ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Οι στόχοι του εγχειρήματος για τη σύσταση της «Εταιρείας Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αργολίδας»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:25:00 π.μ. |
Οι στόχοι του εγχειρήματος για τη σύσταση της «Εταιρείας Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αργολίδας»
Γράφει η πρόεδρος
της «Εταιρείας για την
Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αργολίδας»
Κωνσταντίνα Ρετσινά

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ. 

Η προβολή και η αξιοποίηση περιοχών, δρώμενων και πολιτισμικών αγαθών με σύγχρονους όρους επικοινωνίας, αποτελεί το ζητούμενο για την ενεργοποίηση του αναπτυσσόμενου οικονομικού πυλώνα του Τουρισμού, όπου με τη Ναυτιλία και τη Γεωργία, διαμορφώνουν το οικονομικό προφίλ της χώρας. 

Η πολιτισμική πολυμορφία της Ελλάδας αποτελεί έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο, που σε συνεργασία με τις παραγωγικές δυνάμεις, ΘΑ μπορούσε να απογειώσει την ιδέα..το όραμα της «πολιτιστικής βιομηχανίας».

Είναι περισσότερο από ποτέ ΣΗΜΕΡΑ, αναγκαία ..η αναδιαμόρφωση της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ελληνικού τουρισμού, βασιζόμενη σε έναν νέο άξονα επικοινωνιακής πολιτικής, που θα προβάλλει, μέσω της αποτελεσματικής πολιτιστικής διαχείρισης, μυθικά, ιστορικά, γαστρονομικά, καλλιτεχνικά, αρχιτεκτονικά, θρησκευτικά και πόσα άλλα ίσως, στοιχεία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, πάντα βέβαια σε συνδυασμό με τη γεωγραφική ποικιλότητα της πατρίδας μας, της Αργολίδας.

Εμείς, οι άνθρωποι που αναλογιστήκαμε τον πολιτιστικό πλούτο του Νομού, και το πώς θα μπορούσαμε να τον αξιοποιήσουμε, καταλήξαμε στο ότι Μπορούμε, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Νομού να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο ακόμη και σε 365 ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για να γίνει, βεβαίως, κάτι τέτοιο επιβάλλονται συνεργασίες, συμπράξεις και συνέργειες.

Να συμπράξουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι φορείς, τοπικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι, το επιμελητήριο, η Εκκλησία και βεβαίως η κοινωνία των πολιτών,εμείς.

Με σκοπό; Να δημιουργηθούν νέοι τουριστικοί προορισμοί με νέα τουριστικά προϊόντα. Πώς;;

Θα ξεκινήσω από τον Αγροτουρισμό:
Οι περιοχές της πεδινής αλλά και της ορεινής Αργολίδας, για παράδειγμα, προσφέρουν πολλές δυνατότητες για επένδυση στον αγροτουρισμό και την οικοτεχνία.

Με την προσφορά εναλλακτικών δραστηριοτήτων στους τουρίστες (όπως πεζοπορία, ορειβασία, ή ποδηλασία).

Αναπτύσσοντας τον Εναλλακτικό Τουρισμό:


Ειδικά, ως προς τον θαλάσσιο τουρισμό, μπορούμε να μετατρέψουμε τον Νομό σε κόμβο μικρών σκαφών.Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος έχει πραγματοποιήσει ..άλμα εις μήκος…γυμναστής γαρ..και αναμένουμε τα καλύτερα για την πόλη του Ναυπλίου.

Αναπτύσσοντας τον Θρησκευτικό Τουρισμό:


Δεκάδες μονές ιστορικού ενδιαφέροντος ξεφυτρώνουν μπροστά μας αλλά ακόμη και στα πιο απόκρημνα και απομακρυσμένα σημεία της Αργολίδας, αποκλεισμένες ΟΜΩΣ από τον τουριστικό χάρτη.

ΜΕΓΑΛΟ κεφάλαιο για τον νομό μας αποτελεί ο πολιτισμός!
Διότι η Αργολίδα διαθέτει αρχαία μνημεία ..περισσότερα από κάθε άλλο Νομό, θα τολμήσω να πω…εκ των οποίων κάποια παραμένουν αναξιοποίητα, παρά τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάστρα,ναοί, σπήλαια και δεκάδες άλλα αρχαιολογικής σημασίας μνημεία, καθώς και παραδοσιακά κτίρια μεγάλης ιστορίας, πολλά από τα οποία παραμένουν.. επαναλαμβάνω.. αναξιοποίητα.

«Και σε αυτό το σημειο θα αναφερθώ στον τουρισμό υγείας ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πηγή πλούτου για τον ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά για την Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιατρικός τουρισμός ανήκει στους οκτώ τομείς οικονομικής δραστηριότητας που αναδείχθηκαν ως «αναδυόμενοι αστέρες» , δεδομένου ότι η ανάπτυξή του θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της χώρας.

Πετυχημένα μοντέλα ιατρικού τουρισμού εφαρμόζονται ήδη σε ορισμένα τουριστικά θέρετρα σε Ιταλία και Ισπανία, όμως η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούν να στηθούν παραρτήματα ιατρικού τουρισμού σε πολλά νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει ιατρικούς τουρίστες, νεφροπαθείς, ασθενείς μετά από έμφραγμα και εγκεφαλικό ή από ορθοπεδικές επεμβάσεις που χρειάζονται αποκατάσταση ή κάποιους που θέλουν να κάνουν επέμβαση λέιζερ στα μάτια, ζευγάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση, ακόμα και γυναίκες ή άνδρες που ζητούν να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις.

Σχέδιο έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, που αφορά στην ανάδειξη συνεκτικών στοιχείων πολιτισμού, ανθρώπινης ευζωίας, ιατρικής επιστήμης, φύσης και βιοποικιλότητας στην περιοχή της Στυμφαλίας, κοντά στην Επίδαυρο, και στην Κω και στηρίζεται πάνω σε τρεις άξονες: Την Ιατρική (Θεραπεία ασθενειών, διαχρονική εξέλιξη της δυτικής ιατρικής από τη μαγική στην επιστημονική, Διεθνές Δίκτυο Ασκληπιείων στη Μεσόγειο), τον Πολιτισμό (Μνημεία, Ιστορία, Πολιτιστικές Διαδρομές, Τέχνη, Θέατρο), καθώς επίσης το Περιβάλλον και τη Βιοποικιλότητα.

Τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια της ανάπτυξης και του Ιατρικού Τουρισμού στο νομό μας, είναι αναμφισβήτητα οι ακόλουθοι:

* Κατ΄αρχάς η ύπαρξη και λειτουργία μονάδων τεχνητού νεφρού σε Ναύπλιο και Άργος,

*Η παραλία της Νέας Κίου με τις ευεργετικές ιδιότητες της θαλασσοθεραπείας λόγω του ότι τα παράγωγα του θαλασσινού νερού, στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως τα φύκια και η λάσπη, λόγω της πληθώρας των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων που περιέχουν (χλώριο, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, ιώδιο κ.ά.), έχουν τρεις βασικές ιδιότητες: αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και μυοχαλαρωτικές.

*Μελισσοκομία: Το τσίμπημα της μέλισσας είναι το φάρμακο του αιώνα. Γιατρεύει τα πάντα. Στο εξωτερικό έχουν ιδρύσει ειδικά τμήματα εναλλακτικής ιατρικής όπου χρησιμοποιούνται μέλισσες για την ίαση διαφόρων ασθενειών. Από αρθριτικά, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μέχρι ότι μπορείτε να φανταστείτε....

*Η Επίδαυρος της ιατρικής, της επιστήμης.

Ο Σωρανός (2ος αι. μ.Χ.) έλεγε ότι όσοι έπασχαν από νεύρωση έπρεπε να παρακολουθούν τραγωδίες και όσοι έπασχαν από μελαγχολία να παρακολουθούν κωμωδίες. Και ο Γαληνός (2ος αι. μ.Χ.) απέδιδε στον Ασκληπιό την οδηγία ότι όσοι είχαν ψυχικές διαταραχές έπρεπε να παρακολουθούν ευχάριστα θεάματα και μουσικές εκδηλώσεις».

Και πέρα από όλα αυτά ο καθηγητής κ. Β. Λαμπρινουδάκης μας θυμίζει ότι «η ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής είναι πολύ σημαντική. «Σας θυμίζω τον “Κολοσσό του Μαρουσιού” του Μίλερ, που γράφτηκε γύρω στο 1940, που περιγράφει το τοπίο της Επιδαύρου, και πόση ειρήνη βρίσκει η ψυχή του ανθρώπου σε αυτό.

Μαζί με όλα τα προηγούμενα θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα σχέδιο για καλλιέργεια «θαυματουργών» φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Αυτά και άλλα πολλά τα οποία θα τα δούμε και θα παρακολουθήσουμε μαζί την εξέλιξή τους, αποτελούν τους στόχους του εγχειρήματος για τη σύσταση της «Εταιρείας Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αργολίδας».

Κάποιος θα μας πει.. «Μα..υπάρχουν ενώσεις και σύλλογοι για τον πολιτισμό» Τους χρειαζόμαστε..γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε.

Θα παρουσιάσω κλείνοντας σε αυτό το σημείο τα μέλη του Δ.Σ. της «Εταιρείας» , Αντιπρόεδρος είναι ο Χρήστος ο Ζέρβας δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ναυπλιέων, Γενική Γραμματέας η Μαρίνα η Σταματοπούλου , διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Δρεπάνου, ταμίας ο Νίκος ο Ανυφιώτης με καταγωγή από το Άργος, φαρμακοϋπάλληλος και μέλος του Δ.Σ του εργατικού κέντρου Άργους, μέλη του Δ.Σ. είναι ο Φάνης ο Γρηγορόπουλος ,ιδιωτικός υπάλληλος και μέλος του Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Αργολικού και ο Αλέξανδρος ο Λυγγίτσος καθηγητής στο ΤΕΙ Πελ/νησου, με master στις επιστήμες της αγωγής. Πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης είμαι η γράφουσα, έχω κάνει σπουδές στην πληροφορική, στις δημόσιες σχέσεις και στο management,δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο χώρο του φαρμάκου και της κοινωνικής ασφάλισης.Και κλείνω με την υπόσχεση , ότι όλοι εμείς ..με αγάπη για τον τόπο και την ιστορία του.. θέσαμε ως στόχο να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η πρόεδρος
της «Εταιρείας για την
Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αργολίδας»
Κωνσταντίνα Ρετσινά



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ