Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν στην Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας βρήκαν το παλαιότερο γνωστό ψωμί στον κόσμο. Η παρασκευή φρέσκου ψωμιού από άγρια σιτηρά ήταν πραγματικά σκληρή, αλλά ίσως η καινοτομία αυτή για την εποχή μύριζε τόσο καλά ώστε οι άνθρωποι ασχολήθηκαν με τη γεωργία.
To ψωμί αυτό δημιουργήθηκε πριν από 14.400 χρόνια. Δεν είναι μόνο ότι αυτή η προϊστορική πίτα, όπως αποκαλούν το ψωμί στις περιοχές αυτές, κατά κάποιον τρόπο επέζησε τόσους αιώνες. Τα απομεινάρια που εντοπίστηκαν σε τζάκια στην τοποθεσία ταυτοποιήθηκαν ως "ψωμιά" με αυστηρά αρχαιολογικά κριτήρια.
Το αλεύρι και το νερό είχαν αναμειχθεί, έπειτα ζυμώθηκαν, σχηματίζοντας φυσαλίδες στη ζύμη. Η ζύμη είχε ψηθεί στη συνέχεια πάνω σε μια ανοιχτή φωτιά. Στην περιοχή Shubayqa εντοπίστηκαν τουλάχιστον 24 τρόφιμα που σώζονται ως ψωμιά, 22 από τα οποία βρίσκονταν στο τζάκι.
Ιορδανική συνταγή ψωμιού πριν από 14.000 χρόνια όπως την παρουσίασε το BBC
Κάνετε αλεύρι από άγριο σιτάρι και άγριο κριθάρι
Ρίζες άγριων φυτών που αναπτύσσονται σε νερό σε ξηρό πολτό
Ανακατεύουμε μαζί με το νερό για να κάνουμε ζύμη
Ψήστε σε θερμές πέτρες γύρω από μια φωτιά.
To ψωμί αυτό δημιουργήθηκε πριν από 14.400 χρόνια. Δεν είναι μόνο ότι αυτή η προϊστορική πίτα, όπως αποκαλούν το ψωμί στις περιοχές αυτές, κατά κάποιον τρόπο επέζησε τόσους αιώνες. Τα απομεινάρια που εντοπίστηκαν σε τζάκια στην τοποθεσία ταυτοποιήθηκαν ως "ψωμιά" με αυστηρά αρχαιολογικά κριτήρια.
Το αλεύρι και το νερό είχαν αναμειχθεί, έπειτα ζυμώθηκαν, σχηματίζοντας φυσαλίδες στη ζύμη. Η ζύμη είχε ψηθεί στη συνέχεια πάνω σε μια ανοιχτή φωτιά. Στην περιοχή Shubayqa εντοπίστηκαν τουλάχιστον 24 τρόφιμα που σώζονται ως ψωμιά, 22 από τα οποία βρίσκονταν στο τζάκι.
Ιορδανική συνταγή ψωμιού πριν από 14.000 χρόνια όπως την παρουσίασε το BBC
Κάνετε αλεύρι από άγριο σιτάρι και άγριο κριθάρι
Ρίζες άγριων φυτών που αναπτύσσονται σε νερό σε ξηρό πολτό
Ανακατεύουμε μαζί με το νερό για να κάνουμε ζύμη
Ψήστε σε θερμές πέτρες γύρω από μια φωτιά.