V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Τεξανός επενδυτής στο Παλαμήδι: όχι ευχαριστώ

 Τεξανός επενδυτής στο Παλαμήδι: όχι ευχαριστώ
Του Μπάμπη Αντωνιάδη

Διαβάζοντας ένα παράδειγμα για στρατηγικές ανάπτυξης ενός αρχαιολογικού χώρου, όπως είναι το κάστρο Παλαμηδίου, απορώ με πολλά πράγματα, περισσότερο όμως με την ευκολία διατύπωσης νέων και υποτίθεται καινοτόμων ιδεών. Απορώ ακόμα πιο πολύ που ορισμένοι τις θεωρούν τόσο έξυπνες ώστε να τις αναπαράγουν. 

Θέμα μας: Ένα Τεξανός επενδυτής στο Παλαμήδι…

Το Παλαμήδι σήμερα:

1. Το 2017, το Παλαμήδι επισκέφτηκαν 206.000 άτομα. Δεν θα το έλεγα και μικρό νούμερο. Θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο. Και με πολίτικες που δεν είναι αναγκαίο να προέρχονται από κάποιον Τεξανό επενδυτή με πούρο…
2. Οι εισπράξεις του υπουργείο Πολιτισμού ήταν 778.000 ευρώ. Ποσό όχι μικρό ….και χωρίς να πουλάει σέλες .
3. Συναυλίες διοργανώνονται και αγώνας δρόμου γίνεται από τα σκαλοπάτια σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Και επισκέπτες υπάρχουν που φορούν μπότες, χωρίς να είναι Τεξανοί.
4. Και γάμοι γίνονται με άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, χωρίς να υπάρχει κανείς Τεξανός, με ή χωρίς σπιρούνια.
5. Στη φύλαξη του κάστρου απασχολούνται σήμερα 9 μόνιμοι και 8 συμβασιούχοι φύλακες, με ωράριο από τις 8.00 έως τις 20.00. Είναι το λιγότερο δυνατόν προσωπικό για να λειτουργήσει το Κάστρο, με μισθούς που τηρούν τους απόλυτους όρους μισθοδοσίας και ωραρίου. Και δεν είναι μόνο 5 ...
6. Και βραδιές στην πανσέληνο γίνονται, ίσως και με Τεξανούς επισκέπτες και μάλιστα χωρίς εισιτήριο…και χωρίς πούρο γιατί απαγορεύεται το κάπνισμα.
7. Τσισάκια και σκατάκια δεν έχει. Αν υπάρξουν, δεν θα τα εμποδίσει κανένας ιδιώτης επενδυτής…….
8. Και κινηματογραφικές ταινίες έχουν γυριστεί στο Παλαμήδι, και μεταξύ μας είχαν και λίγο ακατάλληλες σκηνές, και σίγουρα δεν τις είχε χρηματοδοτήσει Τεξανός.
9. Και με τους ξενοδόχους υπάρχει σταθερή και μόνιμη σχέση χωρίς ειδικά deal και χωρίς ποσοστά και μιζούλες κάτω από το τραπέζι…

Ο συντάκτης του άρθρου που έχει ως παράδειγμα το Παλαμήδι δεν πρότεινε κάτι έξυπνο και καινοτόμο, ώστε να είναι αναγκαίος ένας Τεξανός επενδυτής.

Δεν υπολογίζονται όλα με μια οικονομική κλίμακα. Τα μνημεία και η «εκμετάλλευσή τους» μπορεί να γίνει και από το δημόσιο με έξυπνες επενδύσεις και λύσεις. 

Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει ένα αναψυκτήριο , που θα εκμεταλλευόταν ιδιώτης με συγκεκριμένες προδιαγραφές από το Υπουργείο Πολιτισμού για το σεβασμό του χώρου. Ναι, θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύγχρονο πωλητήριο, με αντικείμενα που θα έχουν και τοπικές αναφορές. Ναι, θα μπορούσε να υπάρχει και ένας εκθεσιακός χώρος με θέμα (όπως πρότειναν τελευταία και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) την ιστορία των φυλακών ως ένα ακόμα κίνητρο προσέλκυσης επισκεπτών. 

Όταν μιλάμε για μνημεία πάντα υπάρχουν όρια, τα οποία είναι αναγκαίο να καθορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αξιοποίησή τους δεν έχει ως κίνητρο μόνο το οικονομικό κέρδος… Δεν είναι πάντα απαραίτητος ένας Τεξανός επενδυτής για τα αυτονόητα. Ας αφήσουμε και κάτι εκτός λογικής απόλυτης εκμετάλλευσης ……..

Εγώ πάλι θα άκουγα με ενδιαφέρον πολιτικές για να προσελκύσουμε Τεξανούς επισκέπτες στο Παλαμήδι…….


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ