ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Κωνσταντίνος Ρούσσης: Από την ορεινή Αργολίδα στην ιστορική Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:23:00 π.μ. |
Κωνσταντίνος Ρούσσης: Από την ορεινή Αργολίδα στην ιστορική Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων
Την ιστορική Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων επέλεξε για τις σπουδές του ο Κωνσταντίνος Ρούσσης και, εκ του αποτελέσματος, δηλώνει δικαιωμένος. Άρτι αποφοιτήσας από τη σχολή, ο Κωνσταντίνος καταστρώνει τα επαγγελματικά του πλάνα με σύνεση και μιλά στην «ΥΧ» για το πώς συμβάλλει η εκπαιδευτική εμπειρία στην πραγματοποίηση των στόχων του.


Πληθώρα επαγγελματικών επιλογών

Ο 20χρονος έχει καταγωγή από την Αλέα Αργολίδας, «το πιο ορεινό χωριό του νομού», όπως μας λέει. Εκεί, κύριες δραστηριότητες είναι η κτηνοτροφική και η γεωργική. «Ο πατέρας μου ασχολείται κυρίως με την κτηνοτροφία και είναι μετακινούμενος κτηνοτρόφος. Έχουμε κυρίως βλάχικα, αλλά και χιώτικα πρόβατα. Εγώ σκοπεύω όχι μόνο να συνεχίσω το επάγγελμα και να στηρίξω τον πρωτογενή τομέα, αλλά και να επιχειρήσω το κάτι παραπάνω, προωθώντας τα προϊόντα της οικογένειάς μου. Άλλωστε, όπως λένε, το παιδί είναι η εξέλιξη του γονιού. Σκέφτομαι, βέβαια, και το ενδεχόμενο να συνεχίσω σε ένα τυροκομείο για μερικά χρόνια και μετά να κάνω κάτι αποκλειστικά δικό μου, γιατί, κακά τα ψέματα, θέλει εμπειρία μια τέτοια βαριά δουλειά. Ως απόφοιτος, έχω τη δυνατότητα να απασχοληθώ σε μια βιομηχανία γάλακτος και να στελεχώσω με επιτυχία οποιαδήποτε μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών».

Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, η οποία από καταβολής της (σ.σ. 1934) έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες τεχνίτες τυροκομίας, προσέφερε στον Κωνσταντίνο τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. «Ήδη από τη Β’ Γυμνασίου είχα αποφασίσει να φοιτήσω σε αυτή τη σπουδαία σχολή. Ήμουν συνειδητοποιημένος ότι θα πάω εκεί. Τα εφόδια που ήταν να πάρω τα πήρα, και πήρα και πολλά περισσότερα, γιατί είναι μία ιστορική σχολή. Είναι η μοναδική δημόσια σχολή στην Ελλάδα που εκπαιδεύει τεχνίτες τυροκόμους, όχι μόνο εδώ, αλλά και στην Κύπρο».
Κατάρτιση σε όλα τα επίπεδα

Μιλώντας για την εμπειρία της φοίτησης, ο Κωνσταντίνος περιγράφει συνοπτικά κάποιες από τις γνώσεις που πήρε, υπογραμμίζοντας το πρακτικό κομμάτι και ειδικά τον ρόλο των εργαστηρίων της σχολής. «Η σχολή μου έμαθε πώς φτιάχνεται το τυρί, τα αρώματα που παίρνουμε από τη φύση για να τυροκομήσουμε ένα προϊόν που τα περικλείει, και πολλά άλλα. Μαζί με τα άλλα παιδιά, καταρτιστήκαμε σε πρακτικό επίπεδο στο πιστοποιημένο τυροκομείο της σχολής με σύγχρονα μηχανήματα. Οι καθηγητές μάς δίδαξαν πώς να παρασκευάζουμε όλους τους τύπους τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων, μας έμαθαν όλα τα παραδοσιακά τυριά και τα ΠΟΠ, φτιάξαμε γιαούρτια, ρυζόγαλα, παγωτά, κρέμες, ασχοληθήκαμε με χημικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους. Επίσης, ενημερωθήκαμε για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα μέσω της γεωργικής και της ζωικής παραγωγής. Πήραμε γνώσεις σε όλα τα επίπεδα».

«Ο σύγχρονος τυροκόμος είναι επαγγελματίας και χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις»

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μπορεί σήμερα ένας τυροκόμος να επιτύχει επαγγελματικά με μόνο καθοδηγητή τα βιώματα του παρελθόντος; Ο Κωνσταντίνος είναι κατηγορηματικός: «Πλέον πιστεύω ότι ένας τυροκόμος είναι απαραίτητο να σπουδάζει, διότι και αυτό είναι ένα επάγγελμα που χρειάζεται κατάρτιση. Πολλοί βλέπουν τον τυροκόμο ως μάστορα, ένα επάγγελμα που πηγαίνει από πάππου προς πάππου, όμως στην πραγματικότητα ο σύγχρονος τυροκόμος είναι ένας επαγγελματίας και χρειάζεται όχι μόνο τέχνη και μεράκι, αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις. Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και πάνω από όλα υπομονή».

Καθώς ο Κωνσταντίνος βοηθάει τακτικά τον πατέρα του στις δουλειές, έχει διαμορφώσει εικόνα για την κατάσταση του κτηνοτροφικού κλάδου. Όπως παραδέχεται, κατά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, τα πράγματα στην κτηνοτροφία είναι δύσκολα. «Κάθε χρόνο μειώνεται η τιμή του γάλακτος και δεν υπάρχει στήριξη από πουθενά. Εγώ τουλάχιστον αυτό βλέπω».

Τέλος, ο 20χρονος τελειόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής μας εκμυστηρεύεται ότι θεωρεί τη μικρή παραγωγή κλειδί, που μπορεί να οδηγήσει σε ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα. Όπως επισημαίνει με νόημα, «όσο λιγότερα κιλά φτιάχνεις στο τυροκομείο σου, τόσο καλύτερο προϊόν μπορείς να επεξεργαστείς. Με τη γνώση, την εμπειρία και τα σύγχρονα μηχανήματα, μπορεί να εντάξεις στην αγορά ένα προϊόν μελετημένο, με τα λιπαρά του και τα αρώματά του, ανάλογα και με την περιοχή».

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ