ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Σήμερα τρώμε...γαύρο στο φούρνο (δυο παραλλαγές)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:29:00 π.μ. |
Σήμερα τρώμε...γαύρο στο φούρνο (δυο παραλλαγές)
Γαύρος λαδορίγανη ή κοκκινιστός στο φούρνο. Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, πολύ οικονομικό, υγιεινό, εύκολο και γρήγορο φαγητό γεμάτο άρωμα και υγεία για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή που θα γίνει η αγαπημένη σας για την ευκολία της και για το γευστικό αποτέλεσμα του πιάτου!


Υλικά συνταγής

Για το ριγανάτο γαύρο λαδορίγανη:
1 κιλό γαύρος
αλάτι πιπέρι
2 κοφτές κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1½ λεμονιού το χυμό (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
3-4 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού για πασπάλισμα

Για το γαύρο με ντομάτα:

1 κιλό γαύρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)
1½ κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζετε το γαύρο, αφαιρείτε το κεφάλι και τα εντόσθια και αν θέλετε τον ανοίγετε προσεκτικά και βγάζετε τη ραχοκοκαλιά του. [*]

Για το ριγανάτο γαύρο λαδορίγανη: Ρίχνετε το γαύρο σε ένα πυρέξ, τον αλατοπιπερώνετε, τον πασπαλίζετε με τη ρίγανη προσθέτετε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύετε καλά. Τον ξαναδιπλώνετε για να ενωθούν οι δύο πλευρές του και τον τοποθετείτε στη σειρά μέσα στο πυρέξ.
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το ελαιόλαδο με το λεμόνι και περιχύνετε το γαύρο. Ρίχνετε και 1/2 φλ. τσαγιού νερό και τον ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και μείνουν με το λαδάκι τους. Τον σερβίρετε πασπαλισμένο με το ψιλοκομμένο μαϊντανό με χόρτα ή πράσινη σαλάτα.

Για το γαύρο με ντομάτα: Καθαρίζετε το γαύρο και τον βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τις ντομάτες, το σκόρδο, τη ρίγανη, το μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια. 

Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο πυρέξ, αδειάζετε από πάνω το μείγμα γαύρου, ρίχνετε 1/4 φλ. νερό και το απλώνετε σε όλο το πυρέξ όσο καλύτερα μπορείτε. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να μείνει με το λαδάκι του. Το σερβίρετε γαρνιρισμένο με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο. Τον σερβίρετε με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανιτές.


[*] Σημείωση: Για να καθαρίσετε καλά το γαύρο, κόβετε τα κεφάλια και µε τον αντίχειρά σας, ανοίγετε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας µε τον τρόπο αυτό οπωσδήποτε τα εντόσθια και, αν θέλετε, και τη ραχοκοκαλιά. Ξεπλένετε καλά το γαύρο, σε δόσεις, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ