ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσε και φέτος το έθιμο της «Τσέτας» στο Πόρτο Χέλι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:35:00 π.μ. | |
Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσε και φέτος το έθιμο της «Τσέτας» στο Πόρτο Χέλι
Σε ένα εκπληκτικό σκηνικό που θύμιζε τον παλιό εκείνο καιρό τον τόνο έδωσαν τα χορευτικά συγκροτήματα και η χορωδία.
 Ενώ η μοναδική αφήγηση των εμπειριών των ντόπιων ψαράδων έκανε κοινωνούς των εμπειριών τους τους θεατές. Στη συνέχεια συνοδεία ζωντανής μουσικής ξεκίνησε το γλέντι με την συμμετοχή και των παρευρισκόμενων.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο «Φάρος» που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του συλλόγου κα Αίγλη Μπρίνια. Χαιρετισμό έκαναν ο Δήμαρχος Δημήτρης Σφυρής και ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ Αναστάσιος Τζανής .
Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι, πρόεδροι νομικών προσώπων και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ερμιονίδας καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ Γιάννης Γεωργόπουλος και η πολιτευτής της ΝΔ κα Σόνια Τάνταρου Κρίγγου .
Η λεντισιά (Τσέτα), αποτελούσε τον πιο δημοφιλή και περίτεχνο τρόπο ομαδικού ψαρέματος, μέχρι και πριν από μισό αιώνα περίπου, στην ευρύτερη γεωγραφική ενότητα της Ερμιονίδος. Τσέτα ή λεντισιά ήταν ένας τρόπος ομαδικού ψαρέματος, κυρίως από τους ψαράδες της Ερμιονίδας μέχρι τη δεκαετία του '60.
Το ψάρεμα γινόταν ως εξής: Όλες οι βάρκες που συμμετείχαν παρατάσσονταν η μία δίπλα στην άλλη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ξεκινώντας από την ακτή μέχρι περίπου το τέλος της αποχής. Στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται όλες μαζί παράλληλα προς την ακτή ανεβοκατεβάζοντας άσπρες πέτρες δεμένες με σκοινί.Με τον τρόπο αυτό τρόμαζαν τα ψάρια και τα οδηγούσαν όπου ήθελαν, συνήθως σ' έναν κλειστό όρμο όπου τα έπιαναν με δίχτυα ή συνηθέστερα με δυναμίτες. Αυτού του είδους το ψάρεμα εξαντλούσε τα αλιευτικά αποθέματα πολύ γρήγορα και γι' αυτό η τσέτα έπρεπε να αλλάζει συχνά τόπο.
Φυσικά οι ψαράδες των περιοχών που έφτανε η Τσέτα δεν τους έβλεπαν με καλό μάτι και έτσι η λέξη Τσέτα απέκτησε και δεύτερη, μεταφορική, σημασία : ομάδα ανθρώπων που αρπάζουν και/ή καταστρέφουν πράγματα, καρπούς κλπ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ