαλωσία η αναπαραγωγή είναι δύσκολη. Πολλές φορές θα δούμε τα αρσενικά να γίνονται ιδιαίτερα επιθετικά.

Οι χελώνες γεννάνε 1 έως 12 αυγά που τα τοποθετούνε σε φωλιές που σκάβουν διπλά σε ρίζες χαμηλών φυτών για να εξασφαλίσουν την αναγκαία και σταθερή υγρασία και θερμοκρασία. Οι φωλιές έχουν βάθος περίπου 15 εκατοστά και τις σκάβουν με τα πίσω τους πόδια.

Τα αυγά εκκολάπτονται για 2 - 4 μήνες (ανάλογα με την θερμοκρασία) και τα νεογέννητα χελωνάκια θα δουν το φως της ζωής στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Ένα μικρό χελωνάκι όταν γεννηθεί ζυγίζει περίπου 10 γραμμάρια και το μήκος του είναι 3 - 3,5 εκατοστά.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ - ΕΧΘΡΟΙ

Τα μωρά χελωνάκια γεννιούνται με μαλακό κέλυφος και κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών η θνησιμότητα είναι πολύ υψηλή κατά κύριο λόγο εξαιτίας των εχθρών τους (αλεπούδες, καρακάξες, σκύλους, γάτες, ποντίκια, φίδια, κ.λ.π.).

Όταν όμως μεγαλώσει η χελώνα ο μόνος τους εχθρός είναι ο άνθρωπος με τις φωτιές, το εμπόριο, τη χρήση φυτοφαρμάκων και την κατανάλωση σαν τροφή.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

-Δεν μετακινούμε ποτέ χελώνα από το φυσικό της περιβάλλον στο σπίτι μας.
-Οδηγούμε προσεκτικά στους δασικούς δρόμους και προσέχουμε τους θερμούς μήνες που δραστηριοποιούνται κυρίως μην πατήσουμε καμία.
-Όσο αυξάνονται οι πυρκαγιές και καταστρέφονται δασικές εκτάσεις τόσο μειώνεται και ο πληθυσμός των χελωνών.
-Αν βρούμε τραυματισμένη χελώνα καλούμε κτηνίατρο.
-Αν χρειάζεται να μετακινήσετε χελώνα με τραυματισμένο καβούκι πιάστε την απαλά και βάλτε σε ένα κουτί που ο πάτος του κουτιού είναι καλά σφραγισμένος και ανοίξτε αρκετές τρύπες στο επάνω μέρος.
-Αποφεύγουμε να αγοράζουμε προϊόντα που φτιάχνονται από καβούκι χελώνας έτσι ώστε να μποϊκοτάρουμε το παράνομο εμπόριο της.
-Δεν τις πιέζουμε με το φαγητό και το νερό.

Προστατευμένο είδος

Και τα τρία είδη χελώνας προστατεύονται από τη σύμβαση CITES. Η Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΕ και η Ελληνική νομοθεσία προστατεύουν αυστηρά και τα 3 είδη στεριανών χελωνών και απαγορεύουν την αιχμαλωσία και το εμπόριό τους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ